Zemessargs ar 25 gadu pieredzi: Cik ilgi varēšu, tik turēšos

NBS
Evija Streiča
Vecākais zemessargs Viesturs Leimanis
Foto: Foto: Normunds Kažoks

Zemessargs Viesturs Leimanis no Zemessardzes 27.kājnieku bataljona Zemessardzei dāvājis 25 gadus. Un nedomā apstāties. Sākums bija 1991.gada barikāžu notikumi. Toreiz viņu motivēja sajūta, ka nebūs labi, ka ir jādodas valstij palīgā. Viesturs domā, ka daļu patriotisma iedevis arī tēvs, kurš pats bijis Vācu armijā. Lai arī tēvs bijis mazrunīgs cilvēks, ar to nelielo mazumiņu dēlam pieticis, lai saprastu kas ir kas.

Patlaban Viestura ikdienas darbs ir saistīts ar dažādu smago tehniku. Arī, dienot Zemessardzes 2. brigādes 27 kājnieku bataljonā, viņš ir autovadītājs. Lai arī veselības dēļ vairs tik aktīvi nevar skriet pa mežu, autovadītāja darbs nav tikai sēdēt kabīnē un grozīt stūri.

Image
Vecākais zemessargs Viesturs Leimanis lauka mācībās
Foto: Foto: Normunds Kažoks
Foto: Vecākais zemessargs Viesturs Leimanis lauka mācībās/ Normunds Kažoks
Raksturojot Viesturu, rotas komandieris virsseržants Arnolds Bahmanis saka, ka Viesturs ne tikai uztur autoparku kārtībā, veic dažādus remontdarbus, bet vienmēr atrod kādu darbu, kādu tehniku, ko apkopt: “Es teiktu Viesturs vienmēr ir. Zinu, ja es viņam piezvanīšu, varu rēķināties ar viņu. Viesturs ir cilvēcīgs, ar attieksmi pret to, ko dara. Ja redzēs kādu problēmu, vienmēr pieslēgsies, palīdzēs. Es to saucu par veco rūdījumu, šādos cilvēkos ir ielikta saprašana par darbu un atbildības sajūta”, saka komandieris.

Janvāra izskaņā Zemessardzes 27.kājnieku bataljona 1.rota, ko pārstāv Viesturs, devās šī gada pirmajās lauka mācībās. To izskaņā rotas komandieris pasniedza Viesturam Leimanim apbalvojumu par 25 gadu dienestu.

Viesturam šo gadu laikā nekad neesot bijusi doma izstāties. Viņš saka, ka liela nozīme ir kolektīvam: “Man patīk kolektīvs, visi ir saprotoši, draudzīgi, prieks braukt uz mācībām. Nāk jaunie zemessargi un redzu viņos degsmi, tas uztur garu. Un liela nozīme ir arī rotas komandierim, kurš ir draudzīgs, ar humoru, bet prot novilkt stingras robežas. Komandieris izplāno mācības, un tajās ir ne tikai jaunas zināšanas, bet arī kāda odziņa. Piemēram, pirms gada komandieris bija noorganizējis mācības ar alpīnisma elementiem, laišanos ar striķi no tilta.”

Image
Vecākais zemessargs Viesturs Leimanis kopā ar savas rotas komandieri virsseržantu Arnoldu Bahmani
Foto: Foto: Normunds Kažoks
Vecākais zemessargs Viesturs Leimanis kopā ar savas rotas komandieri virsseržantu Arnoldu Bahmani/ Normunds Kažoks
Viesturs Zemessardzē pieredzējis laikus, kad gandrīz nekā nebija. Kad uz mācībām visi sanesa to pārtiku, kas mājās bija un tad pavārs to gatavoja. Tādēļ viņš ļoti novērtē tās iespējas, kas ir mūsdienās: “Cepuri nost, tam kāds tagad ir ekipējums un iespējas. Toreiz, ko dabūja, tas bija un bija ar to jāiztiek. Nevarēja neko piepirkt klāt no aprīkojuma. Toreiz bija milzīgs entuziasms un viss pārējais palika otrajā plānā. Vienīgi varbūt tagad ir ļoti augsts līmenis un prasības, dažreiz šķiet, ka pazūd robeža starp profesionālo dienestu un Zemessardzi. Bet tas jau liecina tikai par to, ka attīstība notiek. Redzu kā mācībās puiši un meitenes strādā, domāju, ka esam labi sagatavota komanda.”
Image
Vecākais zemessargs Viesturs Leimanis
Foto: Foto: Normunds Kažoks
Foto: Vecākais zemessargs Viesturs Leimanis/ Normunds Kažoks

Agrāk Viesturs jutis lielāku respektu pret zemessargiem, arī apbrīnu no apkārtējiem: “Tagad katrs aizņemts ar savām lietām, reizēm ir  vienaldzība, esi vai neesi zemessargs. Taču tas jārisina citā, varbūt valsts līmenī, lai katrs aizdomātos. Kaut vai tos pašus jauniešus izvilktu no datoriem. Ir iespējas iesaistīties Jaunsardzē, no kurienes nāk arī liela daļa zemessargu”, domā Viesturs.

Dalies ar šo ziņu