Militārās policijas karavīri ierunājuši bērnu sacerētās pasakas par karavīriem

NBS
Sargs.lv
Militārā policija
Foto: Ekrānšāviņš no pasaku video

Savas vienības 24. gadadienā NBS Militārās policijas karavīri, ieskaitot arī pašu komandieri pulkvedi Tāli Majoru, ierunājuši vairākas bērnu sacerētās pasakas par karavīriem. 10. jūlijā tās piedzīvo publisku pirmizrādi vietnē “Youtube” un ir kā simboliska dāvana Latvijas armijas 102. dzimšanas dienā. Idejas autore Militārās policijas līdzšinējā kapelāne kapteine Estere Tumoviča “Sargs.lv” atzīst, ka, atnākot uz vienību, viņa iepazinusies ar karavīru, kuram bijusi ļoti labi nostādīta balss, un nodomājusi – viņam noteikti kaut ko vajadzētu ierunāt.

Doma par to, ka karavīri video formātā varētu ierunāt pasakas, radusies jau pirms aptuveni gada. Sākotnēji šķitis, ka tās varētu būt karavīru bērnu mīļākās, bet jau visiem zināmās pasakas, taču tad ideja transformējusies par kaut ko oriģinālāku – ka bērni pasakas varētu sacerēt paši. Līdz ar to visas bērnu sacerētās pasakas ir autentiskas, un to teksts nav mainīts.

“Kad atnācu uz vienību, satiku karavīru, kuram bija brīnišķīga balss, gandrīz kā diktoram. Nodomāju, ka viņam noteikti dzīvē vajadzētu kaut ko ierunāt."
Militārā policija
līdzšinējā Militārās policijas kapelāne
virsleitnante Estere Tumoviča

Tā Militārajā policijā radās līdz šim nebijis projekts – “Pasakas par karavīru”. Vienībā ticis izsludināts neliels konkurss, aicinot karavīru, viņu radu vai draugu bērnus uzrakstīt pasaku. Lai viņiem būtu mazliet vieglāk, tika piedāvāti arī vairāki pasaku temati, piemēram, karavīrs un suns vai karavīrs, kuram patika makšķerēt, taču bērniem bija pilna rīcības un fantāzijas brīvība pasaku sacerēšanā.

Rezultātā ar Aizsardzības ministrijas un Zemessardzes orķestra atbalstu tika ierakstītas četras pasakas, kuras ierunājuši militārie policisti, tai skaitā arī Militārās policijas komandieris pulkvedis Tālis Majors.

Viņa atzīst, ka visas četras bērnu izdomātās pasakas lieliski atspoguļo karavīru un viņa ikdienas pienākumus. Vienības komandiera ierunātā pasaka, viņasprāt, esot ar visdziļāko vēstījumu par to, ka mums jāatstāj stāsti, ko mūsu bērni varēs turpināt stāstīt tālāk.

Otrā pasaka, savukārt, vairāk stāsta par labajiem darbiem, ko dara karavīri, jo NBS karavīri bieži mēdz piedalīties arī dažādos labdarības projektos, sniedzot atbalstu sabiedrībai.

“Trešajā pasakā autore raksta, ka ik pa laikam karavīram vajag arī atpūsties. Paši karavīri jau smējās, ka tā tiešām ir, jo atpūta ir ļoti svarīga. Tikmēr ceturtā pasaka vairāk saistās ar rekrutēšanu un spriedām, ka šo NBS Rekrutēšanas un atlases centrs varētu izmantot kā reklāmu,” saka Estere.

Militārās policijas komandieris pulkvedis Tālis Majors, kurš arī ierunājis vienu no pasakām, ir sajūsmināts par vienības kapelānes iniciatīvu, kas demonstrē Esteres radošumu, uzņēmību un civilmilitārās sadarbības nozīmi.

“Daudziem karavīriem ir bērni, man pašam jau ir mazbērni, tāpēc ļoti cilvēcīgi un interesanti šķita uzzināt, kā bērni uztver karavīru “ar bērna acīm”. Tāpat bija interesanta pieredze ar ierakstu. Lai arī nekas sarežģīts tas nebija, kaut kas tāds notika pirmo reizi.”
Militārā policija
Militārās policijas komandieris
pulkvedis Tālis Majors

Viņš piebilst, ka divi bērni – pasaku autori – bijuši uzaicināti uz projekta “Pasakas par karavīru” mazo pirmizrādi 1. jūlijā, kad Militārā policija svinēja 24. gadadienu. 

“Tā bija jauna pieredze – bērna acīm paskatīties, kādi mēs esam, un bērni redzēja, ka karavīri tādi paši cilvēki vien ir. Varbūt kādam aizķersies kaut kas no tā visa, un kāds vēlāk pats izlems uzvilkt formastērpu,” pauž Militārās policijas komandieris.

No šodienas, 10. jūlija, pasakas klausāmas ikvienam Latvijas armijas “Youtube” kanālā un sociālajā vietnē “Facebook”. Vienlaicīgi tas ir arī sirsnīgs un ģimenisks sveiciens no Militārās policijas Latvijas armijas 102. dzimšanas dienā.

“Karavīram ir virsuzdevums, tas ir svēts, jo esam zvērējuši mūsu valstij. Nekādas grūtības un pandēmijas no šī uzdevuma mūs nevar novirzīt. Lai visiem karavīriem možs gars, laba veselība un vienmēr atcerieties, kas ir tas mūsu virsuzdevums,” Latvijas armijas gadadienā saviem dienesta biedriem vēl Militārās policijas komandieris.

Dalies ar šo ziņu