Ledus sablīvējuma spridzināšanai Gaujā kopumā tiks izmantoti 300 kilogramu sprāgstvielu

NBS
Sargs.lv
Sprāgstvielas ledus spridzināšanai
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Lai novērstu plūdu briesmas Gaujas lejtecē, Nacionālo bruņoto spēku karavīri ledus sablīvējuma spridzināšanai izmantos 300 kilogramu sprāgstvielas, portālam “Sargs.lv” pastāstīja par spridzināšanas darbiem atbildīgā Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona komandieris pulkvežleitnants Edmunds Svenčs.

Viņš stāstīja, ka patlaban darbus Gaujā uzsākuši vairāk nekā 40 karavīri, kuri vienlaidus ledus gabalā, kas nosprostojis upes plūdumu vienā no tās posmiem, sākuši urbt āliņģus, kuros paredzēts ievietot sprāgstvielas.

“Mēs šo vienlaidus lielo ledus gabalu mēģināsim sadrupināt sīkākos. Metode ir tāda - ledū izurbj caurumus un 1,2 metru dziļumā uz koka konstrukcijas iegremdē sprāgstvielu. Katrā caurumā mēs plānojam ievietot ap kilogramu sprāgstvielas. Savukārt, lai sadrupinātu visu ledus gabalu vajadzēs 300 caurumus un attiecīgi 300 kilogramus sprāgstvielu,” skaidroja pulkvežleitnants E. Svenčs.

Viņš stāstīja, ka karavīri pirms spridzināšanas veikuši aprēķinus. Tie liecina, ka ledus gabals tiks sadrupināts līdz tādai stadijai, ka vairs nedarbosies kā upes plūsmu aizsprostojošs korķis. Tas ļaus samazināt spiedienu uz tecējumu visā attiecīgajā upes atzarā.

Pulkvežleitnants E. Svenčs gan atzina - kāds būs efekts, simtprocentīgi nevar prognozēt, jo aiz nākamā upes līkuma ir sēklis, kas atkal, iespējams, varētu traucēt vižņu iešanai.

Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona komandieris gan piebilda – spridzināšanas laikā piesardzīgiem jābūt vismaz divu māju iedzīvotājiem, kuri atrodas vistuvāk spridzināšanas darbu vietai. Lai gan sprādziens būs kontrolēts, pulkvežleitnants E. Svenčs piesardzības labad to iemītniekiem iesaka nekādā gadījumā netuvoties spridzināšanas darbu vietai, novietot trauslākas mantas stabilākās vietās, kā arī parūpēties par mājas mīluļiem – suņiem un kaķiem, tos vai nu iesaucot istabā, vai piesienot, lai, pēkšņi sabīstoties no trokšņa, tie neaizmuktu.

“Tas būs ļoti lokāls sprādziens un bez liekiem pārspīlējumiem. Mēs katru gadu spridzinām. Tā mums ir rutīna. Nekas tāds, kā filmās rāda, noteikti nav gaidāms,” piebilda pulkvežleitnants E. Svenčs.

Jau vēstīts, ka plūdu draudu dēļ Ādažu pašvaldība nolēmusi spridzināt ledus sablīvējumu Gaujā pie Carnikavas.

Dalies ar šo ziņu