NBS pārvietojamā hospitāļa iekārtu izmaksas varētu svārstīties no 5-10 miljoniem eiro

NBS
Sargs.lv/LTV.lsm.lv
Role 2
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vajadzībām nepieciešamā pārvietojamā hospitāļa tehnikas un iekārtu izmaksas varētu svārstīties no 5 līdz 10 miljoniem eiro, tā pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta Panorāma” pastāstīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Viņš atzina, ka Covid 19 pandēmija pierādījusi, ka medicīna ir ārkārtīgi būtiska nozare, bez kuras daudzi procesi nav iespējami. Savukārt NBS dienošie karavīri ir pastāvīgi pakļauti veselības riskiem.

“Militārā medicīna ir specifiska nozare. Līdz ar to mēs esam pieņēmuši lēmumu virzīties uz priekšu, izveidot vienu mobilo hospitāli, kas varētu sastāvēt no vairākiem moduļiem. Šie moduļi varētu attiekties uz katru no mūsu armijā esošajām brigādēm un tie būtu savstarpēji apvienojami. Vienlaikus tas dos jaunu iespēju attīstīt militāro medicīnu un apzināt tos mediķus, kas strādā un ir iesaukti ne tikai NBS, bet arī civilajās iestādēs,” teica aizsardzības ministrs.

Pēc ministra teiktā, šobrīd NBS notiek izpēte par Role2 klases pārvietojamā hospitāļa izveides izmaksām. Pēc pašreizējām aplēsēm paredzams, ka tehnikas un iekārtu iegādei būs nepieciešami vismaz 5-10 miljoni eiro. Savukārt cik daudz varētu izmaksāt personāla piesaiste, pagaidām nav zināms.

Image
Role 2
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Iegādāties tehniku un aprīkojumu ir vienkāršāk nekā sagatavot cilvēkus. Mēs uz nākamā gada beigām varam būt aprīkoti ar pārvietojamo hospitāli. Bet, kas attiecas uz cilvēkiem, mēs apzinām mediķus, kas ir pieejami. Lai šāds hospitālis būtu operacionāli spējīgs, mums nepieciešami aptuveni 90 cilvēku, 30 cilvēki no tiem būs ārsti. Mēs, protams strādāsim ar mediķu sagatavošanu, kas būs krietni labāka nekā civilo mediķu sagatavošana, bet tas aizņems vairāk nekā vienu gadu, tas ir pilnīgi skaidrs.”
Pabriks
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

A.Pabriks sacīja, ka pārvietojamā hospitāļa ieviešanas projektā ar cerībām raugās uz sadarbību ar Rīgas Stradiņa universitāti, šajā procesā maksimāli iesaistot arī civilos mediķus. Tas nepieciešams, lai civilie mediķi zinātu kāda veida aprīkojums un tehnika ir pārvietojamajā NBS hospitālī, lai krīzes gadījumā arī tie varētu rīkoties ar armijas aprīkojumu.

“Tā būs ne tikai armijas un karavīru veselības garantēšana, bet spēs kopumā palīdzēt valstij krīzes situācijās. Šī papildus sadarbība ar civilajām medicīnas iestādēm ārstiem dos jaunu pieredzes attīstības perspektīvu. Šis ir komplekss piedāvājums, kas valsti ļaus padarīt drošāku,” viņš piebilda.

Image
Role 2
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Aizsardzības nozare uzsākusi izvēršamu militārās medicīnas apakšvienību izveidi, lai radītu papildu iespējas sniegt medicīnisko palīdzību gan militāras, gan civilas krīzes situācijās.

Militārās medicīnas apakšvienību darbību varēs izvērst jebkurā Latvijas vietā, un tās nodrošinās cietušo vai slimnieku pagaidu izvietošanu un neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu.

Izvēršamo militārās medicīnas apakšvienību attīstība ir ilgtermiņa projekts, kura īstenošanai Nacionālie bruņotie spēki iegādāsies nepieciešamo medicīnas aprīkojumu un piesaistīs ārstniecības personālu.

Image
Role 2
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Militārās medicīnas apakšvienības veidos kvalificētas ārstniecības personas, kuras jau strādā bruņoto spēku vienību ārstniecības iestādēs un tās, kuras strādā civilajās ārstniecības iestādēs un dienē Zemessardzē.

Dienestu Zemessardzē un darbu militārās medicīnas apakšvienībā ārstniecības personāls varēs apvienot ar civilo profesionālo karjeru medicīnā, vienlaikus apgūstot militārās iemaņas, stiprinot savu gatavību reaģēt valsts apdraudējuma gadījumā un sniedzot neatsveramu ieguldījumu valsts aizsardzībā krīzes situācijās.

Dalies ar šo ziņu