Virsleitnants Gatis Slavēns: Armija ir sistēma, kurā tu neesi viens

NBS
Sargs.lv/Esmuforma.lv
NBS
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Karjeras izaugsmē liela nozīmē ir tiem, kuri mūs iedvesmo bērnībā, saka Sauszemes spēku virsleitnants Gatis Slavēns. Viņam bērnībā kā paraugs bijis krusttēvs, kurš virzījis jaunieti militārā dienesta virzienā. Cik Gatis sevi atceras, bruņotie spēki vienmēr bijis viņa profesionālais mērķis. Paralēli Gatim ļoti patika sportot, kaislība bija volejbols, ko pamatskolā sāka aktīvi apgūt. Tagad viņš iemācījies laiku atrast trim svarīgām savas dzīves jomām - bruņotajiem spēkiem, sportam un ģimenei.

Gata aizraušanās ar sportu rezultējās mācībās Murjāņu sporta ģimnāzijā, ko viņš, kā pats atzīst, absolvēja, galvenokārt pateicoties smagam darbam, ne tik daudz talantam. No mini kadetu, tad kadetu izlases, viņš izaudzis līdz junioru profesionāļiem un un vienu gadu pat pavadījis Latvijas nacionālajā volejbola izlasē. Gatis mērķtiecīgi virzījās pa šī sporta veida sasniegumu pakāpieniem, pierādot, ka ieguldītais laiks un mērķtiecība var dot lieliskus rezultātus.

Pēc ģimnāzijas viņš vēlējās spēlēt kādā no Latvijas klubiem, tomēr uzaicinājums pēc izlaiduma uzreiz nenāca, tāpēc dilemma, ko izvēlēties – sportu vai armiju – atrisinājās par labu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Krusttēvs atbalstīja šo lēmumu, un 2011. gada augustā Gatis iestājās Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, lai kļūtu par virsnieku.

Dzīve mēdz jokot, un Gatis pēc mēneša studenta statusā saņēma aicinājumu pievienoties volejbola klubam “Biolars/Jelgava”, tomēr apzinājās, ka dotos solījumus (armijai) lauzt nebūtu profesionāli, tāpēc no sporta piedāvājuma atteicās. Viņš apzinājās, ka sports nebūs viss viņa dzīvē, turklāt sportista profesionālā karjera ir īsāka nekā armijā, taču pavisam neatteicās no sava hobija. Gatis studiju sākumā apguva obligāto militārās pamatapmācības kursu un pēc tam varēja pievienoties Cēsu volejbola klubā zemākā līgā, lai uzturētu savas volejbola prasmes un varētu turpināt trenēties vismaz hobija līmenī.

Pēc Aizsardzības akadēmijas absolvēšanas Gatis neatlaidīgi virzījās pa profesionālā dienesta karjeras kāpnēm un uzkrāja pieredzi. Armijā viņš uzliktos pienākumus pildīja pēc labākās sirdsapziņas, jo dienests bija prioritāte, vienlaikus visu savu brīvo laiku veltot profesionālajam sportam.

Kad viņam piedāvāja pievienoties Latvijas volejbola izlasei, nācās pieņemt grūtu lēmumu un uz mēnesi ņemt bezalgas atvaļinājumu no NBS. Viņš patiesi novērtē, ka bija iespēja pēc tam turpināt karjeru armijā.

Atgriežoties NBS rindās, Gatis atkal kā virsnieks darīja visu, lai rādītu labāko piemēru. Viņš apzinās – neatlaidība un ziedošanās mērķim parāda, ka var daudz ko apvienot, tikai jābūt atbalstošiem cilvēkiem apkārt un ļoti labai plānošanas spējai.

Image
NBS
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Armijai Gatis pievērsa arī savu sievu, un tas, ka abus vieno viena profesija, palīdzēja rast balansu starp bruņotajiem spēkiem, sportu un privāto dzīvi. Personīgais laiks vēl arvien ir izaicinājums, īpaši kopš dēla piedzimšanas, tomēr jau bērnībā izvēlētais aktīvais dzīvesveids neļauj viņam gūt prieku no vienkāršas TV skatīšanās vakarā, sēžot dīvānā. Darba dienu vakaros un nereti arī agros rītos pirms darba Gatis visbiežāk ir sastopams treniņā, īpaši aktīvajā volejbola sezonā, kas ilgst no septembra līdz aprīlim.

Vasarās gan tas pārtop par pludmales volejbolu, un sieva vienmēr ir atbalstījusi viņu visās sacensībās un svarīgākajos sporta notikumos. Īpaši Gatis šo iedvesmu novērtē sezonas beigās, kad ir iespējams fizisks un emocionāls nogurums.

Gatis novērtē Aizsardzības akadēmijas studijās gūto pieredzi, tomēr atzīst, ka būtu vēlējies, kaut nopietnāk būtu izpētījis, kādas prasības būs mācību laikā. Tolaik daļa no studiju procesa bija jāapgūst Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), lai iegūtu autobūves inženiera kvalifikāciju, tādēļ augstās prasības eksaktajos priekšmetos radījušas grūtības ne vienam vien topošajam virsniekam. Tomēr profesija prasa arī spēju pārvarēt grūtības un pieņemt atbildīgus lēmumus, kas ļāva Gatim izkopt šīs īpašības un neatkāpties no izvirzītajiem mērķiem.

Vēl viens paša izvēlēts pārbaudījums viņam būtu dalība kādā starptautiskā operācijā – tas, viņaprāt, ir kā sava veida eksāmens, jo misijās tāpat kā karā kļūdīties nav ļauts pat vienreiz.

Tā ir pārbaude, cik profesionāli spēj Latvijā apmācībās un sertifikācijās teorētiski apgūto pielietot kara apstākļos, tā vairs nav tikai mācību situācija. Gatim dalība šādā operācijā nozīmētu uzņemties atbildību par cilvēkiem apstākļos, kas ne tuvu nav Latvijā piedzīvojami, bet kuriem viņš tiek gatavots ar lielu atbildības sajūtu visu dienesta laiku.

Virsleitnants Gatis Slavēns apzinās, ka karjera NBS ir limitēta 25 gadu posmā, bet viņš jau šobrīd zina, ko vēlas šajā jomā sasniegt. Pirms atvaļināšanās no profesionālā militārā dienesta Gatis vēlas komandēt bataljonu (vairāk nekā 500 cilvēku) un sasniegt vismaz pulkvežleitnanta pakāpi.

Viņš apliecina – armija domāta tiem, kuri spēj atbildēt par savu solījumu, spēj strādāt komandā, spēj ne tikai paklausīt, bet arī ieklausīties, jo “viens nav karotājs”. Karavīrs kā profesija viņam liek justies savā vietā, jo iegūts ne tikai stabils darbs, kas nemitīgi liek pilnveidoties un kļūt līderim, bet arī fantastiski draugi un ģimene.

Turklāt ir izkristalizējušās pamatvērtības – savstarpēja cieņa, spēja nepārkāpt trauslo līniju starp profesionālām un draugu attiecībām, kā arī prasmes veidot labu mikroklimatu komandā kopēju mērķu sasniegšanai.

Image
NBS
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka ar sabiedrībā zināmu cilvēku pieņemto izaicinājumu izpildīt dažādus vingrinājumus, ko ikdienā veic karavīri, 20. oktobrī tika atklāta Nacionālo bruņoto spēku kampaņa “Esi formā”. Kampaņas mērķis ir sniegt ieskatu karavīra ikdienā, mainot priekšstatu, ka Nacionālajos bruņotajos spēkos tiek uzņemti tikai fiziski ļoti izturīgi cilvēki. Arī Mehanizētās kājnieku brigādes komanideris pulkvedis Sandris Gaugers uzsver – Sauszemes spēki vien ļoti strauji aug un attīstās, līdz ar to aug arī personālsastāva vajadzība. Tāpēc viņš cer gada laikā pieņemt vismaz līdz 1000 jaunu karavīru, un viens no tiem vari būt arī Tu.

Kampaņas mājas lapa: https://esmuforma.lv/

 

*Raksts tapis NBS kampaņas “Esi formā” ietvaros.

Dalies ar šo ziņu