NBS uzņēmējiem kompensēs zaudējumus par darbinieku dalību Zemessardzes kolektīvajās mācībās

Nozares politika
Sargs.lv
Zemessardze
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Turpmāk privātuzņēmēji, kuru darbinieki piedalās Zemessardzes rīkotajās kolektīvajās apmācībās, varēs saņemt valsts budžeta kompensāciju par darbinieku prombūtnes laiku. Tā, apstiprinot attiecīgo kārtību, lēmis Ministru kabinets.

Šī kārtība bija nepieciešama, jo šā gada sākumā jau veikti grozījumi Darba likumā, kuri nosaka, ka darba devējam ārpus ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma jāatbrīvo Zemessardzē dienošais darbinieks līdz piecām dienām gadā kolektīvo apmācību veikšanai, saglabājot viņa izpeļņu. Šī norma stāsies spēkā ar nākamā gada janvāri.

Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Mārtiņš Staķis portālam “Sargs.lv” skaidro, ka šī kārtība zemessargiem palīdzēs daudz elastīgāk vienoties ar darba devēju par dalību mācībās.

“Līdz šim dalība mācībās galvenokārt notikusi uz pašu zemessargu rēķina, jo viņi ņēma apmaksātus vai bezalgas atvaļinājumus. Tagad viņi par dalību mācībās varēs turpināt saņemt darba devēja maksāto algu, bet Nacionālie bruņotie spēki izmaksas darba devējam varēs kompensēt. Līdz ar to ceram uzlabot kolektīvo mācību apmeklējumu.”
Staķis
Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs
vecākais zemessargs Mārtiņš Staķis

Lai arī zemessargi par dalību mācībās saņem dienesta uzdevuma izpildes kompensācijas, tās nesedz ienākumus, ko zemessargi saņem, strādājot civilajā darbā. Tāpēc līdz šim situācija kardināli atšķīrusies Rīgā, kur strādājošo atalgojumu līmenis bijis augstāks un ar to saistītais dzīves līmenis labāks no reģioniem, kur algas ir zemākas. Šī iemesla dēļ bieži reģionos dienošie zemessargi nākuši tikai uz nedēļas nogalēs paredzētajām mācībām, jo, piedaloties kolektīvajās mācībās, viņu finansiālie zaudējumi nav pietiekoši kompensēti ar dienesta uzdevuma izpildes kompensācijām.

Sagaidāms, ka jaunā atalgojuma kompensāciju sistēma vienlaikus motivēs arī pašus zemessargus daudz aktīvāk piedalīties kolektīvajās mācībās, jo, pēc Staķa teiktā, pilnvērtīgai zemessargu sagatavošanai nepietiek, ja tie apmeklē tikai nedēļas nogalēs rīkotās mācības, jo tajās nav iespējams izspēlēt sarežģītākus kaujas scenārijus.

“Divās dienās nav vajadzīgā efekta. Jo vairāk zemessargu iesaistīsies kolektīvajās mācībās, jo labāk varēs novērtēt zemessargu reālās kaujasspējas. Ja ir situācija, kāda dažos bataljonos bieži vien ir šobrīd, kur uz mācībām var atnākt tikai daļa no zemessargiem, tad arī sapratne par patiesajām kaujasspējām nav tik liela, nekā tad, ja tajās iesaistās maksimāli daudz zemessargu,” skaidroja Staķis.

Jaunā kārtība paredz, ka turpmāk darba devējs par katru dienu, ko darbinieks pavadījis Zemessardzes kolektīvajās mācībās, saņems līdz 50 eiro lielu kompensāciju. Tas nozīmē, ka ja darbinieks mēnesī par darba dienu saņem mazāk nekā 50 eiro, tad Nacionālie bruņotie spēki atalgojumu kompensēs pēc faktiskajām darba devēja izmaksām, savukārt,  ja atalgojums dienā pārsniedz 50 eiro, papildus maksāts klāt netiks.

Aizsardzības ministrijā norāda – privātuzņēmējiem maksātā kompensācija nenozīmē, ka šādi uzņēmējam tiks pilnā apmērā kompensēta darbinieka darba alga par laiku, ko viņš pavadījis dienestā. Šajā gadījumā attiecīgais zemessargs pilda sabiedriski nozīmīgu funkciju, nodrošinot ne tikai sabiedrības, bet arī sava darba devēja aizsardzību, tāpēc konkrētajā gadījumā sabiedrības intereses, kas izpaužas zemessarga dalībā mācībās, ir svarīgākas pār zemessarga darba devēja interesēm.

Valsts budžeta iestādes par tajās strādājošo zemessargu atbrīvošanu uz kolektīvajām mācībām kompensācijas no budžeta netiks maksātas.

Sagaidāms, ka šāda veida kompensācijas 2020. gadā privātuzņēmējiem varētu izmaksāt par kopumā 4235 zemessargu atbrīvošanu uz kolektīvajām apmācībām. No valsts budžeta šiem mērķiem vajadzētu 1 058 750 eiro.

Kompensāciju līdzekļus par darbinieka dalību mācībās darba devēji varēs saņemt trīs mēnešu laikā pēc attaisnojošo dokumentu iesniegšanas Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Dalies ar šo ziņu