Artūrs Pūpols – zemessargs ar savu mūzikas studiju pagrabā

NBS
Sargs.lv
Artūrs Pūpols
Foto: Foto no A. Pūpola personīgā arhīva

Iespējams, daudzi Latvijas iedzīvotāji viņu iepazinuši kā dziedošu puisi no televīzijas šoviem, jo savā dzīvē viņš piedalījies vairākos talantu konkursos Latvijā un ārpus tās, tai skaitā 2018. gadā bijis arī “X Faktora” pretendents. Taču “Sargs.lv” Artūru Pūpolu atklāja pavisam no citas, mazāk romantiskas puses – viņš jau gadu ir Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 31. kājnieku bataljona zemessargs un pēc vidusskolas absolvēšanas ļoti nopietni apsver militāro karjeru turpināt, studējot Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, lai kļūtu par jauno virsnieku.  

Iedvesmojas no tēta – profesionālā dienesta karavīra

Artūrs Pūpols pagaidām vēl mācās 12. klasē, taču jau gadu paralēli mācībām ir arī Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes zemessargs. Par tādu viņš kļuvis, tiklīdz sasniedzis 18 gadu vecumu, jo viņa tētis ir profesionālā dienesta karavīrs, un militārā joma Artūram pazīstama jau kopš bērnības. Tāpat arī vairāki draugi ir vai nu zemessargi, gan Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti.

Lai arī šajā Covid-19 izaicinājumu laikā pašreiz aktuālākais uzdevums ir vidusskolas absolvēšana, viņam jau ir plāns turpmākajai profesionālajai dzīvei.

Image
Artūrs Pūpols
Foto: Foto no A. Pūpola personīgā arhīva
Foto no A. Pūpola personīgā arhīva
“Pēc skolas beigšanas vēlos studēt Aizsardzības akadēmijā, lai kļūtu par virsnieku. Tā kā spēlēju saksofonu, sākumā bija arī doma par NBS orķestri, taču sapratu, ka labāk tomēr gribu būt karavīrs – kaujinieks. [..] No mazām dienām esmu redzējis tēta Latvijas armijas formas tērpu. Manuprāt, ir liels gods to valkāt, tādejādi esot noderīgs savai valstij. Dienests NBS ir arī stabila darba vieta ar visām sociālajām garantijām un, neslēpšu – arī motivējošu atalgojumu,” saka Artūrs.

Zemessardze – labs tramplīns militārajai karjerai

Zemessardzes mācības Artūrs līdz šim apmeklējis regulāri, un sapratis, ka visvērtīgākais šajā brīvprātīgajā dienestā esot kopības sajūta dienesta biedru starpā. “Uz militārajām mācībām es parasti dodos kā uz sava veida kūrortu, kurā, fiziskos vingrinājumus pildot, prāts var atpūsties no ikdienas. Kolektīvs ir ļoti saliedēts, un praksē vairākkārt pierādījies, ka taisnība teicienam – komanda ir tik stipra, cik tās vājākais posms,” saka Artūrs. Turklāt Covid-19 dēļ noteiktajām attālinātajām mācībām viņš saredz ieguvumus – iespējams efektīvāk saplānot laiku tā, lai pietiek gan muzicēšanai, gan Zemessardzei.

Image
Artūrs Pūpols
Foto: Foto no A. Pūpola personīgā arhīva
Foto no A. Pūpola personīgā arhīva

Artūrs stāsta, ka šovasar šaušanas ar prettanku ieroci “Carl Gustaf” apmācību laikā bijusi iespēja klātienē satikt un parunāties arī ar Zemessardzes un NBS komandieriem, kas bijis ļoti iedvesmojoši. Prātā palikusi arī dalība šī gada Zemessardzes lielajās mācībās “Zobens”, kas notiek NBS mācību cikla “Namejs” ietvaros. Tajās Vidzemes brigādes zemessargi veikuši kopīgus vingrinājumus ar Igaunijas brīvprātīgās Aizsardzības līgas “Kaitseliit” (Zemessardzes) dalībniekiem, kuri mācībās darbojās pretinieku lomā. Tā bijusi vērtīga pieredze, vērojot igauņu taktiku un pēc tam to analizējot.

Image
Artūrs Pūpols
Foto: Artūrs iejūtas pacienta lomā Zemessardzes mācībās "Zobens 2020". Foto: ZS 2. Vidzemes brigādes arhīvs
Artūrs iejūtas pacienta lomā Zemessardzes mācībās "Zobens 2020". Foto: ZS 2. Vidzemes brigādes arhīvs

Skolotājas palīgs valsts aizsardzības mācībā

Alūksnes novada vidusskola bija viena no tām nedaudzajām Latvijas skolām, kura pilotprojekta ietvaros savā mācību programmā kā izvēles priekšmetu 10. un 11. klašu skolēniem ieviesusi valsts aizsardzības mācību (VAM). Arī Artūrs pagājušajā gadā to mācījās, taču tā kā bija jau zemessargs, daudz ko zinājis un varējis būt atbalsts arī VAM pasniedzējam citu skolēnu apmācībā.

Image
Artūrs Pūpols
Foto: Foto no A. Pūpola personīgā arhīva
Foto no A. Pūpola personīgā arhīva
“Esmu lepns, ka mani šim pienākumam uzrunāja, jo Zemessardzē esmu daudz ko apguvis. Kad mums notika stundas, pasniedzējs sadalīja klasi divās grupās un teica: “Artūr, tu šo jau zini, izstāsti citiem, kas ir riņķveida jeb perimetra aizsardzība!” Sapratu, ka esmu diezgan slikts skolotājs, jo trūkst pacietības. Man piemīt cita veida pacietība – Zemessardzē stundām varu sēdēt ierakumos un gaidīt tālākās komandas,” smaidot saka Artūrs.

Mūzika joprojām kā hobijs

Saksofons nav vienīgais mūzikas instruments, ko prot spēlēt Artūrs, viņš muzicē arī ar ģitāru un klavierēm un, protams, dzied – gan citu mākslinieku, gan savas dziesmas.

Vokālās iemaņas apguvis, mācoties arī Rīgas  doma Kora skolas džeza nodaļā. Iespējams, daļa Latvijas iedzīvotāju Artūru iepazina 2018. gadā, kad viņš bija TV vokālo talantu šova “X Faktors” pretendents, taču dažādos ārvalstu un pašmāju dziedāšanas konkursos piedalījies jau pirms tam, piemēram Latvijas Televīzija organizētajā Bērnu un jauniešu mūsdienu dziesmu konkursā “Balss pavēlnieks”.

Arī tagad muzicēšana joprojām ir svarīga Artūra dzīves sastāvdaļa, lai arī pagaidām neesot daudz brīvā laika tai pievērsties. Mājas pagrabstāvā pat iekārtota neliela mūzikas studija ar visu nepieciešamo aparatūru, kur Artūrs dodas muzicēt vai nu pats, vai kopā ar domu biedriem.

Jautāts par galvenajiem ieguvumiem no dienesta Zemessardzē, Artūrs atbild, ka tā ir gan psiholoģiskā noturība, gan citas dzīvē noderīgas iemaņas.

Image
Artūrs Pūpols
Foto: Foto no A. Pūpola personīgā arhīva
Foto no A. Pūpola personīgā arhīva
“Pirmkārt, disciplīna. Jo, uzvelkot formas tērpu, ir pavisam citādi jārunā ar dienesta biedriem un komandieriem. Otrkārt, esmu sevi attīstījis fiziski, jo pilnā ekipējumā skrienot pa mežu, var labi uztrenēties. Treškārt, esmu nobriedis arī mentāli, un apzinos, ka šī tomēr ir bīstama profesija. Bet ļoti interesanta. Turklāt pie grūtībām pierod, vēl tagad atceros savu pirmo nakti mežā, kad līst, taču tagad jau esmu norūdījies un spriedzi nejūtu,” rezumē Artūrs.

Dalies ar šo ziņu