Ministru kabinets atbalsta Latvijas dalību starptautiskajā operācijā "Sentinel"

NBS
Sargs.lv
Sentinel
Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

15. novembrī Ministru kabinets atbalstīja Nacionālo bruņoto spēku dalību Starptautiskās kuģniecības drošības atjaunošanas iniciatīvas vadītajā  koalīcijas  operācijā "Sentinel" Hormuza jūras šaurumā,  kas savieno Persijas līci ar Omānas līci.

“ASV ir ilggadējs Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais, ieņemot nozīmīgu lomu Latvijas un Baltijas reģiona drošības stiprināšanā, un tādējādi Latvijai no politiskā viedokļa ir būtiski atsaukties ASV aicinājumam iesaistīties šajā operācijā, kuras mērķis ir starptautiskās kuģniecības drošības stiprināšana,” uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks. 

Saeimas lēmuma projekta mērķis sākotnēji ir gūt atbalstu politiski pievienoties un atbalstīt Starptautiskās kuģniecības drošības atjaunošanas iniciatīvas mērķus un darbību. Nacionālo bruņoto spēku praktiska dalība operācijā "Sentinel” ir plānota,  līdz ko tiks noslēgts saprašanās memorands starp Latviju un Bahreinu.

Starptautiskajā operācijā "Sentinel" Latviju pārstāvēs Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēki, uz operācijas rajonu Bahreinā sākotnēji nosūtot vismaz vienu virsnieku. Latvijas dalība kuģniecības drošības atjaunošanas operācijā Hormuza šaurumā pašlaik plānota līdz 2024. gada 1. decembrim.

Starptautiskās kuģniecības drošības atjaunošanas iniciatīvu (International Maritime Security Construct) 2019. gada septembrī Bahreinā izveidoja ASV, jo nepastāvīgā drošības situācija Hormuza šaurumā bija izraisījusi globālus drošības un ekonomiskās stabilitātes riskus. 

Atsaucoties ASV aicinājumam, iniciatīvai ir pievienojušās vairākas valstis, veidojot starptautisku koalīciju ar mērķi nodrošināt navigācijas brīvību un tirdzniecības plūsmas nepārtrauktību Persijas līcī, Hormuza šaurumā, Omānas līcī un Bab el Mandeb šaurumā.

Šobrīd Latvija dažādos apmēros piedalās arī NATO operācijā Kosovā, NATO misijā Irākā, ASV vadītās globālās koalīcijas pret ISIS operācijā “Inherent Resolve”, ES militārajā operācijā Vidusjūras reģionā “EUNAVFOR MED IRINI” un ANO Pamiera uzraudzības organizācijas misijā  “UNTSO”, Izraēlā.

Dalies ar šo ziņu