Kāpināt karavīru atalgojumu iespējams jau no piešķirtās budžeta bāzes

NBS
LETA
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīru fotosesija
Foto: vsrž. Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru atalgojuma pieaugumu būtu iespējams īstenot jau atbilstoši no piešķirtās budžeta bāzes, informēja Aizsardzības ministrijas (AM) Preses nodaļā.

Pērn ministrijas rosināto izmaiņu rezultātā vidējā faktiskā mēnešalga NBS karavīriem pieauga par 178 eiro. Tāpat arī no 9,96 eiro uz 14 eiro paaugstināta karavīra dienas uzturdeva un kompensācija.

NBS karavīru atalgojuma pieaugumu būtu iespējams īstenot nozarei jau piešķirtās budžeta bāzes ietvaros. Karavīru atalgojumu nosaka Ministru kabineta noteikumi, taču tajos var veikt grozījumus tikai pēc likuma "Par valsts budžetu 2023.gadam" apstiprināšanas.

Šogad plānots rosināt izmaiņas karavīru atalgojumā, lai palielinātu katram karavīram mēnešalgu par aptuveni 200 eiro.

Vienlaikus kontekstā ar jaunā NBS attīstības plāna izstrādi ministrija vērtēšot nepieciešamību pēc plašākām izmaiņām karavīru atalgojuma un sociālo garantiju sistēmā, tai skaitā, ņemot vērā Valsts kontroles ieteikumus. Viens no ieteikumiem bija vērtēt karavīru atlīdzības konkurētspēju - jo īpaši zemākajām pakāpēm.

Priekšlikums par NBS karavīru atalgojuma celšanu vēl tiks detalizēti izstrādāts, lai to iesniegtu izskatīšanai Ministru kabinetā. Līdz šim tika izlīdzināta mēnešalgu tabula, lai varētu nodrošināt vienādu pieaugumu visām karavīru pakāpēm pa izdienas gadiem un atbilstošai militārajai izglītībai

Patlaban zemākais iespējamais atalgojums kareivim bez izdienas un iepriekšējas profesionālās pieredzes ir 1100 eiro pēc nodokļu nomaksas.

Dalies ar šo ziņu