Nacionālie bruņotie spēki piedalīsies Lietuvas armijas 105. gadadienas militārajā parādē

NBS
Sargs.lv
NBS Štāba bataljona karoga grupa
Foto: NBS

Atzīmējot Lietuvas Republikas bruņoto spēku 105. gadadienu, 25. novembrī Viļņā notiks Lietuvas un sabiedroto bruņoto spēku militārā parāde, kurā piedalīsies arī Nacionālie bruņotie spēki.

Nacionālos bruņotos spēkus parādē pārstāvēs Štāba bataljona godasardzes rota, Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 22. Kaujas nodrošinājuma bataljona kājnieku rota uz bruņumašīnām “Patria”, kā arī NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa Latvijā, pārstāvot sabiedroto karavīrus no Albānijas, Kanādas, Čehijas, Itālijas, Maķedonijas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kā arī Latvijā izvietotā NATO Daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” štāba karoggrupa.

Parādē piedalīsies arī Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, Igaunijas aizsardzības spēku komandieris ģenerālis Martins Herems un Vācijas bruņoto spēku vadītājs ģenerālis Karstens Breiers.

Parādē pa Konstitūcijas prospektu soļos vairāk nekā 1400 sabiedroto un Lietuvas karavīru un militārā tehnika. Skatītājiem būs iespēja redzēt Lietuvas bruņoto spēku kājnieku kaujas mašīnas "Vilkas" , pašgājējhaubices “Panzerhaubitze 2000”, pretgaisa aizsardzības sistēma NASAMS, kaujas tankus “Abrams”, kājnieku kaujas mašīnas “Bradley” un ASV sabiedroto spēku atvestās pašgājējhaubices “Paladin”. Tāpat parādē piedalīsies Vācijas tanki “Leopard”, kājnieku kaujas mašīnas “Puma” un “Marder”, kā arī Latvijas bruņoto spēku militārā tehnika bruņumašīnas “Patria” 6x6, kuras šobrīd ir aprīkotas ar GMG automātisko granātmetēju un 50. kalibra smago ložmetēju.

Lietuvas Gaisa spēku un Baltijas valstu gaisa telpā patrulējošās NATO lidmašīnas sveicinās skatītājus ar pārlidojumu virs Konstitūcijas prospekta. Svētku kulminācijā skanēs dziesma "Kanonāde", ko kā dāvanu Lietuvas bruņotajiem spēkiem sarakstījis lietuviešu mūziķis Marijonas Mikutavičius.

Dalies ar šo ziņu