Poligonā “Mežaine” jaunās šautuves pamatos iemūrēs vēsturisko laika kapsulu

NBS
Sargs.lv
poligons Mežaine
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

24. jūlijā plkst. 13:00 poligonā “Mežaine” Skrundas novadā notiks svinīgā vēsturiskās laika kapsulas iemūrēšanas ceremonija, atklājot jaunās šautuves būvniecību. Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes komandieris pulkvedis Andris Rieksts "Sargs.lv" atzīst - jaunais šautuves komplekss būs ieguvums ne vien brigādes zemessargiem, bet Nacionāliem bruņotajiem spēkiem kopumā, jo turpmāk poligonā "Mežaine" varēt trenēt gan kaujas prasmes apdzīvotā vietā, gan kaujas šaušanu ar vieglajiem strēlnieku ieročiem.

Jaunā šautuve tiks izveidota poligonā “Mežaine” attīstības projekta ietvaros, un tā būs paredzēta karavīru, zemessargu un jaunsargu šaušanas prasmju pilnveidošanai un testēšanai. Projekta kopējās izmaksas plānotas 600 000 eiro apmērā.

Kā “Sargs.lv” stāsta Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes komandieris pulkvedis Andris Rieksts, šobrīd šaušanas treniņi tiek aizvadīti vairākās šautuvēs – gan Ventspilī, gan Dobelē, taču neviena no tām nav tik piemērota un moderna, kāda ieplānota jaunā šautuve Skrundas novada poligonā “Mežaine”.

Viņš norāda, ka pirms tam šī ideja apspriesta arī ar vietējiem iedzīvotājiem, kuri izturējušies atbalstoši, tāpēc pateicas visām iesaistītajām pusēm, ka šautuves būvniecība var sākties.

“Gan Zemessardzes 4. Kurzemes brigādei, gan visiem bruņotajiem spēkiem šis objekts ir ļoti svarīgs, jo tas pavērs jaunas apmācību iespējas – vienuviet karavīri un zemessargi varēs trenēties gan kaujai apdzīvotā vietā, gan kaujas šaušanā ar strēlnieku ieročiem. Ja darbi ritēs pēc plāna, tad jauno šautuves kompleksu varētu atklāt jau šī gada rudens otrajā pusē.”
Andris Rieksts
Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes komandieris
pulkvedis Andris Rieksts

Viņš piebilst, ka šautuve tiek būvēta, domājot arī par skaņas izolāciju, līdz ar to apkārtējiem iedzīvotājiem trokšņi tiks samazināti līdz minimumam. Šautuves kompleksā plānotas 50, 100 un 300 metru šautuves, un šaušanas treniņi notiks tikai ar vieglajiem strēlnieku ieročiem, kuru kalibrs nepārsniedz 7,62 mm.

Kapsulas iemūrēšanas ceremonijā piedalīsies arī Skrundas novada domes priekšsēdētāja Loreta Robežniece, Arhitektūras un projektēšanas biroja “3D birojs” valdes locekle Aija Jansone, SIA  “Urbumiņš Pluss” valdes loceklis Jānis Brūveris, kā arī citi aicinātie viesi.

Jau ziņots, ka 2018. gada janvārī Aizsardzības ministrija no Skrundas novada pašvaldības pārņēma poligona “Mežaine” teritoriju, lai nodrošinātu īpašuma izmantošanu valsts aizsardzības uzdevumu īstenošanai, veidojot reģionālo poligonu.

Image
poligons Mežaine
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Militārā poligona “Mežaine” pašreizējā teritorija ir 53,83 hektāri, un pēc paplašināšanas tā sasniegs aptuveni 952,5 hektārus. Poligona paplašināšanai Aizsardzības ministrijas valdījumā paredzēts pārņemt Zemkopības ministrijas valsts īpašumā esošos nekustamos īpašumus Skrundas un Kuldīgas novados, kā arī fizisko un juridisko personu nekustamos īpašumus Skrundas novada Raņķu un Rudbāržu pagastos. Kopš teritorijas pārņemšanas Aizsardzības ministrijas, Nacionālo bruņoto spēku un Zemessardzes pārstāvji ir tikušies ar zemju īpašniekiem un Skrundas novada pašvaldību, lai iepazīstinātu ar poligona attīstības plāniem un paplašināšanas gaitu.

Poligons “Mežaine” Skrundā ir īpaši piemērots militārām mācībām pilsētvides apstākļos, kā arī objekts ir pietuvināts kaujas situācijām un reāliem apstākļiem, tādēļ tajā regulāri notiek Nacionālo bruņoto spēku un sabiedroto mācības. 

 

Dalies ar šo ziņu