Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektora amatā stājas pulkvežleitnants Oskars Kudlis

NBS
Sargs.lv
Oskars Kudlis
Foto: Attēlā no kreisās: pulkvežleitnants O. Kudlis, pulkvedis V. Āboliņš. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Nomainot Nacionālās aizsardzības akadēmijas (NAA) līdzšinējo rektoru un arī Mācību vadības pavēlniecības (MVP) komandieri pulkvedi Valtu Āboliņu, šajā amatā stājies pulkvežleitnants Oskars Kudlis. Līdz šim viņš ieņēma NAA  prorektora amatu, un kopumā guvis vairāk nekā 20 gadu dienesta pieredzi dažādās Nacionālo bruņoto spēku vienībās.

Svinīgajā maiņas ceremonijā uzrunājot klātesošos, aizsardzības ministrs  Artis Pabriks uzsver, ka līdzšinējais NAA rektors un MVP komandieris pulkvedis Valts Āboliņš akadēmijas vadībā faktiski bijis piecus gadus – trīs gadus rektora un pirms tam divus gadus – prorektora amatā. Ministrs pauž, ka Nacionālās aizsardzības akadēmijas mērķis ir ne tikai iemācīt jaunajiem virsniekiem kaut ko atkārtot, bet neapzināto mācīšanos padarīt par apzinātu mācīšanos, ļaujot kadetiem sasniegt augstāku domāšanas līmeni.

Image
Artis Pabriks
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Sevišķi nozīmīgi tas ir mazā valstī ar skaitliski nelielu armiju, jo mums katrs karavīrs un katrs virsnieks ir ļoti svarīgs – tas, kā viņš reaģēs un ko spēs darīt kritiskās situācijās. Līdzšinējais rektors V. Āboliņš ir devis lielu ieguldījumu tieši šādas izglītības veidošanā, un esmu pārliecināts, ka to darīs arī nākamais rektors pulkvežleitnants Kudlis,” norāda Pabriks.

Savukārt Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš savā uzrunā uzsver – Nacionālā aizsardzības akadēmija un Mācību vadības pavēlniecība ir viens no vaļiem, uz kā balstās Latvijas aizsardzības sistēma – rekrutēt, apmācīt un ekipēt. Viņš norāda – prieks, ka Nacionālā aizsardzības akadēmija šo gadu laikā kļuvusi par vienu no populārākajām augstākās izglītības iestādēm Latvijā, un tajā redzam spēcīgu kadetu – nākotnes virsnieku sastāvu.

Image
Leonīds Kalniņš
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

 

“Pulkvežleitnants Oskars Kudlis ar maģistra grādu pedagoģijā un absolūti skaidru redzējumu par apmācību sistēmas attīstību ir cienīgs iesāktā darba turpinātājs, vadot Mācību vadības pavēlniecību un Nacionālo aizsardzības akadēmiju,” saka NBS komandieris.

Tikmēr pulkvedis Āboliņš atzīst – dienesta pienākumus šajā amatā veicis pēc vislabākās sirdsapziņas, jo to izjutis kā goda lietu. Tāpat viņš atgādina ģimenes nozīmi un lomu katra karavīra karjeras veidošanas procesā, jo tas nebūtu iespējams bez ģimenes atbalsta. Viņš uzsver, ka pēdējo piecu gadu laikā apmācību attīstība bruņotajos spēkos bijusi strauja, un tas ir arī visu iepriekšējo rektoru un Mācību vadības pavēlniecības komandieru nopelns. Dubultojies ir gan NAA kadetu, gan  MVP pārvaldīto programmu skaits, savukārt pastāvīgā personāla skaits pieaudzis par 25%.

Image
NAA
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Man ir diezgan skumji aiziet, bet no otras puses piekrītu teicienam – “Pastāvēs, kas mainīsies!” Esmu pārliecināts, ka mans sekotājs līdzšinējais akadēmijas prorektors pulkvežleitnants Oskars Kudlis ir, ja ne tikpat stiprs, tad stiprāks par mani. Viņam novēlu atsaucīgus un atbalstošus kolēģus. Turpini šo izaugsmes ceļu, kam pamatus ielikuši visi iepriekšējie priekšgājēji,” saka pulkvedis Āboliņš.

Jaunais NAA rektors un MVP komandieris pulkvežleitnants Oskars Kudlis, pirmo reizi sakot uzrunu jaunajā amatā, pateicas NBS un Aizsardzības ministrijas vadībai par izrādīto ticību, dodot iespēju vadīt vienu no svarīgākajiem spēku veidiem Latvijas armijā.

Image
Oskars Kudlis
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Paldies, ka esat saskatījuši manī centienus, vēlmi strādāt un rūpēties par Mācību vadības pavēlniecības un NAA izaugsmi. Pulkvedim Āboliņam paldies par lielo personīgo ieguldījumu, esot šajā amatā, ar savu mērķtiecību, neatlaidību un komandiera harizmu viņš panāca nepārtrauktu vienības attīstību. Daudzi darbi paveikti, daudziem ielikts stabils pamats,” norāda pulkvežleitnants Kudlis.

Mācību vadības pavēlniecības komandiera amatā pārziņā bez NAA rektora pienākumiem ir vēl sešas Nacionālo bruņoto spēku skolas –  Instruktoru skola Cēsīs, Kājnieku skola Alūksnē, Jūras spēku Mācību centrs, Sakaru skola, Valodu skola un Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centrs.

Image
NAA
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Jau ziņots, ka Ministru kabinets pulkvežleitnantu O. Kudli Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektora amatā apstiprināja 14. jūlijā.

Pulkvežleitnants O. Kudlis līdz šim ieņēma Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas prorektora amatu, un kopumā ir guvis vairāk nekā 20 gadu dienesta pieredzi Nacionālajos bruņotajos spēkos, tostarp komandējošā sastāva amatos Sauszemes spēkos, Apvienotajā štābā, Štāba bataljonā, Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, kā arī dienējis starptautiskajos štābos. Pulkvežleitnants O. Kudlis ieguvis pedagoģijas bakalaura grādu Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijā un pedagoģijas maģistra grādu Latvijas Universitātē, kā arī papildinājis zināšanas ASV.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka pulkvedis Valts Āboliņš dienestu turpinās NATO štābā Milānā, Itālijā.

Image
NAA
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Pirmstermiņa virsnieku rotācija nepieciešama, lai nodrošinātu un stiprinātu Nacionālo bruņoto spēku operacionālās vadības funkcijas, ņemot vērā pieaugošo Nacionālo bruņoto spēku un ārvalstu bruņoto spēku vienību kopējo militāro mācību un vingrinājumu intensitāti, kā arī ārvalstu bruņoto spēku karavīru klātbūtni Latvijā Kanādas vadītajā NATO kaujas grupas sastāvā.

Dalies ar šo ziņu