Latvijas karavīri pēc vairāk nekā 10 gadu pārtraukuma atgriezīsies operācijā Kosovā

NBS
Sargs.lv
Kosova
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Latvijas karavīri dosies uz NATO vadīto starptautisko operāciju Kosovā, lēmumu par karavīru nosūtīšanu misijā šodien atbalstīja Saeimas deputāti.

Par karavīru nosūtīšanu uzdevumu izpildei starptautiskajā operācijā uz Kosovu balsoja 82 Saeimas deputāti, bet pret trīs.

Uzrunājot Saeimas deputātus un skaidrojot nepieciešamību Latvijas karavīru dalībai misijā Kosovā, Aizsardzības ministrs Artis Pabriks norādīja, ka Nacionālie Bruņotie spēki uz Kosovu plāno nosūtīt rotas lieluma jeb 150 karavīru lielu vienību. Atšķirībā no citām līdz šim aizvadītajām starptautiskajām operācijām šo vienību pilnībā plāno nodrošināt paši Nacionālie bruņotie spēki.

“Tas ir nopietns līmenis mūsu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Šādu spēku nosūtīšana apliecina mūsu spēju kvalitāti,” viņš atzina.

Latvijas karavīri Kosovā nodarbosies ar drošības uzturēšanu un Kosovas bruņoto spēku karavīru apmācību.

“Mūsu misija ir būtiska, jo Latvijas dalība starptautiskajās operācijās būs nopietns ieguldījums starptautiskās drošības stiprināšanā. Ja mēs gribam labu sadarbību ar tādām starptautiskajām organizācijām kā NATO un ANO, mums jābūt aktīviem šo organizāciju dalībniekiem,” uzsvēra A. Pabriks.

Vienlaikus ministrs norādīja, ka, salīdzinot ar citām operācijām, kurās piedalījušies Latvijas karavīri, šī operācija nav pati bīstamākā.

Paredzēts, ka šīs operācijas laikā Latvijas karavīri aktīvi sadarbosies ar ASV armiju.

“ASV ir Latvijas stratēģiskais partneris. Piedaloties šajā operācijā, mēs dosim ieguldījumu ne tikai starptautiskajā drošībā, bet arī uzlabosim mūsu Nacionālo bruņoto spēku divpusējo sadarbību ar ASV armiju,” uzsvēra ministrs.

Šī dalība operācijā Kosovā Latvijas karavīriem nebūs pirmā. Iepriekš Latvijas karavīri šajā Balkānu valstī miera uzturēšanas operācijā piedalījās laika posmā no 1999. līdz 2009. gadam.

Dalies ar šo ziņu