Aizsardzības ministrs vizītē ASV gūst stingru atbalstu Latvijas drošības stiprināšanai

Nozares politika
Sargs.lv
F6F0258650B944EFA357E5A4ADB20681.jpg

19. maijā, turpinot darba vizīti ASV, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis Vašingtonā tikās ar „Centra jaunai Amerikas drošībai” vadītāju Mišelu Flornoju (Michele Flournoy), kongresmeni Maiklu Tērneru (Michael Turner), senatoru Džeku Rīdu (Jack Reed), kā arī Latvijas vēstniecības Vašingtonā vadību.

Aizsardzības ministrs vizītē ASV gūst stingru atbalstu Latvijas drošības stiprināšanai

Tika diskutēts par Latvijas un NATO aktuālajiem drošības izaicinājumiem, kā arī sadarbības un koordinētas rīcības nozīmi situācijās, kas varētu prasīt nekavējošus lēmumus un saskaņotu rīcību. Visu sarunu dalībnieki bija vienisprātis, ka ASV un Latvijai kā stratēģiskajiem partneriem ir būtiski divpusēji vienoties par drošības un aizsardzības jautājumu iniciēšanu, virzību un rīcību.

Sarunā ar „Centra jaunai Amerikas drošībai” vadītāju M. Flornoju un programmu direktori Džulianu Smitu (Julianne Smith) aizsardzības ministrs atzina, ka Centra veiktais pētījums par Baltijas valstu drošību atklāj dziļu izpratni un vienlaikus pamatoto satraukumu par drošības situāciju NATO austrumu dalībvalstīs. „Mēs nevaram atgriezties tajā pašā situācijā, kas bija pirms Krimas okupācijas. Latvija nav pret politisku dialogu, bet, kamēr Krievija ignorēs starptautisko tiesību normas, ir apgrūtinoši runāt par savstarpēji ieinteresētu sadarbību,” sarunā atzina aizsardzības ministrs R. Bergmanis.

 Sarunās ar kongresmeni M.Tērneru (Republikāņu partija) un senatoru Dž. Rīdu (Demokrātu partija) ministrs izteica pateicību par ASV stingro un nemainīgo atbalstu Latvijas drošības stiprināšanai. Ministrs uzsvēra, ka Latvija ar pilnu atbildību turpinās uzņemošās valsts atbalsta sniegšanu, tai skaitā izveidojot sabiedroto klātbūtnei atbilstošu infrastruktūru. „Mēs raugāmies uz gaidāmo NATO samitu kā pozitīvu lēmumu pieņemšanu attiecībā uz bataljona līmeņa militāras vienības izvietošanu Baltijas valstīs. Varu apliecināt, ka uzņemošās valsts atbalsts ir mūsu prioritāte un visa nepieciešamā infrastruktūra tiks nodrošināta atbilstoši vajadzībām,” piebilda R. Bergmanis.

ASV amatpersonas izteica pateicību par Latvijas ieguldījumu NATO, kas šajā ģeopolitiskajā un izaicinājumu pilnajā laikā ir īpaši nozīmīgi, vienlaikus uzsverot, ka ASV ir ieinteresēta sadarbības intensificēšanai un paplašināšanai visās jomās, tai skaitā ne tikai sauszemes spēku, bet arī jūras un gaisa spēku stiprināšanā.

Dalies ar šo ziņu