Covid-19 pandēmija radījusi izaicinājumus ES dalībvalstu nacionālajai drošībai

Nozares politika
Sargs.lv
ES
Foto: Foto: European Union

Covid-19 pandēmija jau ir ietekmējusi un arī turpmāk ietekmēs drošības situāciju Eiropas Savienībā, tāpēc bloka dalībvalstīm par spīti gaidāmai ekonomikas recesijai jādomā, kā spēcināt savus bruņotos spēkus vēl vairāk, tā pēc Eiropas Savienības aizsardzības ministru tikšanā paziņoja Eiropas augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels Fonteljess.

Viņš atzina, ka jau šobrīd Eiropas Savienības bruņotie spēki spēlē vitālu lomu pandēmijas mazināšanā, gan nodrošinot medicīnisko aizsarglīdzekļu un medicīnas kravu piegādes civiliedzīvotājiem un ārstniecības personālam, gan apkopojot labāko pieredzi cīņā ar pandēmiju, vēlāk daloties tajā ar īpašo Eiropas komisijas darba grupu, kura izveidota labākās pieredzes apkopošanai.

Ž. Borels Fonteljess uzsvēra, ka sanāksmes laikā aizsardzības ministri atzinuši, ka Covid-19 krīze atstās sekas ne tikai uz dalībvalstu veselības aizsardzības sistēmām un tautsaimniecībām, bet arī ir radījusi jaunus drošības izaicinājumus, kuru pārvarēšanai nepieciešami lielāki dalībvalstu ieguldījumi aizsardzības nozares stiprināšanā.

“Mums jāveido noturība pret šādām krīzēm nākotnē. Tas nozīmē, ka mums jānodrošinās ne tikai pret tālāku infekcijas izplatību, bet pret kibertelpas draudiem, dezinformāciju un koordinētām informācijas kampaņām, kādas šīs krīzes laikā ir piedzīvojusi Eiropas Savienība. Tieši koordinētie dezinformācijas uzbrukumi visvairāk apdraud dalībvalstu nacionālo drošību. Mācībām, kuras ir gūtas šajā krīzē ir jākalpo par pamatu mūsu tālākai attīstībai, stiprinot kopējo drošību,” uzsvēra Eiropas augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos.

Ž. Borels Fonteljess atzina ka šī ir pirmā reize, kad Eiropas Savienības vēsturē aktivizēta Eiropas Savienības dalībvalstu militārā dimensija. Tieši bruņotie spēki bijuši visaktīvāk iesaistīti krīzes risināšanā.

“Šī krīze ietekmē ekonomikas, taču drošības izaicinājumi, ko nesusi līdzi šī krīze, nozīmē, ka dalībvalstīm ir jāvelta pietiekošs finansējums aizsardzībai. Šī pandēmija ir pierādījusi, ka tā izaicina drošību. Tas nozīmē, ka mums kopā ir jāvelta lielākas pūles Eiropas Savienības aizsardzībai. Mēs pie tā strādāsim,” sacīja Eiropas augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos.

Vienlaikus viņš atzina, ka pagaidām nav zināms, vai, meklējot līdzekļus Eiropas Savienības daudzgadu budžetā pandēmijas seku pārvarēšanai, netiks pārdalīts Eiropas Aizsardzības fondam atvēlētais finansējums.  “Skumji to atzīt, bet mums būs jāmaina mūsu finanšu perspektīvas. Ceru, ka šie resursi, kas jau ir iezīmēti, netiks mazināti. Kronavīruss ir nesis jaunus draudus un tas nozīmē, ka uz tiem ir vajadzīga adekvāta atbilde,“ viņš piebilda.

Dalies ar šo ziņu