Ministru kabinets Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka amatā apstiprina ģenerālmajoru Andi Dilānu

NBS
Ģenerālmajors Andis Dilāns
Foto: Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Otrdien, 8. augustā, Ministru kabinets apstiprināja Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka amatā ģenerālmajoru Andi Dilānu, kurš šī amata pienākumus sāks pildīt no šī gada 1. novembra, nomainot ģenerālmajoru Imantu Ziediņu.

A. Dilāns Nacionālajos bruņotajos spēkos dien kopš 1992. gada un šobrīd pilda 1. ranga aizsardzības, militārā, gaisa spēku un Jūras spēku atašeja ASV un aizsardzības padomnieka ANO pienākumus. Tāpat dienesta gaitā A. Dilāns ieņēmis Baltijas aizsardzības koledžas (BALTDEFCOL) komandanta amatu, strādājis kā Latvijas Militārais pārstāvis NATO un Eiropas Savienībā, bijis Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieks, kā arī ieņēmis citus nozīmīgus militāros amatus.

Militārās karjeras laikā A. Dilāns ir dienējis NATO vadītājā starptautiskajā operācijā Bosnijā un Hercegovinā, pildot Zviedrijas-Latvijas apvienotās rotas komandiera vietnieka pienākumus un ar operāciju plānošanu saistītus uzdevumus.

Militāro izglītību A. Dilāns ieguvis un papildinājis gan Latvijā, gan ārvalstīs. Ģenerālmajoram A. Dilānam ir maģistra grāds nacionālajā drošības stratēģijā, kas iegūts ASV Nacionālās aizsardzības universitātes Nacionālajā kara koledžā (National Defence University National War College).

Tāpat 2010. gadā A. Dilāns apbalvots ar Viestura ordeni.

Savukārt līdzšinējais Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieks ģenerālmajors Imants Ziediņš no 2023. gada 1. novembra militāro karjeru turpinās Aizsardzības ministrijā.

I. Ziediņš dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos uzsāka 1992. gadā un komandējošā sastāva virsnieka dienesta pieredzi ieguvis dažādos amatos gan regulāro spēku vienībās, gan vēlāk Zemessardzes štāba priekšnieka amatā. Starptautisku dienesta pieredzi brigādes ģenerālis I. Ziediņš ieguvis, dienot NATO štābā un starptautiskajā operācijā Afganistānā. I. Ziediņš 2011. gadā apbalvots ar Viestura ordeni.

Saskaņā ar Nacionālo bruņoto spēku likumu Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieku ieceļ amatā un atbrīvo no amata Ministru kabinets pēc aizsardzības ministra priekšlikuma.

Nacionālo bruņoto spēku Apvienotais štābs ir Nacionālo bruņoto spēku komandiera institūcija, kas nodrošina komandierim iespēju realizēt nepārtrauktu vadību, lēmumu pieņemšanai nepieciešamo informāciju, dokumentus un priekšlikumus, viņa pavēļu un rīkojumu izpildes kontroli, kā arī sadarbības organizāciju kaujas operāciju apstākļos.

Dalies ar šo ziņu