Pabriks: Armija vienmēr gatava palīdzēt civilajam sektoram, taču nevar būt ielāps visam

NBS
Sargs.lv
Artis Pabriks
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) vienmēr ir gatavi sniegt palīdzību un ielaistīties dažādu civilo krīžu risināšanā, taču mēs nevaram būt ielāps vai “Bepanthen” krēms uz vismazākā pušuma, arī pārējām ministrijām un civilajām institūcijām jāmācās strādāt krīzes apstākļos. Tā šorīt “Latvijas Televīzijas” raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Ministrs informē, ka aizsardzības nozare šobrīd strādā pie divu plānu izstrādes. Plāns A apzina iespējas, kur NBS varētu palīdzēt Veselības ministrijai tikt galā ar viņiem uzticētajiem uzdevumiem. Šī plāna ievaros bruņotie spēki ir gatavi iesaistīties vakcinācijas centros, palīdzēt arī ar mobilo vakcinācijas centru izveidi, kā arī sniegt atbalstu loģistikas un transporta nodrošināšanā.

Savukārt plāns B paredz, ka krīzes gadījumā aizsardzības resors un Nacionālie bruņotie spēki pilnībā varētu pārņemt visu vakcinācijas procesu. Faktiski tas nozīmētu totālu kontroli un pāriešanu uz centralizētu vakcināciju.

“Esmu uzdevis izpētīt, kā šis process notiek citās pasaules valstīs, cik daudz bruņotie spēki ir iesaistīti vakcinācijā. Pieredze ir atšķirīga, bet, manuprāt, pasaulē nav nevienas valsts, kur par šo procesu pilnībā ir atbildīga armija, ir lielāka vai mazāka iesaiste. Ziņojums par šo būs gatavs uz Ministru kabineta sēdi nākamajā otrdienā,” norāda A. Pabriks.

Jau ziņots, ka pēc tam, kad privātuzņēmums atsevišķos vakcinācijas punktos nepiegādāja gaidītās vakcīnas,  11. marta valdības sēdē ministru prezidents Krišjānis Kariņš rosināja vakcīnu loģistiku uzticēt bruņotajiem spēkiem, jo armijā organizētība ir augstākajā līmenī.

Jāatgādina, ka 2020. gada nogalē Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki jau pieļāva risinājumu, ka armija varētu pārņemtu vakcīnu loģistiku, tomēr valdība nolēma, ka vakcīnu loģistiku organizēs ar privātām kompānijām.

Artis Pabriks vērsa uzmanību uz to, ka reizi gadā Aizsardzības ministrija organizē stratēģiskā līmeņa mācības “Kristaps”, pārbaudot Ministru kabineta, visu ministriju un citu valsts pārvaldes institūciju krīzes plānus un spējas darboties krīzes un kara laika apstākļos. Visām iestādēm bija jāizspēlē dažādi krīzes scenāriji, un Veselības ministrijai toreiz tik viegli negāja, taču civilajām institūcijām jābūt gatavām darboties arī krīzes apstākļos.

“Protams, armija un Aizsardzības ministrija vienmēr būs gatava sniegt palīdzību un ielaistīties dažādu civilo krīžu risināšanā. To liecina arī fakts, ka trīs dienu laikā bijām gatavi pārņemt aizsardzības līdzekļu iepirkumus, taču mēs nevaram būt ielāps vai “Bepanthen” krēms uz vismazākā pušuma. Arī pārējām ministrijām un civilajām institūcijām jāmācās strādāt krīzes apstākļos,” saka A. Pabriks.

Tāpat viņš norāda, ka sagaida virzību lēmumā par atsevišķu karavīru vakcināciju prioritārā kārtībā. Runa ir par tiem karavīriem, kuri pilda pienākumus starptautiskās operācijās ārvalstīs.

“Ceru, ka rītdienas sēdes laikā spēsim apstiprināt vakcināciju karavīriem, kuriem jādodas uz starptautiskām operācijām. Aizvakar man bija saruna ar Igaunijas aizsardzības ministru Kalli Lānetu, viņiem bruņotajos spēkos vakcinēti jau apmēram 1500 karavīru, Latvijas armijā pagaidām nav neviena vakcinētā. Karavīri jau līdz šim devušies palīgā civilajām institūcijām arī uz aprūpes namiem, sevi apdraudot. Turklāt Latvijā ir arī daudz sabiedroto karavīru, mums jārūpējas arī par viņiem,” saka ministrs.  

Jau ziņots, ka Artis Pabriks 16. martā aicināja valdību steidzami lemt par vairāku Nacionālo bruņoto spēku karavīru vakcinēšanu pret Covid-19, pretējā gadījumā Latvijas karavīru nosūtīšana uz ārvalstīm varētu tikt apdraudēta. Pirmais brauciens plānots jau jau aprīlī, kad uz starptautisko operāciju Afganistānā jādodas jaunajai karavīru rotācijai.

Ministrs apstiprināja, ka pašos bruņotajos spēkos pašlaik ir ap 85 Covid-19 pacientiem un apmēram 170 karavīri atrodas izolācijā, taču Latvijas armijas kaujas spējas tas nekādi neietekmē.

Dalies ar šo ziņu