NBS ir vieni no vadošajiem NATO bruņotajiem spēkiem sieviešu pārstāvības ziņā

NBS
LETA
NBS
Foto: št.vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS) ir vieni no vadošajiem NATO bruņotajiem spēkiem sieviešu pārstāvības ziņā, uzsvēra Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica, kura pirmdien tikās ar Kanādas vēstnieci "Sievietes, miers un drošība" jautājumos Žaklīnu O’Nīlu. Tikšanās laikā puses pārrunāja Latvijas un Kanādas sadarbību dzimumu līdztiesības jautājumos.

Kanādas vēstniece dalījās ar Kanādas pieredzi sieviešu līdzdalības veicināšanā, tai skaitā drošības un aizsardzības jomā. Vēstniece informēja par dzimumu līdztiesības speciālistu nozīmi Kanādas Nacionālajos bruņotajos spēkos. Savukārt Kalniņa-Lukaševica vērsa uzmanību uz Latvijas sieviešu pārstāvības rādītājiem aizsardzības sektorā.

ĀM parlamentārā sekretāre atzīmēja, ka dzimumu līdztiesība un sieviešu tiesību veicināšana ir Latvijas ilglaicīga prioritāte, darbojoties starptautiskajās organizācijās un īstenojot attīstības sadarbības politiku. Kalniņa-Lukaševica informēja par Latvijas sniegto palīdzību Ukrainas sievietēm, kas cietušas kara noziegumos, un minēja, ka atbalsts Ukrainas sievietēm un meitenēm ir viena no Latvijas attīstības sadarbības prioritātēm. Parlamentārā sekretāre uzteica Kanādas nozīmīgo ieguldījumu "Sievietes, miers un drošība" tematikas veicināšanā globālā līmenī un pateicās par sniegto atbalstu Latvijai.

Sarunas noslēgumā amatpersonas vienojās turpināt sadarbību "Sievietes, miers un drošība" jomā.

ANO Drošības padomes rezolūcijas "Sievietes, miers un drošība" tematikā iezīmēja sākumu jaunam procesam starptautiskā miera un drošības veicināšanā, pievēršot īpašu uzmanību ar dzimumu saistītas vardarbības novēršanai, kā arī uzsverot sieviešu pārstāvību un iesaisti konfliktu risināšanā un miera uzturēšanas procesos.

Latvija īsteno Nacionālo rīcības plānu par Sievietēm, mieru un drošību laika posmā 2020. līdz 2025.gadam.

Kanāda šobrīd īsteno otro Nacionālo rīcības plānu. 2019. gada jūnijā Kanāda iecēla pirmo īpašo uzdevumu vēstnieci "Sievietes, miers un drošība" jautājumos O’Nīlu.

Dalies ar šo ziņu