Bruņoto spēku virskapelāns ar SUV karavīriem apgūst izpletņlēkšanu

NBS
Sargs.lv
Kapelāns
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku virskapelāns Elmārs Pļaviņš ar Speciālo uzdevumu vienības (SUV) karavīriem šonedēļ apguva izpletņlēkšanas apmācību. Viskapelāns portālam “Sargs.lv” stāsta, ka Speciālo uzdevumu vienībai nav sava kapelāna, tāpēc viņš šobrīd ir uzņēmies šo amatu. Ne reizi vien viņš ar SUV karavīriem brīvprātīgi devies paaugstinātas bīstamības apmācībās. Šīs bijušas kārtējās šāda veida mācības.

Image
Kapelāns
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/ Aizsardzības ministrija

E. Pļaviņš uzsver – lai viņš kā virskapelāns varētu garīgi palīdzēt karavīriem, sākotnēji jāiegūst arī viņu uzticība. Dalība izpletņlēkšanas treniņos, esot plecu pie pleca ar SUV kaujiniekiem, bijis tikai viens no daudziem punktiem uzticības veidošanā.

Tiesa izpletņlēkšana virskapelānam E. Pļaviņam nav bijusi sveša. Pirmo reizi viņš ar izpletni lecis 1997. gadā, uzsākot savu kapelāna dienestu Sužu izlūkdesanta bataljonā, kur lēkšana no lidmašīnas ar izpletni bija iekļauta karavīru pamatapmācības kursā. Dienot šajā vienībā, E. Pļaviņš trīs gadu laikā ar izpletni paguvis izlēkt 15 reizes.

Image
Kapelāns
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Vaicāts, par motivāciju iesaistīties SUV kaujinieku apmācībā, virskapelāns stāsta, ka to dara, jo līdztekus saviem NBS virskapelāna pienākumiem, kā kapelāns kalpo arī Speciālo uzdevumu vienībā, kurai sava kapelāna nav. Lai satuvinātos un iedraudzētos ar karavīriem, viņš piedalījies vairākās paaugstinātas bīstamības apmācībās.

“Kapelānu devīze ir – tur, kur ir karavīr, ir arī kapelāns. Man bija ļoti svarīgs šis klātbūtnes moments, kad viņi redz mani un es viņus. Lai šajā vienībā tiktu pieņemts, man ir jāiziet specifiskas apmācībās kopā ar viņiem,” stāsta E. Pļaviņš.

Vaicāts par kalpošanas īpatnībām SUV, virskapelāns stāsta, ka katrā kopīgās apmācības reizē viņš vēro, kāds ir vienības iekšējais garīgais un morālais mikroklimats. Tāda bijusi arī izpletņlēkšanas treniņa būtība – vērot, kā šajā procesā jūtas paši karavīri.

Image
Kapelāns
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Vienlaikus kopējai apmācībai ar SUV kaujiniekiem esot pozitīvais efekts, kā smejas virskapelāns, tieši apmācības ar Speciālo uzdevumu vienību likušas pašam sevi uzturēt labā formā.

Runājot par iekšējām sajūtām, E. Pļaviņš atzīst - dienu pirms plānotā lēciena ar izpletni, viņu pārņēmis iekšējs uztraukums un pārdomas. Tomēr apmācības dienas rītā, dzirdot, ka arī karavīrus pārņēmušas šaubas un uztraukums, apjautis, ka sajūtas ir līdzīgas. Tādējādi viņš  kā kapelāns daudz labāk spējis izprast karavīru iekšējo pasauli. “Tas bija fantastiski, es divas reizes izlēcu kopā ar karavīriem. Iepazinos ar viņiem personīgāk,” stāsta E. Pļaviņš. 

Image
Kapelāns
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Vaicāts par sagatavošanas procesu, E. Pļaviņš atzīst  pirms paša lēciena nācies aizvadīt nedēļu ilgu apmācību, kā arī pierādīt paša fiziskās sagatavotības līmeni, mācīties drošības noteikumus, lēciena tehniku un izpletņa locīšanu.

Pats lēciens ar izpletni bijis no 500 metru augstuma. Pieredzējušākie SUV karavīri lēkuši no krietni lielāka augstuma.

“Šoreiz pēc ilgākas pauzes ar 500 metriem bija gana. Svarīgi atsvaidzināt zināšanas izpletņa vadīšanā, lai to, piemēram, neiepūš Daugavā. Viss bija ļoti profesionāli. Tāpat arī laikapstākļi bija ļoti pateicīgi. Sapratu, ka nākamreiz būs jālec no lielā augstuma,” norāda virskapelāns.

Viņš gan uzsver, apmācības ar SUV karavīriem ir fiziski un morāli izaicinošas. Ne mazāk svarīgi bijis pašam atrast brīvu laiku apmācībām. “Tas prasīja daudz ko, bet tagad, kad viss ir izdarīts, ir gandarījums, ka tomēr nenobijos un izdarīju. Pēc otrā lēciena mani pārņēma fantastiska laba sajūta,” emocijās dalās virskapelāns.

Virskapelāns vēlreiz sapratis, ka karavīra profesija ir ļoti smaga, bīstama, bet vienlaikus interesanta un izaicinājumiem pilna.

Image
Kapelāns
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Tam ir jābūt aicinājumam – kļūt par karavīru. Vienlaikus redzēju arī prieku instruktoros un karavīros. Tas ir labi, ka karavīri gūst baudu no tā, ko dara, uzlabojot arī savas profesionālās iemaņas. Pavadot šīs dienas kopā ar karavīriem, es dzirdu, ko viņi piedzīvo, kā viņi dzīvo un kāda ir viņu ikdiena. Pēc šādām kopīgi aizvadītām apmācībām, parasti saņemu daudzus karavīru zvanus, kuri grib parunāties par sev sāpīgu jautājumu. Te arī veidojas uzticība. Lai arī ikdienā neesmu ar viņiem, tad šie mazie mirkļi stiprina viņu uzticēšanos man,” uzsver E. Pļaviņš.

Virskapelāns E. Pļaviņš ir vienīgais bruņoto spēku Kapelāna dienesta garīdznieks, kurš piedalījies izpletņlēkšanas apmācībās. Viņš gan uzsver - katram kapelānam ir savas stiprās un vājās puses un katrs kapelāns savas stiprās puses izmanto, esot kopā ar karavīriem. Virskapelāns norāda, ka arī citi kapelāni kopā ar savu vienību piedalās dažādas bīstamības apmācībās, piemēram, ziemā lecot ledus aukstā ūdenī vai apgūst izdzīvošanas prasmes.

“Tikai esot ar karavīriem apmācībās, pildot dažādus uzdevumus, piemēram, izpletņlēkšanu, es soli pa solim kopā ar viņiem būvēju savstarpējo uzticību. Šis bija tikai viens no daudziem uzticības nostiprināšanas posmiem. Savukārt izpletņlēkšana bija vien aisberga augšējā daļa, bez kuras nevarēja iztikt,” saka virskapelāns E. Pļaviņš.

Dalies ar šo ziņu