"Latvijas gaisa satiksme" trīs gadus sniegs aeronavigācijas pakalpojumus NBS Lielvārdes lidlaukā

NBS
LETA
Gaisa spēku bāze Lielvārdē
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Par gaisa satiksmes organizēšanu Latvijā atbildīgā "Latvijas gaisa satiksme" turpmākos trīs gadus nodrošinās aeronavigācijas pakalpojumus Nacionālo bruņoto spēku (NBS) militārajā lidlaukā "Lielvārde", aģentūru LETA informēja kompānijas pārstāvji.

"Latvijas gaisa satiksme" lidlaukā nodrošinās gaisa satiksmes vadības pakalpojumus - lidojumu informācijas un apziņošanas pakalpojumus, kā arī gaisa satiksmes vadību, izmantojot uzņēmuma īpašumā esošo gaisa satiksmes vadības sistēmu. Gaisa satiksmes vadībai piesaistīs gan NBS Gaisa spēku, gan "Latvijas gaisa satiksmes" Gaisa satiksmes vadības dispečerus."

Tāpat "Latvijas gaisa satiksme" sniegs navigācijas, sakaru un radiolokācijas jeb novērošanas datu apstrādes pakalpojumus, kā arī nodrošinās pilnu meteoroloģisko pakalpojumu spektru - meteoroloģiskās informācijas izplatīšanu, meteoroloģiskās un aeronavigācijas informācijas nodrošināšanu lidlaukā, kā arī, piesaistot Gaisa spēku meteoroloģiskos novērotājus, būs atbildīga par meteoroloģiskajiem novērojumiem lidlaukā. "Latvijas gaisa satiksmes" tehniskie speciālisti nodrošinās arī lidlauka sakaru, navigācijas un meteoroloģisko iekārtu tehnisko ekspluatāciju.

Uzņēmums uzturēs arī pakalpojumus reglamentējošo dokumentāciju atbilstoši prasībām, kādas ir noteiktas aeronavigācijas pakalpojumu sniedzējiem spēkā esošajos normatīvos.

"Latvijas gaisa satiksmes" valdes priekšsēdētājs Dāvids Tauriņš norādīja, ka kompānijai jau vairākus gadus ir sadarbojas ar NBS un Latvijas Gaisa spēkiem, tomēr tagad parakstītais līgums "paceļ šo sadarbību jaunā pakāpē", ļaujot kompānijas speciālistu zināšanas izmantot arī militāro lidojumu vadīšanā lidlaukā "Lielvārde" un tā gaisa satiksmes vadības zonā.

"Domāju, ka panāktā vienošanās par sadarbību un noslēgtais līgums ir arī saimnieciski izdevīgs risinājums, kas ļauj racionāli izmantot valsts aizsardzībai atvēlētos resursus," pauda Tauriņš.

Lielvārdes aviācijas bāzes attīstība ir bruņoto spēku ilgtermiņa projekts, kuru realizējot Latvijā tiks izveidots NATO un nacionālajām prasībām atbilstošs lidlauks, kā arī mūsdienīga un daudzfunkcionāla militārā bāze, kas ir nepieciešama, lai bruņotie spēki varētu pilnvērtīgi īstenot savus uzdevumus valsts aizsardzībā, kā arī realizēt NATO operāciju atbalsta pasākumus un veikt NATO gaisa patrulēšanas lidmašīnu apkalpošanu.

"Latvijas gaisa satiksme" ir 100% valsts uzņēmums, tā pienākums ir nodrošināt gaisa telpas lietotājus ar aeronavigācijas pakalpojumiem.

Dalies ar šo ziņu