Rīgā atklāta Kanādas bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā štāba ēka

NBS
Sargs.lv
Kanāda
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

28. jūnijā Rīgā, Krustabaznīcas ielā 11, notika Kanādas bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā daudznacionālās štāba ēkas svinīgā atklāšanas ceremonija un komandiera maiņas ceremonija.

Notikumā piedalījās aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, kā arī  Kanādas bruņoto spēku Apvienoto operāciju pavēlniecības komandieris viceadmirālis Bobs Ohterlonijs (Bob Auchterlonie), kurš uzturas vairāku dienu vizītē Latvijā.

Kanādas bruņoto spēku Latvijas štāba atklāšana ir svarīgs nozīmīgs punkts mūsu divpusējā sadarbībā. Vēsturiski Kanāda vienmēr ir aizstāvējusi Latvijas neatkarību un turpina to efektīvi darīt saskaņā ar NATO atturēšanas politiku. Attiecības starp Latviju, Kanādu un citiem sabiedrotajiem ir spēcīgas, un jaunais štābs ir viens no vairākiem apliecinājumiem tam,” uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Image
Kanādas armija
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Jaunā štāba ēka ir pēdējo desmitgadu vērienīgākais Kanādas bruņoto spēku projekts ārvalstīs, būvniecības izmaksām sasniedzot 18,5 miljonus Kanādas dolāru. Daudznacionālajā štāba ēkā tiks izvietoti pašreiz Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba telpās esošie Kanādas bruņoto spēku kontingenta karavīri, kā arī citu sabiedroto valstu karavīri, kas pilda dienesta pienākumus NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā.

Atklājot jaunuzcelto štāba ēku, Kanādas pārstāvniecības Latvijā komandiera amatā stājies pulkvedis Džīns Fransuā Kodens (Jean-Francois Cauden), nomainot līdzšinējo komandieri pulkvedi Ēriku Laforē (Éric Laforest).

Image
Kanādas armija
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

“Šīs ēkas atklāšana ir nozīmīgs brīdis mūsu misijā Latvijā, kā arī attiecībās ar NATO sabiedrotajiem. ļaus mums būt efektīvākiem savu uzdevumu izpildē, atvieglojot sadarbību ar visiem mūsu komandas biedriem Baltijas reģionā. Vēlos pateikties godprātīgajiem saimniekiem no Latvijas, kuri ir snieguši būtisku atbalstu jaunās štāba ēkas projektēšanā un būvniecībā. Šī celtne palīdzēs mums, paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā partnervalstīm un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem kopīgi attīstīt savas spējas, lai garantētu Latvijas aizsardzību un nodrošinātu stabilitāti reģionā,” skaidro nākamais Kanādas bruņoto spēku kontingenta Latvijā komandieris pulkvedis Džīns Fransuā Kodens (Jean-Francois Cauden).

Jauno štāba ēku projektēja Latvijas uzņēmums “Citrus Solutions”, savukārt tā būvniecību pārraudzīja ģenerāluzņēmējs SIA “NewCom Construction”. Ēkas iekārtošanu un komunikāciju ievilkšanu veica Kanādas bruņoto spēku speciālisti.

Image
Kanādas armija
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1500 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot alianses solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm. Svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija notika 2017. gada 19. jūnijā Ādažu bāzē.

Kanādai ir izveidojušās ciešas attiecības ar Latviju. Kanāda kļuva par pirmo Lielā septiņnieka valsti, kas atzina Latvijas neatkarības atgūšanas faktu 1991. gadā. Kanāda bija arī starp pirmajām NATO valstīm, kas ratificēja Latvijas iestāšanās līgumu 2004. gadā.

Dalies ar šo ziņu