NBS komandieris: Austrumu robežas nocietināšana būtiski neietekmēs vietējo iedzīvotāju ikdienu

NBS
Sargs.lv
Betona bloku izvietošana Grebņevas robežkontroles punktā
Foto: Betona bloku izvietošana Grebņevas robežkontroles punktā / Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Austrumu robežas nostiprināšana nesagādās neērtības vietējiem Latgales iedzīvotājiem, turklāt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) aktivitātēs varēs iesaistīties vietējie uzņēmumi, gūstot iespējas paplašināt savu biznesu, tā Daugavpilī, Vienības namā, tiekoties ar Latgales reģionālajiem un nacionālajiem mediju pārstāvjiem īpaši sasauktā preses konferencē par Latvijas aizsardzības stiprināšanas pasākumiem valsts austrumos paziņoja Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Viņš informēja, ka Latvijas teritorijas austrumu daļā šobrīd uzsākta plānu izpilde valsts aizsardzības spēju stiprināšanu, piemēram, attīstot pretmobilitātes spējas un uzlabojot militāro infrastruktūru. Robežas stiprināšanas darbi notiek sadarbībā ar Igauniju un Lietuvu, lai kopīgi stiprinātu visa Baltijas reģiona drošību.

Ģenerālleitnants L.Kalniņš preses konferencē skaidroja, ka valsts aizsardzības spēju stiprināšanas pasākumi netraucēs vietējo iedzīvotāju dzīvei. Jebkuras NBS darbības tiks saskaņotas ar atbildīgajām iestādēm un zemes īpašniekiem, ja tāda nepieciešamība radīsies.

Image
Aizsardzības ministrs Andris Sprūds un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš vizītē pie Latvijas austrumu robežas
Aizsardzības ministrs Andris Sprūds un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš vizītē pie Latvijas austrumu robežas Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Uzreiz varu kliedēt baumas, ka mēs nekādus mīnu laukus neveidosim. Jebkuri materiāli tiks izvietoti teritorijās, kas būs saskaņotas. Vietējiem iedzīvotājiem un industrijai šīs ir labas ziņas, jo materiāli tiks iegādāti no vietējiem ražotājiem. Lielākā daļa no valdības piešķirtās summas tiks izlietota šeit Latgalē. Tāpat tiks izvietotas papildus vienības Latgalē, kas nozīmē, ka arī vietējiem uzņēmumiem biznesa apjomi palielināsies,” atzina NBS komandieris ģenerālleitnants L. Kalniņš.

NBS komandieris vienlaikus atzīst, ka ir sagaidāmi dažādi viedokļi par valsts aizsardzības spēju stiprināšu valsts austrumu daļā, jo daļa iedzīvotāju dzīvo dažādās informatīvajās telpās.

Image
Silenes robežpunkta slēgšana
Silenes robežpunkta slēgšana Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Mēs gan no savas pieredzes, gan Ukrainas pieredzes redzam tos efektīvākos virzienus, kas ir nepieciešami, lai nodrošinātu pretmobilitātes pasākumus. Tās ir dažāda veida betona un dzelzs konstrukcijas, tā saucamie “drakona zobi” un citi izstrādājumi. Saprotams, ka visām šīm konstrukcijām ir jāatrodas vistuvāk tur, kur mēs tās izmantosim. Tāpat arī NBS sniegs palīdzību robežas uzraudzīšanas darbos. Pavēle ir izdota un tuvākajās stundas robežsardze tiks pastiprināta. Mēs to darīsim tik ilgi, cik situācija no mums to prasīs,” atzina NBS komandieris.

“Sargs.lv” jau iepriekš ziņoja, ka NBS ar saviem resursiem nākotnē palīdzēs veikt robežas stiprināšanas darbus, proti, žoga izbūvi. Šobrīd konkrēts datums nav zināms, taču sagaidāms, ka darbi varētu uzsākties aprīlī, kad būs iegādāti nepieciešamie materiāli. Paredzēts, ka NBS atbildībā būs aptuveni 20 kilometru gara žoga izbūve pie robežas.

Atsaucoties uz pēdējā laikā informatīvajā telpā izskanējušajām tendenciozajām spekulācijām no dažādiem avotiem par iespējamu apdraudējuma pieaugumu Eiropā, tostarp Latvijā, Nacionālie bruņotie spēki aicina sabiedrību šādus vēstījumus vērtēt kritiski, nedalīties ar tiem tālāk, lai neatbalstītu Krievijas propagandas mašinēriju tās mēģinājumos sēt bailes par iespējamu Krievijas uzbrukumu Latvijai vai citai NATO dalībvalstij.

Dalies ar šo ziņu