Latvija patlaban neplāno paaugstināt pretgaisa aizsardzības gatavības līmeni

NBS
LETA
NBS
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pēc raķetes nogāšanās Polijā patlaban nav plānots paaugstināt Latvijas pretgaisa aizsardzības gatavības līmeni, norāda Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Saistībā ar raķetes nogāšanos Polijā paaugstināts Lietuvas pretgaisa aizsardzības gatavības līmenis, trešdien paziņoja Lietuvas bruņotie spēki.

Lietuvai tas ir būtiski, jo Lietuva robežojas gan ar Poliju, gan Krieviju, gan Baltkrieviju daudz lielākā mērā nekā Latvija un, acīmredzot, Lietuvas lēmumam ir kāda loģika, par kuru Kalniņš informāciju vēl neesot saņēmis. "Mūsu Latvijas situācijai šāda nepieciešamība patlaban nav vajadzīga," norādīja Kalniņš.

Jau ziņots, ka otrdien, kad Krievija atkal pakļāva Ukrainu masīvai raķešu apšaudei, Polijas teritorijā arī nokrita raķete, nogalinot divus cilvēkus, un sākotnēji izskanēja ziņas, ka tā ir viena no Krievijas karaspēka raidītajām raķetēm.

Tomēr trešdien gan Polijas, gan NATO amatpersonas pieļāva, ka ticamāka versija ir tā, ka Polijā nokritusi Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmas raķete. ASV prezidenta Džo Baidena administrācija nākusi klajā ar īpašu paziņojumu par Polijā otrdien nogāzušos raķeti, piekrītot vērtējumam, ka tā bijusi Ukrainas zenītraķete.

Savukārt Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien pauda pārliecību, ka Polijā nokritusī raķete nebija Ukrainas raķete.

Dalies ar šo ziņu