Latvijas tuvā gaisa atbalsta kontrolieris saņem augstu Polijas militāro apbalvojumu

NBS
Sargs.lv/ law.mil.pl
Polija
Foto: Foto: law.mil.pl

Nacionālo bruņoto spēku Tuvā gaisa atbalsta kontrolieris (JTAC) virsseržants Juris Šalajevs saņēmis Polijas aizsardzības ministra Sudraba medaļu par ieguldījumu Polijas aizsardzības potenciāla stiprināšanā. Šis ir viens no augstākajiem Polijas militārajiem apbalvojumiem, kas tiek piešķirts ārvalstu militārpersonām.

Image
Šalajevs
Foto: Foto: law.mil.pl
Foto: law.mil.pl

Virsseržants J. Šalajevs bijis viens no instruktoriem, kurš kā pasniedzējs darbojies Polijas bruņoto spēku veidotajā Tuvā gaisa atbalsta apmācību centrā, izglītojot studentus no Polijas un Baltijas valstu bruņotajiem spēkiem. Noslēdzoties viņa divu gadu dienesta rotācijai, viņam Polijas aizsardzības ministra vārdā sudraba medaļu pasniedza Polijas gaisa spēku pulkvedis pilots Vojcehs Vrublevskis.

 

Ar apbalvojuma piešķiršanu īpaši novērtēts virsseržanta J. Šalajeva ieguldījums kopējās Tuvā gaisa atbalsta kontrolieru mācību centra apmācību sistēmas attīstībā.

Lepnumu par kolēģa saņemto apbalvojumu sarunā ar portālu “Sargs.lv” neslēpa arī majors Armands Rutkis – otrs JTAC apmācību instruktors, kurš līdz ar virsseržantu J. Šalajevu dien Tuvā gaisa atbalsta apmācību centrā kā pasniedzējs.

“Viņš ir sniedzis būtisku ieguldījumu apmācību procesā, apmācot gan gaisa kontroliera kvalifikācijas studentus, gan ieviešot JTAC apmācību simulatoru programmu. Vienlaikus viņš šajā amatā demonstrēja Nacionāli bruņoto spēku tuvā gaisa atbalsta kontrolieru augsto sagatavotības līmeni, kā arī starptautisko partneru priekšā reprezentēja gan mūsu valsti, gan Nacionālos bruņotos spēkus kopumā,” uzsvēra majors A. Rutkis.

 Pēc majora A. Rutka teiktā, Latvija un Polija cieši sadarbojas jauno JTAC apmācībā, kam pamatā ir abu valstu noslēgtais sadarbības līgums. Tā ietvaros Latvija uz Polijas mācību centru sūta vismaz divus apmācību instruktorus. Šo speciālistu piesaiste apmācību centram ir īpaši būtiska, jo Polijā šādi sagatavotu speciālistu trūkst.

Image
Šalajevs
Foto: Foto: law.mil.pl
Foto: law.mil.pl

Apmaiņā pret mācībspēku nodrošināšanu Latvija pretim saņem JTAC kvalifikācijas uzturēšanas iespējas, izmantojot Polijas gaisa spēkus un sadarbojoties ar Polijas bruņoto spēku JTAC speciālistiem, kā arī karavīru apmācības iespējas, sūtot Latvijas jaunos JTAC speciālistus uz apmācībām.

“Šī apmācība ir diezgan specifiska, kas prasa lielus līdzekļus. Iepriekš mēs sagatavojām speciālistus, sūtot viņus mācīties uz ASV, bet arī tur šīs vietas paliek mazāk. Tādējādi šī ir reģionāla sadarbība, kura tiek augsti novērtēta gan NATO iekšienē, gan no ASV sabiedroto puses,” stāsta majors A. Rutkis.

Pēc majora A. Rutka teiktā šis mācību centrs ik gadus spēj sagatavot ap 16 kursantiem. Šobrīd apmācību centrs aktīvi tiek izmantots izmanto Polijas, Latvijas un Igaunijas JTAC speciālistu sagatavošanā. Nākotnē tajā varētu apmācīt arī citu valstu JTAC speciālistus.

Dalies ar šo ziņu