Latvijas karavīri Kosovā kopā ar sabiedrotajiem pirms Lieldienām iziet Krusta ceļu

NBS
Sargs.lv
Kosova
Foto: Latvijas, Polijas un Ungārijas karavīri kopīgā lūgšanā Krusta ceļā laikā Kosovā. Foto: štvsrž. Reinis Melioranskis

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri, kuri pašlaik dien NATO miera uzturēšanas operācijā Kosovā – KFOR, kopā ar Polijas un Ungārijas kolēģiem un kapelāniem pirms Lieldienām devās simboliskajā Krusta gājienā, kā arī piedalījās svētbrīdī Kosovas pilsētas Stubllas Svētā Jāzepa baznīcā. Kā norāda Latvijas kontingenta Kosovā kapelāns kapteinis Ruslans Markēvičs, Lieldienas ir īpašs laiks arī viņam un daudziem Kosovā dienošajiem Latvijas karavīriem. Šajā kristīgo svētku laikā tiek novadīts gan svētbrīdis, gan padomāts arī par laicīgās dzīves baudām – pirmajās Lieldienās karavīri gatavos salātus – rasoli, ko pēc tam kopīgi baudīs pašu iekārtotajā kontingenta atpūtas vietā “Mazā Latvija”.

Kapelāna loma vienībā

Katrai karavīru rotācijai, kas dienesta pienākumus dodas pildīt starptautiskajā operācijā, līdzi brauc arī kapelāns. Tieši kapelāns ir tas, kurš ir atbildīgs par garīgo dzīvi vienībā un ir būtisks atbalsts karavīru ikdienā – gan viņu mājas bāzē Latvijā, gan starptautisko operāciju laikā. Pildot uzdevumus ārpus Latvijas, karavīriem morālais un emocionālais atbalsts var būt vēl nepieciešamāks, jo tad viņi uz laiku ir šķirti no ierastās vides un arī ģimenes.

Kapteinis R. Markēvičs šajā Lieldienu laikā vēlreiz atsaucas uz Jāņa evaņģēliju, kurā teikts – “jo tik ļoti Dievs pasauli mīlējis, ka Viņš devis Savu vienpiedzimušo Dēlu, lai neviens, kas Viņam tic, nepazustu, bet dabūtu mūžīgo dzīvību”.

Image
kapelāns
Latvijas kontingenta Kosovā kapelāns kapteinis Ruslans Markēvičs.
“Tas ir veids, kā Dievs mums parāda savu mīlestību un piedošanu, jo mīlestība iet paralēli ar piedošanu, tāpēc katrs cilvēks var sev pajautāt – kā es varu citiem palīdzēt, ko viņiem dot? Pirmkārt, mums ir dots laiks, tas dots par velti, tomēr tas ir nenovērtējams. Laiku nevaram apstādināt, bet to varam dot citiem un ar to jāapietas gudri. Aicinu šajā laikā dāvināt mīlestību apkārtējiem – dienesta biedriem, tuviniekiem. Ziedot savu laiku, kalpojot citiem ar savām dāvanām un talantiem, ko mums devis Dievs,” viņš saka.

Karavīri Kosovā iziet Krusta ceļu

Godinot šos augšāmcelšanās svētkus, gandrīz simts Kosovas Novo Selo bāzē dienošie Latvijas, Polijas un Ungārijas bruņoto spēku karavīri un vienību kapelāni devās īpašā Krusta gājienā, kā arī piedalījās svētbrīdī, kas notika Kosovas pilsētas Stubllas Svētā Jāzepa baznīcā.

Image
Kosova
Foto: štvsrž. Reinis Melioranskis

Kopā ar kapelāniem un 19 Latvijas kontingenta karavīriem, tostarp kontingenta komandieri pulkvežleitnantu Intaru Jundzi, lūgšanā un Krusta ceļā piedalījās aptuveni 50 karavīri no Polijas un teju 20 karavīri no Ungārijas kontingenta.

Image
Kosova
Latvijas, Polijas un Ungārijas karavīri kopīgā lūgšanā Krusta ceļā laikā Kosovā. Foto: štvsrž. Reinis Melioranskis

Krusta ceļa maršruts atrodas augstākajā, ļoti ainaviskajā kalnā šajā apvidū un ir aptuveni 2 km garš. Katrai delegācijai bija iespēja nest krustu no vienas stacijas uz nākamo, un Jēzus ciešanu meditācijas šajos 14 pieturas punktos notika latviešu, poļu un ungāru valodā.

Image
Kosova
Kapteinis R. Markēvičs ar Polijas un Latvijas kontingentu Kosovā komandieriem un kapelāniem.
“Krustu, kas tika nests ceļā, izgatavoja poļu karavīri no Novo Selo militārās bāzes, un tas tika novietots kapelā kalna virsotnē, lai atgādinātu visiem tur esošajiem svētceļniekiem, ka ir vērts strādāt un savā dzīvē iegūt vairāk vērtību, kas veido laba cilvēka un karavīra raksturu un attieksmi,” saka kapteinis Ruslans Markēvičs.

Lieldienās – svētbrīdis un rasols

Tāpat Lieldienās Latvijas kontingenta karavīri plāno sev pagatavot lielu bļodu ar rasolu, lai pēc tam to kopīgi baudītu pašu iekārtotajā kontingenta atpūtas teltī bāzes teritorijā – “Mazā Latvija”. Pirms tam paredzēts arī neliels kapelāna vadīts svētbrīdis, jo

NBS kapelāni dien vienību vadības grupā un ir atbildīgi par garīgo dzīvi vienībā, tātad – ir būtisks atbalsts karavīru ikdienā. Vēl jo svarīgāks morālais un emocionālais atbalsts karavīriem var būt starptautiskajā operācijās ārpus Latvijas, jo tad viņi ne tikai uz laiku pilda dienesta pienākumus svešā vidē, bet ir arī šķirti no ģimenes. 

Image
Kosova
Daļa no Kosovā dienošajām NBS karavīriem - sievietēm. Foto: štvsrž. Reinis Melioranskis

Izpalīdz sabiedroto valstu vienībām

Kapteinis R. Markēvičs stāsta, ka šajā laikā Kosovā izpalīdzējis arī Polijas un Austrijas kontingenta kolēģiem, kuri pabeidza pienākumu izpildi un gatavojās atgriezties mājās. Tā kā Polijas kontingenta kapelāns jau bija aizbraucis, savukārt Austrijas vienības kapelāns pastāvīgi neatrodas Kosovā, bet ierodas tikai novadīt svētku dievkalpojumus, tad kapteinis R. Markēvičs novadīja svētbrīdi gan angļu, gan poļu valodā.

Viņš atzīst, ka tā bijusi laba iespēja izmantot poļu valodu, ko labi pārzina, jo savulaik studējis Polijas Starptautiskajā garīgajā seminārā.

Image
Kosova
R. Markēvičs ar Austrijas kontingenta karavīriem pie kapelas Novo Selo bāzē.

Ar Polijas un Austrijas vienībām, kurā iekļauti arī karavīri no Šveices, Ruslans jau iepriekš sadraudzējies, piedaloties vairākos saliedēšanās pasākumos militārajā bāzē, droši vien arī tāpēc viņam uzticēts šis uzdevums.

Tāpat Novo Selo bāzē dienošie sabiedroto spēku kapelāni uztur kontaktus savā starpā. Izrādās, ka Ungārijas kapelāns arī reiz mācījies virsnieku kapelānu pamatkursā Kanādā, ko pabeidzis arī kapteinis Ruslans Markēvičs.

Image
Kosova
R. Markēvičs ar Polijas un Ungārijas kontingenta kapelāniem

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka šobrīd NATO miera uzturēšanas operācijā KFOR Kosovā kopā ar citām sabiedroto valstīm dien arī vairāk nekā 100 Latvijas bruņoto spēku karavīri.

Image
Kosova
Daļa no Kosovā dienošā Latvijas kontingenta karavīriem. Foto: štvsrž. Reinis Melioranskis

Latvijas kontingenta vieglo kājnieku rota, kas ir integrēta ASV vadītajā daudznacionālajā bataljonā, galvenokārt veic patrulēšanu, savu spēku aizsardzību, kaujas spēju uzturēšanu, kā arī ātrās reaģēšanas spēku uzdevumu izpildi.

Image
Kosova
Kosova pavasarī. Foto: štvsrž. Reinis Melioranskis

NATO vadītā starptautiskā operācija Kosovā tika sākta 1999. gada jūnijā pēc ilgstoša starpetniska konflikta Balkānu reģionā. Tās galvenie uzdevumi ir drošas vides izveide un uzturēšana, kas garantē pārvietošanās brīvību visā Kosovas teritorijā visiem pilsoņiem neatkarīgi no viņu etniskās izcelsmes. Tāpat operācijas uzdevums ir atbalstīt miermīlīgas, stabilas, demokrātiskas un daudz etniskas Kosovas attīstību, koordinēt starptautiskās humānās palīdzības centienus, kā arī atbalstīt Kosovas drošības spēku pilnveidi.

Image
Kosova
Kosova. Foto: štvsrž. Reinis Melioranskis

Dalies ar šo ziņu