Kājnieku skolas jaunais komandieris apņēmies stiprināt instruktoru sastāvu

NBS
Sargs.lv
Kājnieku skola
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Alūksnē esošā Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skola ir vieta, kur dažu mēnešu laikā civiliedzīvotājs kļūst par karavīru. Tāpēc militārās pamatapmācības instruktoru pulkā jābūt vislabākajiem speciālistiem, lai Latvijas armijas vienībām sagatavotu augsti motivētus, fiziski spēcīgus un profesionālus karavīrus, “Sargs.lv” saka Kājnieku skolas jaunais komandieris pulkvežleitnants Raimonds Kublickis. Lai to panāktu, jādomā arī par pašu instruktoru kvalifikācijas celšanu un dienesta apstākļu uzlabošanu.

Jauno karavīru kalve

Pulkvežleitnants R. Kublickis Kājnieku skolas komandieris ir kopš  2020. gada 22. decembra. Viņš stāsta, ka šis amats, pirmkārt, nozīmē ļoti lielu atbildību. To pastiprina fakts, ka Kājnieku skolas pamatuzdevumiem ir karavīru individuālā pamatapmācība. “Tēlaini izsakoties, šeit notiek civilpersonas transformācija par karavīru,” viņš saka.

Pirms šī amata pulkvežleitnants R. Kublickis bija Nacionālās aizsardzības akadēmijas Mācību plānošanas un atbalsta pārvaldes priekšnieks. Viņš stāsta, ka Kājnieku skolā reiz viesojies kadetu kandidātu militārās pamatapmācības kursa izlaidumā, šajā pasākumā pārstāvot Mācību vadības pavēlniecības komandieri.

“Es uz viņiem toreiz skatījos ar mazliet tēvišķām acīm, nedaudz velkot paralēles ar savām pieaugušajām meitām. Taču ārējais izskats ir viena lieta, otra – cik nobriedis ir cilvēks pildīt šos karavīra pienākumus,” saka Kājnieku skolas komandieris."
Kājnieku skola
NBS Kājnieku skolas komandieris
pulkvežleitnants Raimonds Kublickis

Tradicionāli pirmās nedēļas laikā arī skolas komandieris tiekas ar jauniesauktajiem karavīriem, lai parunātu un noskaidrotu viņu noskaņojumu un vēlmi turpināt dienestu. Jo ir saprotams, ka sākums daudziem var šķist grūts – jaunietim, kurš dzīvojis paralēlā brīvībā, pēkšņi nonākt vidē ar striktiem noteikumiem un disciplīnu. 

Image
Kājnieku skola
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Ar dažiem karavīriem komandieris jau paspējis sasveicināties, un viņu motivācija pievienoties Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir dažāda – vienu interesē, kas tad te īsti notiek, cits atkal kļuvis par karavīru, jo radu un draugu pulkā ir karavīri. Bieži ir šī pēctecība – tētis vai brālis jau dien, tāpēc arī tāda izvēle.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka šonedēļ dienestu bruņotajos spēkos uzsāka 47 jaunie karavīri, kuri jau devušies uz Alūksni, lai tuvākajā laikā sāktu militārās pamatapmācības kursu. Kā stāsta komandieris – viņi pamazām iekārtojas kazarmās, kas turpmākos mēnešus būs viņu mājas, ir apģērbti un saņem ekipējumu.

Militārās pamatapmācības kurss ir sadalīts divās daļās. Pirmais apmācības posms noslēdzas ar zvēresta došanas ceremoniju, un līdz tam lielākoties notiek teorētiskā apmācība. Otrajā apmācības posmā jaunie karavīri iegūtās zināšanas nostiprina praktiski – mācās dzīvot lauka apstākļos un praktiski apieties ar ieroci, kā arī apgūst lauka kaujas iemaņas.

Image
Kājnieku skola
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Tāpēc pulkvežleitnants R. Kublickis atzīst – ir atšķirība, vai jaunie karavīri pamatapmācības kursu ar nakšņošanu mežā un citiem izaicinājumiem zem klajas debess uzsāk vasarā, vai ziemā, kad Alūksnē ir dziļš sniegs un liels sals.

Stiprinās instruktoru sastāvu

Militāro pamatapmācību Kājnieku skolā nodrošina atlasīti un īpaši apmācīti instruktori ar augstu pienākuma apziņu un vērtību sistēmu. Jo tieši viņi ir tie, kuri topošajiem karavīriem sniedz pirmo priekšstatu par Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un karavīra ikdienu.

Viņš stāsta, ka jau paspējis iepazīties ar skolas personālu, tai skaitā arī instruktoriem. Covid ierobežojumu dēļ gan pašlaik nevar rīkot plašas klātienes tikšanās, tāpēc komandieris ar speciālistiem iepazīstas individuāli, izrunājot galvenos uzdevumus 2021. gadam.

Image
Kājnieku skola
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Šobrīd gan rīta sanāksmēs pirmais ziņotājs ir mediķis, kurš informē par situāciju Kājnieku skolā un arī Alūksnes pilsētā,” saka komandieris.

Viņš piebilst, ka pašlaik skolā vienlaicīgi tiek organizēti seši kursi – gan militārās pamatapmācības kursi, gan Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetu Jaunākā līdera kurss, gan vairāki īslaicīgi kursi, piemēram, ložmetējnieku apmācība un karavīra-glābēja resertifikācijas kurss. Tāpēc drošības pasākumiem tiek pievērsta pastiprināta uzmanība. Kursi savā starpā nepārklājas un tiek gādāts, lai karavīri savstarpēji netiktos ne mācību telpās, ne ēdnīcā. Visa pamatā – arī personīgā higiēna un individuālo aizsardzības līdzekļu lietošana.

Kā atzīst jaunais komandieris, instruktoru skaits vienmēr varētu būt lielāks, jo bieži vien, lai nodrošinātu konkrētu kursu norisi, papildu instruktori tiek piekomandēti no citām bruņoto spēku vienībām. Ņemot vērā aizvien pieaugošo kursu un arī kursantu skaitu, aug arī nepieciešamība pēc papildu instruktoriem.
Image
Kājnieku skola
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Tāpat viņš novērojis, ka vairums Kājnieku skolas instruktoru vienā amatā dien ilgu laiku. Komandieris uzskata – tam ir gan pozitīvās, gan negatīvās puses, jo var iestāties zināma rutīna, kas ietekmē apmācību procesu. Tāpēc, viņaprāt, četri gadi ir maksimālais laiks, ko pavadīt vienā amatā, pēc tam nepieciešama rotācija. Tas palīdzētu novērst gan negatīvās rutīnas iestāšanos, gan izdegšanu, jo katram darbiniekam profesionālajā dzīvē ik pa laikam nepieciešamas kaut nelielas pārmaiņas.

Viņš gan atzīst – tas varētu būt liels izaicinājums, ņemot vērā, ka instruktoru skaits bruņotajos spēkos nav liels un daudzi Alūksnes Kājnieku skolā dienošie arī netālu dzīvo.

“Diemžēl līdz šim nav novērots, ka uz Alūksni apmācīt jaunos kursantus ļoti rautos instruktori no citām vienībām. Taču pieļauju, ka jaunā NBS instruktoru apmācības koncepcija, kas nesen stājusies spēkā, dos kādu ieguldījumu arī militārās pamatapmācības kursa kvalitātes uzlabošanā,” saka pulkvežleitnants R. Kublickis.
Image
Kājnieku skola
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Viņš stāsta, ka nelielas nianses apmācību procesā mudina mainīt arī fakts, ka katra nākamā jauniešu paaudze ir nedaudz atšķirīga no iepriekšējām. Protams, armijā ir noteikumi un disciplīna, tieši tāpat arī militārajā pamatapmācībā, taču vienmēr var meklēt veidus, kā šo procesu padarīt efektīvāku un jaunajiem karavīriem saistošāku.

Uzlabos jauno karavīru fizisko sagatavotību

Nav noslēpums, ka jauniešu, tai skaitā arī jauno karavīru, fiziskā sagatavotība pēdējo gadu laikā ir vājinājusies, kas skaidrojams arī ar laikmeta iezīmēm – vairāk darba pie datora, mazāk kustību svaigā gaisā.

Taču tuvāko gadu laikā Kājnieku skolā plānots uzbūvēt jaunu sporta kompleksu, kas noteikti veicinās teicamas fiziskās formas iegūšanu un uzturēšanu. Karavīru fiziskās sagatavotības līmeņa uzlabošana militārās pamatapmācības kursa laikā ir arī viens no Mācību vadības pavēlniecības komandiera uzstādījumiem.
Image
Kājnieku skola
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Komandieris gandarīts, ka attīstīta tiek arī netālu esošā militārā infrastruktūra – gan poligons “Lāčusils”, gan objekts “Meža Strautiņi”. Savukārt pie nākotnes izaicinājumiem viņš min, piemēram, jaunu kazarmu būvniecību, kas varētu būt aktuāli, pieaugot apmācāmo skaitam.

Gādās par staltāku karavīru stāju

Militārās karjeras sākumā pulkvežleitnants R. Kublickis dienējis Štāba bataljona Goda sardzes rotā un piecu gadu laikā no karavīra un vada komandiera “izaudzis” par rotas komandieri.

Kā zināms, Godasardzes rotas karavīri sabiedrībā vairāk redzami kā staltie Brīvības pieminekļa un Valsts prezidenta pils sargi, tāpēc kaut nedaudz no šīm prasmēm viņš centīsies ielikt arī Kājnieku skolas kursantu apmācībā. Karavīram ikvienā bruņoto spēku vienībā jābūt iznesīgam un ar staltu stāju.

“Gribas, lai viņi formas tērpu nēsā lepni un ar godu. Reizēm, braucot automašīnā, nākas redzēt, kā dažs labs karavīrs slāj, ja tā var izteikties, pa ielu. Tad kļūst mazliet skumji. Tāpēc pašus pamatprincipus jaunajiem karavīriem Kājnieku skolā centīsimies ieaudzināt, bet nepārspīlējot, jo Goda sardzes rotai tomēr sava specifika, un viņi trenējas mēnešiem,” saka komandieris.
Image
Kājnieku skola
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Pulkvežleitnants R. Kublickis dienestu bruņotajos spēkos sācis 1995. gadā Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljonā Godasardzes rotas vada komandiera amatā. Dienestu turpinājis dažādos komandējošā sastāva amatos Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljonā un Nacionālo bruņoto spēku Apvienotajā štābā. No 2018. līdz 2020. gadam pulkvežleitnants R. Kublickis bijis Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Mācību plānošanas un atbalsta pārvaldes priekšnieks.

Starptautisku dienesta pieredzi ieguvis starptautiskajā operācijā Afganistānā un NATO Apvienoto spēku pavēlniecības štābā Brunsumā, Nīderlandē.

Novērtējot ieguldījumu bruņoto spēku attīstībā un priekšzīmīgu dienesta pienākumu izpildi, pulkvežleitnants R. Kublickis ir saņēmis vairākus apbalvojumus, tostarp Nacionālo bruņoto spēku komandiera Goda zīmi “Par nopelniem”.

Image
Kājnieku skola
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skola ir militārās izglītības iestāde profesionālās militārās pamata izglītības un dažādu militāro kvalifikācijas kursu programmu īstenošanai. Tās galvenais uzdevums ir veikt karavīru individuālo pamatapmācību un karavīra specialitāšu apmācību, piemēram, ložmetējnieks, karavīrs-glābējs, militāro autovadītāju un civilās kategorijas “B” un “C” apmācību atbilstoši apmācību plānam.

Kopš 2018. gada tajā tiek apmācīti arī brīvprātīgie rezervisti, lai pēc kursa pabeigšanas tie kļūtu par pilnvērtīgiem bruņoto spēku rezerves karavīriem.

Image
Kājnieku skola
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Kājnieku skola atrodas Mācību vadības pavēlniecības pakļautībā, kurā ir vēl arī šādas NBS izglītības iestādes un mācību centri: Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija, Instruktoru skola Cēsīs, Jūras spēku Mācību centrs, Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centrs, Sakaru skola, Valodu skola un NBS Sporta klubs. MVP komandieris un vienlaicīgi arī Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors kopš 2020. gada 24. jūlija ir pulkvežleitnants Oskars Kudlis.

Dalies ar šo ziņu