Jūras spēki uzsāks noplūdušās naftas savākšanu Baltijas jūrā

NBS
Sargs.lv
plankums
Foto: Foto: Jūras spēki

Jūras spēku kuģi KA-14 “Astra” un P-08 “Jelgava” devušies Baltijas jūrā, lai savāktu vakar no Būtiņģes naftas pārkraušans termināļa noplūdušo naftu.

Pašlaik notikuma vietā atrodas kuģis P-08 “Jelgava”, kura komanda pastāvīgi monitorē naftas plankuma tālāko virzību Latvijas teritoriālajos ūdeņos. Savukārt uz kuģa KA-14 “Astra” ir uzkrauts viss noplūdušās naftas savākšanai domātais aprīkojums un, ja darbus ļaus sākt laikapstākļi, tiks uzsākta noplūdušās naftas savākšana.

Informāciju par Būtiņģes naftas terminālī notikušo naftas noplūdi Jūras spēku Krasta apsardzes dienesta Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs (MRCC Rīga) saņēma no Lietuvas MRCC Klaiped.

MRCC Rīga nekavējoties norīkoja patruļkuģi P-08 “Jelgava” doties uz Latvijas un Lietuvas jūras robežu, lai novērotu ekoloģiskos draudus ko izraisījusi naftas noplūde no Lietuvas termināļa.

Ņemot vērā, ka naftas piesārņojums jau sasniedzis Latvijas teritoriālos ūdeņus, MRCC Rīga ir norīkojis Patruļkuģu eskadras krasta apsardzes kuģim KA-14 “Astra” un Jūras incidentu novēršanas vienību doties uz notikuma vietu, lai sāktu noplūdušās naftas savākšanas darbus.

Šobrīd MRCC Rīga kopā ar Valsts vides dienestu strādā, lai noteiktu no Butiņģes termināļa Baltijas jūrā Latvijas ūdeņos nonākušā naftas piesārņojuma apjomu.

Viens no Jūras spēku uzdevumiem ir nodrošināt ekoloģisko uzraudzību un likvidēt jūrā notikušo avāriju sekas, tajā skaitā novērst naftas produktu piesārņojumu.

Jūras spēki regulāri piedalās mācībās, kuru mērķis ir uzturēt un pilnveidot gatavību reaģēt uz vides piesārņojumu incidentiem jūrā un ostu akvatorijās.

Dalies ar šo ziņu