NBS komandieris piedalās Baltijas valstu Militārās komitejas sanāksmē

NBS
Sargs.lv
NBS
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Pirmdien, 7. novembrī, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Briselē, Beļģijā piedalīsies Baltijas valstu Militārās komitejas ikgadējā sanāksmē, lai ar Lietuvas bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Valdemāru Rupši (Valdemaras Rupšys) un Igaunijas Aizsardzības spēku komandieri ģenerālleitnantu Martinu Heremu (Martin Herem) apspriedīs reģionālās drošības aktualitātes un NATO dienaskārtības jautājumus, tostarp alianses atturēšanas un aizsardzības spēju stiprināšanu.

Baltijas valstu Militārās komitejas ikgadējā sanāksmē plānots arī pārrunāt Baltijas valstu bruņoto spēku trīspusējās sadarbības prioritātes un kopīgo projektu virzības gaitu, plānotās militārās mācības, kā arī citus aizsardzības nozares aktuālos jautājumus Baltijas reģionā. 

Baltijas valstu aizsardzības sadarbības formātā Baltijas valstis uztur regulāru aizsardzības ministru un bruņoto spēku komandieru, kā arī ekspertu līmeņa dialogu par aizsardzības politiku un spēju attīstību.

Šogad vadošās valsts lomu trīspusējā Baltijas valstu aizsardzības sadarbības formātā ir uzņēmusies Igaunija.

Sadarbības formātā tiek realizēti arī vairāki nozīmīgi projekti – Baltijas valstu Apvienotais štāba elements, Sauszemes spēku, Gaisa spēku un Jūras spēku sadarbība (Baltijas valstu jūras eskadra (BALTRON)), kā arī sadarbība Baltijas Aizsardzības koledžas (BALTDEFCOL) ietvaros, kurā mācās un dienesta pienākumus pilda visu trīs Baltijas valstu bruņoto spēku karavīri un civilais personāls.

2013. gada 29. janvārī tika parakstīts Baltijas valstu militārās sadarbības ietvardokuments, kurā ir noteikti Baltijas valstu militārās sadarbības formāti, to funkcijas un atbildība, organizācijas un darbības principi.

Dalies ar šo ziņu