NBS Valodu skolas komandieris: Galvenā panākumu atslēga svešvalodas apguvē ir motivācija

NBS
Sargs.lv

Šī gada 1. janvārī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Valodu skola svinēja 20. gadadienu. Kā intervijā “Sargs.lv” norāda Valodu skolas komandieris majors Eldars Bereza, šo gadu laikā NBS Valodu skolā svešvalodu prasmes apguvuši vai uzlabojuši gan ļoti daudzi karavīri un aizsardzības jomas civilie darbinieki, gan sadarbības struktūru, piemēram, Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu darbinieki. Majors E. Bereza uzsver – valodas, atšķirībā no eksaktajiem priekšmetiem, nepārtraukti mainās, līdz ar to papildinājumi un uzlabojumi nepieciešami arī mācību programmās. Kā vienu no galvenajiem priekšnoteikumiem svešvalodas ātrai apguvei viņš min motivāciju, un katram tā ir sava – gan dienests NATO struktūrās un starptautiskajās operācijās,  gan nākamā dienesta pakāpe, gan mācības ārvalstu militārajās un civilajās mācību iestādēs.

NBS Valodu skolai – 20 gadi

NBS Valodu skola  tika izveidota 2003. gada 1. janvārī ar mērķi īstenot svešvalodu mācību procesu Latvijas bruņotajos spēkos saskaņā ar vienotiem mācību standartiem, programmām un mācību materiāliem, īstenojot NATO sadarbības mērķu prasības.

Majors E. Bereza Valodu skolas komandieris ir kopš 2012. gada. Viņš uzsver, ka paralēli komandiera formālajiem uzdevumiem – vadīt un kontrolēt vienības darbu, kā arī to pārstāvēt, ir vēl citi, ne mazāk svarīgi pienākumi.

“Komandierim vienmēr uzdevums ir skatīties uz priekšu un saprast, ko mācīt nākotnē. Valoda nav matemātika, kur likumi nemainās, mēs dzīvojam aktīvā vidē. Redzam, ka mainās arī mūsu apmācāmie karavīri, piemēram, tagad Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti nāk jau ar pavisam citām angļu valodas zināšanām, nekā tas bija pirms vairākiem gadiem, līdz ar to viņiem mācīt elementāras lietas vairs nevajag, bet vajag pieslīpēt tā saucamo interneta jeb jauniešu valodu,” saka komandieris, piebilstot ka tā dēļ var mainīties arī apmācību programmas prasības.

Ne tikai angļu valoda

NBS Valodu skola nodrošina svešvalodu apmācību, lai sagatavotu NBS personālsastāvu – gan karavīrus, gan civilos darbiniekus un Aizsardzības ministrijas darbiniekus darbam NATO struktūrās un vienībās, mācībām ārvalstu militārajās izglītības iestādēs, starptautiskās sadarbības projektu īstenošanai un dalībai starptautiskajās operācijās atbilstoši NATO un NBS noteiktajām prasībām.

Katru gadu NBS Valodu skola citas NBS vienības un Aizsardzības ministriju informē par piedāvātajiem svešvalodu kursiem, un pēc tam tad arī vienību komandieri izlemj, kurus karavīrus uz kādiem kursiem sūtīt. Tas atkarīgs arī no mērķa – vai tas nepieciešams karjeras izaugsmei, vai svešvalodas zināšanas jāuzlabo pirms došanās starptautiskā operācijā vai uz mācībām ārvalstu izglītības iestādē.

Valodu skola organizē pavisam 34 kursus, no kuriem 13 ir intensīvi, kad mācības notiek katru darba dienu, un 21 mazāk intensīvs, kad svešvalodas apguve ir divas dienas nedēļā. Tas ir labs kompromisa variants gadījumos, kad nav iespējams uz vairākiem mēnešiem tiešos dienesta pienākumus atlikt malā, prioritāri apgūstot tikai svešvalodu.

“Mazāk intensīvie kursi ir specializēti, un tajos iespējams uzlabot kādu konkrētu prasmi, piemēram, tikai rakstīšanu svešvalodā,” saka komandieris, piebilstot, ka pēc tiem parasti ir skolas eksāmens, savukārt pēc intensīvā svešvalodas kursa apguves jākārto standartizētais NATO STANAG 6001 angļu valodas tests, kurā tiek pārbaudītas visas četras prasmes – klausīšanās, runāšana, lasīšana un rakstīšana.

Šo standartizēto testu izmanto visas NATO dalībvalstis, un pēc šiem kritērijiem iespējams pārbaudīt ne tikai angļu, bet ikvienas svešvalodas prasmes, ja ir izveidots attiecīgs tests.

Svešvalodas apguve tiek organizēta līdzīgi kā ikvienā skolā – ir darbs klasē, mājasdarbi un, protams, noslēgumā arī pārbaudes darbi. Atšķirība vien tā, ka gan pedagogi, gan kursanti ir pieauguši cilvēki, kuri attiecīgajā kursā piedalās, jo zina, ka tas vajadzīgs viņu karjeras izaugsmei.

Image
Valodu skola
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Vispieprasītākā svešvaloda, ko Valodu skola piedāvā, protams, ir angļu valoda, taču majors E. Berezs stāsta, ka iespējams apgūt arī franču valodu un iepriekš organizēti arī vācu un pat vairāku Austrumu valodu kursi, jo tās bijas nepieciešamas starptautiskajā operācijā Afganistānā.

Gada laikā angļu valodas testu NBS Valodu skolā kārto vairāki simti cilvēku, bet ne visi iepriekš apmeklējuši intensīvo kursu. Ir tādi, kuriem angļu valoda jau ir labā līmenī, taču testu nepieciešams nokārtot zināšanu pārbaudei, lai, piemēram, saņemtu nākamo dienesta pakāpi.

Visa pamatā - motivācija

Kā uzskata NBS Valodu skolas komandieris, svešvalodas apguvē zinošs pasniedzējs ir tikai daļa no veiksmes atslēgas,  lielākā daļa atkarīga no paša izglītojamā un viņa motivācijas.

“Svešvalodu jau nemācās tikai tāpēc, ka nav, ko darīt. To mācās, jo cilvēkam ir kāds konkrēts mērķis – viņš grib veidot starptautisku karjeru vai nokļūt dienestā citā valstī, tāpēc svarīga ir motivācija. To pasniedzējs nevienam nevar iedot, bet gan tikai sniegt iespēju realizēt šo motivāciju, tomēr zinošs un aizrautīgs pasniedzējs var būtiski uzlabot motivāciju mācīties."
NBS Valodu skolas komandieris
majors Eldars Bereza

Viņš gan piebilst, ka arī talants uz valodu apguvi ir svarīgs, jo ik pa laikam ir tādi kursanti, kuri iepriekš svešvalodu nav mācījušies, bet īsā laikā uzrāda izcilus rezultātus.

Starptautiskā sadarbība

20 gadu laikā Nacionālo bruņoto spēku Valodu skola ir izveidojusi veiksmīgu sadarbību ar citu ministriju, piemēram, Iekšlietu ministrijas pakļautības iestādēm, Starptautisko valodu koordinācijas biroju, kā arī sadarbības partneriem no Igaunijas, Lietuvas, Slovēnijas, Slovākijas, Čehijas, Bulgārijas, Ungārijas, Horvātijas.

Piemēram, NBS Valodu skolai šobrīd ir identisks tests ar Igauniju, un nākotnē plānots, ka testi varētu būt vienādi visiem NATO sabiedrotajiem, taču tas prasa laiku.

Nacionālo bruņoto spēku Valodu skola nodrošina svešvalodu apmācību, lai sagatavotu Nacionālo bruņoto spēku personālsastāvu un Aizsardzības ministrijas darbiniekus darbam NATO struktūrās un vienībās, mācībām ārvalstu militārajās izglītības iestādēs, starptautiskās sadarbības projektu īstenošanai un dalībai starptautiskajās misijās atbilstoši NATO un Nacionālo bruņoto spēku noteiktajām prasībām.

NBS Valodu skola ir viena no septiņām NBS Mācību vadības pavēlniecības pakļautībā esošajām vienībām – mācību iestādēm. Pārējās sešas ir Nacionālā aizsardzības akadēmija, Instruktoru skola, Kājnieku skola, Sakaru skola, Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centrs un Jūras spēku mācību centrs.

Dalies ar šo ziņu