NBS kapelāni: Grinčs Ziemassvētkus nenozags-dzīves patiesās vērtības pulcēšanās ierobežojumi neskar

NBS
Sargs.lv
Kapelānu dienests
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Lai arī pirms Ziemassvētku laiks parasti ir drudžains, pērkot dāvanas, apmeklējot spožas balles un steidzot pabeigt nepadarītos darbus, šogad visiem ir lieliska iespēja apstāties, padomāt un noteikt prioritātes nākamajam darba cēlienam. “Sargs.lv” aptaujāja dažādu konfesiju Nacionālo bruņoto spēku (NBS)  kapelānus, un viņi ir vienisprātis – lai kādi būtu ierobežojumi sabiedrībā, ir lietas un vērtības, kuras ierobežojumi neskar – ticība, labestība, mīlestība, atbalsts, ko varam sniegt cits citam, un galu galā – arī saules lēkti no rītiem, ja mākoņi ļauj tos saskatīt.

NBS Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes kapelāns virsleitnants Oļegs Jermolājevs, kurš pārstāv Latvijas Baptistu baznīcu, šajā Ziemassvētku laikā sabiedrību aicina nebaidīties, jo arī Lūkas Evaņģēlijā teikts: “Bet eņģelis uz tiem sacīja: “Nebīstieties, jo redzi, es jums pasludinu lielu prieku, kas visiem ļaudīm notiks: jo jums šodien Pestītājs dzimis, Dāvida pilsētā, kas ir Kristus, Tas Kungs.”

Viņš atzīst – lai arī karavīri ir drosmīgi un ar daudzām grūtībām viegli tiek galā, sabiedrības kopējā sajūta šobrīd ir tik trausla un satraucoša, ka tas var ietekmēt ikvienu, tāpēc šīs vārds “Nebīsties!” ir ar vēl dziļāku nozīmi.
Image
kapelāni
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

Tā kā Ziemassvētki šogad pasākumu norises ziņā būs klusāki kā citkārt, kapelāns aicina šo laiku izmantot pārdomām – sakārtot domas, izvērtēt padarīto, noteikt prioritātes un ticēt, ka šī situācija drīz beigsies. Viņš arī iesaka katru dienu izdomāt vismaz vienu atslēgas vārdu, kas ietver visu, par ko esam pateicīgi.

“Pateicīgi mēs varam būt arī par it kā mazām un ikdienišķām lietām, kuras joprojām ir pieejamas un nav atceļamas ne ar kādiem ierobežojumiem, piemēram, mīlestība un palīdzība, ko varam sniegt cits citam. Katram šīs lietas mazliet atšķirsies. Man tā ir ticība, ģimene, dienesta biedru atbalsts, apziņa, ka mums ir sava valsts."
Oļegs Jermolājevs
Mehanizētās kājnieku brigādes kapelāns
virsleitnants Oļegs Jermolājevs

Tāpat viņš izmanto iespēju ar “Sargs.lv” starpniecību pateikties visiem Nacionālo bruņoto spēku karavīriem un viņu ģimenēm, jo vārds “paldies” militārajā dienestā kā jebkurā sfērā ir ļoti svarīgs vārds.

“To pasakot no sirds, arī uzdevumus veikt ir vieglāk un efektīvāk. Turklāt lielākā vērtība nav tik daudz materiāltehniskais nodrošinājums, kas, protams, arī ir svarīgs, bet gan mēs paši. Tāpēc aicinu karavīrus arī turpmāk būt atbildīgiem, uzticamiem, atsaucīgiem un motivētiem,” saka virsleitnants O. Jermolājevs.

Arī Latvijas Apvienotās Metodistu Baznīcas lokālmācītāja un NBS Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona kapelāne virsleitnante Anna Dobele norāda, ka Adventes laikā kristīgā pasaule uzsver tās vērtības, par kurām vajadzētu īpaši padomāt – cerība, miers, prieks un mīlestība. “To es ne tikai visiem novēlu, bet arī aicinu aizdomāties, ka šīs ir nemainīgas vērtības, ko varam piedzīvot un sajust, tāpēc ar lielāku entuziasmu jācenšas tās arī meklēt,” viņa pauž.

Tāpat viņa novērojusi, ka salīdzinājumā ar pavasari, kad daudzus šokēja līdz šim neiepazītais Covid un tā radītās sekas, tagad cilvēki esot mierīgāki, jo ir jau pieredze, ko varētu mainīt savās ikdienas gaitās.

Image
Kapelānu dienests
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija
“Šis ir laiks aizdomāties, kas tad ir Ziemassvētki – vai tie ir tikai lieli banketi, balles un grezni tērpi, vai tas ir laiks, kad esam kopā ar tuvajiem cilvēkiem. Ja visu laiku notiktu balles un pasākumi, cilvēkiem nebūtu laika apstāties un padomāt, kā es vēlos svinēt Ziemassvētkus. Tagad šis laiks mums ir.”
Anna Dobele
Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona kapelāne
virsleitnante Anna Dobele

Tikmēr NBS Militārās policijas kapelāne un Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas pārstāve virsleitnante Estere Tumoviča saka – par spīti tam, ka šogad svētki būs citādi, Grinčs Ziemassvētkus mums nenozags, jo tie ir mūsu sirdīs. Viņa visiem vēl mierpilnus un drošus šos svētkus, un, lai tie tādi varētu būtu, kapelāne aicina skatīties trīs virzienos – uz sevi, uz citiem un uz Dievu.

“Skats uz sevi ietver atteikšanos jeb sava veida gavēni no kaut kā. Tam nav jābūt ēdienam, tikpat labi var izlemt kādu laiku nelietot sociālos tīklus un vērot, kā tas ietekmē katra cilvēka dzīvi. Skats uz citiem tiek realizēts caur došanu un labdarību. Šīs iespējas ir ļoti plašas, jo palīdzēt var gan tuviniekiem, gan citiem cilvēkiem, piemēram, sociālās aprūpes namos. Skats uz Dievu – tā ir lūgšana. Par situāciju pasaulē, par tiem, kuri ik dienu cīnās, par tiem, kuri šajā laikā sēro.”
Estere Tumoviča
NBS Militārās policijas kapelāne
virsleitnante Estere Tumoviča

Arī viņas pārstāvētā vienība šajā pirmssvētku laikā dāvājuši kaut nedaudz prieka Ziemassvētku gardumu veidā Siguldas novada pašvaldības sociālās aprūpes mājas “Gaismiņas” iemītniekiem, ar kuriem izvērtusies jau ilgstoša sadarbība. Tāpat šogad iepriecināti Rīgas pašvaldības bērnu un jauniešu centra “Imanta” iemītnieki, uzdāvinot katram gaismas virteni un svētku rotājumus, ar ko izrotāt savu istabiņu, jo līdz šim tā dekorēta vien ar papīra sniegpārsliņām.

Image
kapelāni
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Savukārt Zemessardzes 3. Latgales brigādes kapelāns, Romas katoļu baznīcas priesteris virsleitnants Rinalds Broks atzīst – laikā, kad ziņu virsrakstos un televīzijas sižetos kā centrālā vēsts parādās Covid-19, sašūpojot informatīvo telpu un dodot nepārprotamu grūdienu sabiedrībā, cilvēkiem vēl stiprāk jāpieturas patiesajām vērtībām. Tajā pašā laikā viņš norāda, ka mūsu ikdiena un dzīves telpa ir ieguvusi dažādus jaunus leņķus un robežas.

“Šajā laikā, kad tuvojamies Ziemassvētkiem, atcerēsimies, iepazīsim un pieņemsim vēsti, kas šo sašķobīto pasauli iztaisno un izlīdzina. Ļausim Dievam ienākt mūsu varbūt mazliet neērtajā, smagajā un ierobežojumiem pilnajā šodienā un ienest tajā gaismu. Sapratnes un pacietības, tuvības un pazemības gaismu, to gaismu, kas Marijai un Jāzepam Betlēmes tumsā ļauj klusumā un mierā smaidīt, kopā ar To, kurš ir dzimis mūsu dēļ – Jēzu, kurš ir Gaisma visām tautām.”
Rinalds Broks
Zemessardzes 3. Latgales brigādes kapelāns
virsleitnants Rinalds Broks

Bet Jūras spēku vecākais kapelāns un Latvijas Pareizticīgās baznīcas pārstāvis komandleitnants Dāvids Šterns šajā laikā uzsver trīs atslēgas vārdus – labestību, labvēlību un labsirdību, un šajos Ziemassvētkos aicina pārlasīt Kārļa Skalbes pasaku “Kaķīša dzirnavas”. Tā uzskatāmā veidā parāda dažādas situācijas, kā labsirdība, labestība un labvēlība palīdz nabaga kaķēnam būt garīgi bagātākam un brīvākam par depresijā grimstošo karali, kurš pilī ieviesis visādus ierobežojumus. Tieši kaķīša skaidrā, mīlestības pilnā sirds izglābj karali un viņa valsti no šī stāvokļa un parāda ceļu uz gaismu un jaunu dzīvi.

Image
kapelāni
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija
“Pasakā karalis sēž tronī tumšā, aukstā pilī, nekas viņu nespēj iepriecināt, bet tad viņš ierauga cerību staru caur kādu, kurš dzīvē gatavs upurēties un nepieminēt ļaunu – visiem visu piedot, lai vairotos mīlestība. Šis ir labs temats pārdomām šajā laikā, kad daudzi cilvēki dažādo ierobežojumu dēļ ir nomākti vai izjūt kādas pārestības no citiem, no apstākļiem vai no valsts.”
Dāvids Šterns
NBS Jūras spēku vecākais kapelāns
komandleitnants Dāvids Šterns

Viņš piebilst - šajā stāstā Kārlis Skalbe atklāj mums visiem labestību, kas ir Kristus evaņģēlija vēsts galvenā būtība. To viņš novēl katram no mums.

Pasaka "Kaķīša dzirnavas": http://www.pasakas.net/pasakas/literaras_pasakas/k/kakisa_dzirnavinas/

Dalies ar šo ziņu