NBS komandieris: Pastiprinoties migrantu plūsmai pie Baltkrievijas robežas, esam gatavi reaģēt

NBS (Papildināts)
LETA
NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri un zemessargi jau patlaban atrodas pie Latvijas-Baltkrievijas robežas un migrantu plūsmas pastiprināšanās gadījumā armija ir gatava piesaistīt papildu resursus un reaģēt nekavējoties, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja NBS komandieris Leonīds Kalniņš.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) pavēlē armijas komandierim bija uzdevis pārliecināties par armijas plašāku iesaisti, pasliktinoties situācijai uz Latvijas-Baltkrievijas robežas. Kalniņš šorīt televīzijā apliecināja, ka šī pavēle ir pilnā apmērā izpildīta.

"Mēs esam pārbaudījuši, mēs esam saskaitījušies, mums ir reakcijas plāns gatavs un mēs esam konsultējušies gan ar robežsardzi, gan iekšlietu ministriju," sacīja armijas komandieris, precizējot, ka jau patlaban katru dienu robežsargus atbalsta 100-150 zemessargu un karavīru un nepieciešamības gadījumā uz robežas nekavējoties var ierasties papildspēki no dažādiem reģioniem.

Kalniņš arī piebilda, ka Latvija regulāri veic informācijas un pieredzes apmaiņu ar Lietuvu un Igauniju un, piemēram, Igaunija esot piedāvājusi Latvijai savu palīdzību no bruņoto spēku puses.

Savukārt Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Egils Leščinskis šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pastāstīja, ka Zemessardze ir saņēmusi un izvērtē pieprasījumu pēc papildu spēku novirzīšanas uz Latvijas-Baltkrievijas pierobežu.

Viņš skaidroja, ka patlaban Zemessardzē ir 8100 zemessargi, neskaitot aptuveni 1500 zemessardzes veterānus.

Zemessardze ir iesaistīta robežas nostiprināšanā nelikumīgas tās šķērsošanas kontekstā, uz pierobežu nosūtot ap 100 zemessargus.

"Esam saņēmuši pieprasījumu pēc papildu spēkiem, to analizējam. Nepieciešamības gadījumā būsim gatavi sūtīt daudz vairāk cilvēku un tehnikas robežas pastiprināšanai," teica brigādes ģenerāls E. Leščinskis, gan norādot, ka pagaidām ir pāragri runāt par konkrētiem potenciāli uz robežu novirzāmo zemessargu skaitļiem, jo notiek plānošanas process.

Zemessardzes komandieris prognozēja, ka kādā brīdī karavīru u zemessardzes skaits pierobežā varētu būt mērāms tūkstošos.

Kā ziņots, armija jau kopš vasaras beigām ir iesaistīta patruļās uz robežas ar Baltkrieviju. Tāpat uz robežas joprojām atrodas Valsts policijas Speciālo uzdevumu bataljons.

LETA jau ziņoja, ka pirmdien simtiem migrantu mēģināja no Baltkrievijas vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā. Tas bija pirmais migrantu mēģinājums masveidā šturmēt Polijas robežu, un tika atvairīts.

Otrdienas vakarā Polijas ziņu aģentūra PAP paziņoja, ka divām lielām migrantu grupām tomēr ir izdevies ielauzties Polijā no Baltkrievijas.

Visi Polijas teritorijā iekļuvušie nelegālie imigranti aizturēti, trešdienas rītā pavēstīja Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks.

Dalies ar šo ziņu