Gaisa spēki sniedz atbalstu fondam “Bērnu rīts”, izdalot sarūpētās dāvanas bērnu namu bērniem

NBS
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: labdarības fonds "Bērnu rīts"

Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēki sniedz atbalstu labdarības fondam “Bērnu rīts”, nogādājot fonda sarūpētās dāvanas 1060 bāreņiem un bērniem, kuri palikuši bez vecāku apgādības, aptverot visas bērnu aprūpes iestādes Latvijā.

Labdarības fonds “Bērnu rīts” akciju “Ar sirdi” īsteno kopš 2015. gada, bet šis ir pirmais gads, kad tā aptver visu Latviju, Ziemassvētkos sarūpējot dāvanas 1060 bērniem. Labdarības fonda “Bērnu rīts” valdes locekle Jaroslava Tomašēviča stāsta – ierasti, lai bērniem pasniegtu sarūpētās dāvanas, fonds organizē īpašus Ziemassvētku pasākumus, tomēr šogad Covid-19 dēļ tas nav iespējams.

“Raizējos, kā dāvanas nogādāt bērniem. Ar Gaisa spēku kapelānu kapteini Ruslanu Markēviču esam sadarbojušies mazākos projektos. Uzzinot, ka mums ir nepieciešams šāds atbalsts, viņš nekavējoties reaģēja, un Gaisa spēki paši piedāvāja savu palīdzību. Esmu patiesi pateicīga par to. Tas tiešām ir neatsverami, jo varam bez raizēm šīs dāvanas nogādāt. Ja vēl bērni redzēs, ka dāvanas pasniegt ieradies cilvēks formā, manuprāt, tas viņiem sagādās vēl lielāku Ziemassvētku pārsteigumu, radot vēl lielāku prieku,” pauž J. Tomašēviča.

Kapelāns kapteinis R. Markēvičs stāsta, ka nu jau vairākus gadus viņš ir saistīts tieši ar atbalstu bāreņiem, piemēram, kad tiek organizētas kristīgās nometnes bērnu namu bērniem.  

Image
bilde
Foto: Foto: labdarības fonds "Bērnu rīts"
Foto: labdarības fonds "Bērnu rīts"
“Tieši ar šo tematu man pašam saikne ir jau vairāk nekā 20 gadus. Arī šoreiz sirds vienkārši sauca, ka vajag palīdzēt,” saka kapelāns.

Labdarības fonda “Bērnu rīts” akcijas “Ar sirdi” mērķis ir sagādāt katram bērnam, kurš palicis bez vecāku apgādības un bārenim tieši viņa izvēlēto sapņu dāvanu.

“Akcijā galvenais uzsvars ir uz to, ka bērns saņem individuālu dāvanu. Bērni zina, ka šāda akcija notiek un domā – kas viņiem būtu visnepieciešamākais. Vēlmes ir ļoti dažādas. Kāds vēlas futbola vārtsarga cimdus, kāds fēnu, jo koplietošanas fēns visu laiku noklīst, kāds leļļu māju. Manuprāt, šiem bērniem tas dod tādu kā atspērienu – ka, tieši viņu vēlēšanās tiek piepildīta. Ja mēs to nedarīsim, tad viņu sapņi tā arī paliks nepiepildīti. Mēs pildām tādu kā Ziemassvētku vecīša lomu – jo šiem bērniem bērnu namos, diemžēl, nav neviena, kurš šo lomu uzņemtos,” norāda Jaroslava.

Akcijā “Ar sirdi” katrs bērns raksta īstu vēstuli Ziemassvētku vecītim, tajā izstāstot, ko vēlas saņemt Ziemassvētkos, pievienojot arī kādu zīmējumu, un to sūta labdarības fondam.

Savukārt dāvanas netiek iegādātas par ziedojumiem – tās sarūpē juridiskās un privātpersonas pēc pašu iniciatīvas. “Apmēram pusi bērnu vēstuļu paņem uzņēmumi, kurus akcija ir uzrunājusi un jau vairākus gadus tajā piedalās. Tāpat ir uzņēmumi, kuros dāvanas sagatavo katrs tā darbinieks. Tas ir ļoti pozitīvs pasākums, un jūtam, ka cilvēki to pat ļoti gaida. Visi uzņēmumi, kas ir piedalījās pagājušajā gadā, piedalās arī šogad, neskatoties uz Covid-19. Mēs gaidījām, ka skaits saruks, bet, nē, pievienojušies pat jauni,” priecājoties par lielo atsaucību, stāsta Jaroslava.

Image
bilde
Foto: Foto: labdarības fonds "Bērnu rīts"
Foto: labdarības fonds "Bērnu rīts"

Otra daļa saņemto vēstuļu tiek ievietotas speciāli izveidotās “Facebook” grupās, kur tām piesakās privātpersonas. Cilvēki sagatavotās dāvanas nogādā konkrētos punktos – kafejnīcās, zobārstniecības klīnikās. Arī šajā ziņā labdarības fondam atbalstu sniedz tā sadarbības partneri.

“Tas nebūtu iespējams bez cilvēkiem, kuri uzņemas sagādāt šīs dāvanas. Piemēram, “Facebook” ievietotās vēstules tiek izņemtas 20 minūšu laikā. Savukārt cilvēki, kuri nav paspējuši, pēc tam raksta, ka vēlas iesaistīties akcijā. Tas ir jauki, ka cilvēki alkst kļūt par svētku rūķiem. Daudzi arī stāsta, ka piedzīvo krāšņākas emocijas, gatavojot šiem bērniem dāvaniņas. Ir cilvēki, kuri sagādā dāvanas kopā ar saviem bērniem un stāsta, ka tās, piemēram, ir kādam puisītim, kuram vecāku nav. Tas ir būtiski, ka šie cilvēki saviem bērniem stāsta par akciju, kurā piedalās. Tas nozīmē, ka arī viņi nākotnē būs sociāli atbildīgi un turpinās mūsu iesākto,” norāda J. Tomašēviča. Viņa arī uzsver, ka akcijas īstenošana nebūtu iespējama bez stiprā ģimenes atbalsta, kā arī uzticamās brīvprātīgo komandas un fonda atbalstītājiem.

“Bērnu rīts” dāvanas savāc gan no uzņēmumiem, gan dāvanu nodošanas punktiem. Pēc tam paši tās šķiro, svītro bērnu vēlmju sarakstu un daļu arī iesaiņo.

Akciju ļoti novērtē arī kapelāns kapteinis R. Markēvičs, uzsverot, ka iniciatīva ir ārkārtīgi svarīga. “Kā jau minēju – man pašam vairāk nekā 20 gadus man bijusi saskarsme ar bērniem, kuriem nepieciešama mīlestība un uzmanība. Šādā veidā mēs varam viņus atbalstīt un iepriecināt,” saka kapelāns.

Sarūpētās individuālās dāvanas kopumā saņems 1060 bērni, aptverot visas aprūpes iestādes Latvijā. Tai skaitā dāvanas saņems arī bērni, kuri aug SOS bērnu ciematos, kā arī bērni, kuri aug audžuģimenēs. Dāvanas bērniem izdalītas no 17. līdz 23. decembrim ar Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku autotransporta atbalstu.

Dalies ar šo ziņu