Mīnu kuģu eskadras Ūdenslīdēju komanda šī gada laikā iznīcinājusi 31 sprādzienbīstamo objektu

NBS
Sargs.lv
Starptautiskās militārās mācības “Open Spirit 2020”
Foto: Starptautiskās militārās mācības “Open Spirit 2020” Foto: Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija

Pērn Jūras spēku (JS) Mīnu kuģu eskadras (MKE) Ūdenslīdēju komanda jūrā iznīcinājusi 31 sprādzienbīstamo objektu jūrā, veicot 706 iegremdēšanās.

 

Saskaņā ar JS apkopoto informāciju MKE Ūdenslīdēju komanda 2021. gadā iznīcinājusi 24 artilērijas lādiņus, četras dziļumbumbas, divas enkurbumbas un vienu raķeti. JS MKE mīnu kuģa M-04 “Imanta” komandiera palīgs kapteiņleitnants Jānis Ēlerts portālam “Sargs.lv norāda, ka statistika pēdējos gados ir līdzīga.

Pie piesārņotākajiem jūras rajoniem joprojām pieskaitāms Irbes šaurums, kur visbiežāk atrodami sprādzienbīstamie priekšmeti. Jūrā meklēšanas darbi visvairāk tiek veikti nacionālo un starptautisko mācību ietvaros kā, piemēram, starptautiskajās militārajās mācībās “Open Spirit”.

“Baltijas jūras valstis labprāt iesaistās militārajās mācībās, kuru mērķis ir sprādzienbīstamo objektu meklēšanā un iznīcināšanā. Tā šīm valstīm tā ir iespēja veikt dažāda veida treniņus, personālam iegūt pieredzi un veicināt dalībvalstu kuģu savstarpējo savietojamību. Vienmēr interesantākie treniņi realizējami tad, ja var ko atrast. Pārmeklējot Irbes šauruma rajonu visbiežāk tiek atrasti sprādzienbīstami priekšmeti, taču ir arī citi rajoni, kur tiek atrasti sprādzienbīstamie objekti” stāsta kapteiņleitnants J. Ēlerts.

Lai veiktu sprādzienbīstamo priekšmetu neitralizāciju JS virsnieki dodas uz Beļģijas un Nīderlandes mīnu meklēšanas skolu, kur apgūst zināšanas par to, kā plānot šādas operācijas. Savukārt uz kuģa karavīri apgūst praktiskās iemaņas  par to, kā darboties ar mīnu meklēšanas sistēmām, kā veikt sprādzienbīstamo priekšmetu identificēšanu un to iznīcināšanu. Savukārt mācības ūdenslīdējiem ir krietni vien padziļinātākas un, lai šo specifisko darbu varētu veikt, jābūt labi fiziski sagatavotam un jāiztur spēcīga atlase.

Kapteiņleitnants J.Ēlerts atgādina - ja iedzīvotajiem radušās aizdomas par sprādzienbīstamu priekšmetu atrašanu, ne vien jūrā, bet arī piekrastē vai sauszemē, piemēram, piemājas dīķī, vieta, kurā priekšmeti atrasti, iespēju robežās jānožogo, nepieskaroties atrastajiem priekšmetiem. Tad par atradumu jāziņo Valsts policijai, zvanot uz tālruņa numuru 110 un sniedzot atrastā priekšmeta vizuālo raksturojumu. Pēcāk jārīkojas saskaņā ar saņemtajām instrukcijām, kamēr notikuma vietā ieradīsies Jūras spēku ūdenslīdēji, kuri atrastos priekšmetus neitralizēs.

Svarīgi uzsvērt, ka šobrīd kapteiņleitnants J.Ēlerts ir arī mīnu kuģa M- 04 “Imanta” komandiera palīgs, bet drīzumā tiks iecelts par mīnu kuģa M-06 “Tālivaldis” komandieri.

Par jauno amatu kapteiņleitnants J.Ēlerts saka: “Šis ir satraukumu pilns laiks. Tas ir ļoti atbildīgs amats. Uz maniem pleciem gulsies ne vien rūpes par kuģa drošību, bet arī par komandas drošību un profesionālo attīstību. Tomēr neizsakāms prieks, ka esmu tik augtu novērtēts, lai ieņemtu šādu amatu.”

Jau vidusskolas laikā kapteiņleitnants J. Ēlerts lēmis par labu dienestam Nacionālajos bruņotajos spēkos.  Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā izvēlējies Jūras spēkus, jo jūra vienmēr bijusi tuva un bērnība pavadīta pie jūras. Prakses laikā apgūtas zināšanas Mīnu kuģu eskadrā, kur arī pēc akadēmijas absolvēšanas, kapteiņleitnants J. Ēlerts uzsācis savas dienesta gaitas.

Vaicājot, vai pandēmijas laiks ietekmējis arī viņa dienestu, kapteiņleitnants J.Ēlerts tās ietekmi jutis pagājušajā gadā, kad ar mīnu kuģi M -04 “Imanta” atradies NATO 1.pastāvīgās jūras pretmīnu grupas sastāvā.  Tajā laikā ierobežojumi bijuši ļoti strikti, jo šajā laikā vēl vakcīnas nebija pieejamas.

“Līdz ar to pandēmijas laikā morāli grūti bija visai komandai. Jo kuģojām vairākus mēnešus un ierobežojumi liedza doties ostas vizītēs, lai izlocītu kājas vai aplūkotu pilsētu. Nekur tālāk par kuģa klāju komanda nevarēja doties,” pieredzē dalās kapteiņleitnants J. Ēlerts.

Tomēr šobrīd skats uz dzīvi kļuvis priecīgāks, arī komandā veikts veiksmīgs vakcinācijas process un kļūst arvien vieglāk sadzīvot ar ierobežojumiem.

Savai pašreizējai un jaunā kuģa komandai kapteiņleitnants J. Ēlerts novēl izturību 2022. gadā un veiksmi uzdevumu izpildē. Savukārt Jūras spēkiem un visiem Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem novēl - realizēt iecerētos projektus.

Dalies ar šo ziņu