Zemessargi un rezerves karavīri apgūs militārās pamatiemaņas

NBS
Sargs.lv
zemessargi
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Mācību poligonā “Meža Mackeviči”, Daugavpils novada Vaboles pagastā ar svinīgu ceremoniju tiks atklāts Zemessardzes 3. Latgales brigādes rīkotais zemessargu militārās pamatapmācības un rezerves karavīra kurss.

Svinīgajā ceremonijā piedalīsies Zemessardzes 3. Latgales brigādes štāba priekšnieks pulkvežleitnants Oskars Purmalis un Zemessardzes 3. Latgales brigādes bataljonu komandieri.

Zemessargu militārās pamatapmācības un rezerves karavīra kurss notiks no 3. līdz 23. augustam un tajā piedalīsies vairāk nekā 100 zemessargi un rezerves karavīri.

Zemessargu militārās pamatapmācības un rezerves karavīra kurss notiks no 3. līdz 23. augustam un tajā piedalīsies vairāk nekā 100 zemessargi un rezerves karavīri.

Kursā zemessargi un rezerves karavīri apgūs lauka kaujas iemaņas, kaujas šaušanas pamatprincipus, gūs ieskatu topogrāfijā, ierindas apmācībā, kā arī medicīnā, sakaru apmācībā un saistošajos normatīvajos aktos. Zemessargiem un rezerves karavīriem būs iespēja uzlabot fizisko sagatavotību un apgūt militāro iemaņu pamatus.

Apmācības organizē Zemessardzes 3. Latgales brigāde un to nodrošina brigādes instruktori. Zemessardzes dienestā uzņemto zemessargu apmācība notiks, pielietojot nometnes modeli, kur zemessargi militārās pamatiemaņas apgūs nepārtrauktā laika posmā. Šāda veida militārās pamatapmācības nometnes notiek kopš 2015. gada.

Pamatapmācības kurss ir obligāta prasība ikvienam zemessargam, un to ir iespējams apgūt divos veidos – brīvdienās vairāku mēnešu garumā vai vienkopus trīs nedēļu nometnē. Pēc pamatapmācības kursa sekmīgas beigšanas zemessargi var apgūt dažādas specialitātes, piemēram, ložmetējnieks, izlūks, karavīrs glābējs un citas. Ja zemessargs vēlas apgūt vadības prasmes un iegūt augstāku dienesta pakāpi, viņš var mācīties jaunākā instruktora un citos kursos.

Zemessardzes 3. Latgales brigādes teritorijā atrodas seši bataljoni – Zemessardzes 32. kājnieku bataljons Rēzeknē, Zemessardzes 34. kājnieku bataljons Daugavpilī, Zemessardzes 35. kājnieku bataljons Preiļos, Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljons Lūznavā un Zemessardzes 55. kājnieku bataljons Aizkrauklē, kā arī Zemessardzes 56. nodrošinājuma bataljons Jēkabpilī.

Zemessardze ir lielisks piemērs Latvijas pilsoņu brīvprātīgai iesaistei mūsu valsts aizsardzībā, kas ir visas mūsu sabiedrības kopēja atbildība. Zemessardze – tā ir iespēja ikvienam Latvijas pilsonim saliedētā komandā ne tikai apgūt militārās pamatiemaņas, bet arī iegūt noderīgas zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas, lai krīzes situācijā aizsargātu savu ģimeni un aizstāvētu Latviju. Vienlaikus dienests Zemessardzē ir iespēja uzlabot savu vispārējo fizisko sagatavotību, veselību un paplašināt savu redzesloku, piedaloties militārajās mācībās gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Zemessardzē nešķiro pēc tautības, izglītības, specialitātes vai pieredzes. Kandidātam ir jābūt Latvijas pilsonim no 18 līdz 55 gadiem ar valsts valodas zināšanām vismaz vidējā (B1) līmenī, bez kriminālās sodāmības, atbilstošu veselības stāvokli un fizisko sagatavotību. Pieteikuma iesniegšanai kandidātam jāsazinās ar dzīves vai studiju vietai tuvāko Zemessardzes vienību, zvanot uz tālruņa numuru 1811, rakstot uz e-pasta adresi esizemessargsatmil [dot] lv vai personīgi ierodoties vienībā. Uzzini vairāk tīmekļvietnē www.zs.mil.lv!

Būt gatavam rītdienai nozīmē visu uzsākt šodien. Esi savas zemes sargs – stājies Zemessardzē!

Dalies ar šo ziņu