Valsts meža dienests: Ādažu poligonā ugunsdrošība augstāka nekā jebkad agrāk

NBS
Sargs.lv
BV206
Foto: Foto:Sargs.lv

Katru gadu no maija līdz septembrim Latvijas mežos tiek pasludināts ugunsnedrošais periods. Paaugstināta ugunsbīstamība attiecas arī uz Ādažu poligonu, kur vasarā tupinās dažādas mācības, tai skaitā ar kaujas munīciju. "Sargs.lv" vērsās Valsts meža dienestā, lai noskaidrotu, cik drošs ir Ādažu poligons.

Valsts meža dienesta (VMD) Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis ir galvenā amatpersona valstī, kas atbildīga par ugunsdrošību Latvijas mežos. Z. Jaunķiķis skaidroja portālam "Sargs.lv", ka, neraugoties uz karsto laiku, šogad valsts mežos ugunsgrēku skaits nepārsniedz 430 (salīdzinājumam – 2019. gada aprīlī vien bija 515 meža ugunsgrēku). VMD skaidro - par meža ugunsgrēku uzskatāma ugunsnelaime, kad mežā izdegusi platība, kas lielāka par 0,1 hektāru.

Ādažu poligons ietilpst teritorijā, par ko atbildīgs ir Valsts meža dienesta Meža ugunsdzēsības stacijas vadītājs Andrejs Asītis, kas savā amatā pavadījis visu profesionālo mūžu.

Image
Ādaži
Foto: Foto: Inčukalna BUB arhīvs
Foto: Inčukalna BUB arhīvs

Lūdzot komentēt ugunsgrēku Ādažu poligonā 2018. gada jūlijā, kad poligonā izdega 770 hektāru liela platība, A. Asītis atzīmēja – tas ir vairāku faktoru apvienojums: pirmkārt, tikko paplašinātā poligona teritorijās izveidotās mineralizētās joslas, kas novērš ugunsgrēka izplatīšanos ārpus šaujamlauka, bija nepilnīgas. Otrkārt, tikko paplašinātajā poligona daļā meži nebija atbilstoši sakopti – tajos trūka atbilstošo stigu, un tie bija aizauguši, tāpēc bija apgrūtināta ugunsgrēka ierobežošana. Treškārt, ugunsgrēka izplatīšanos veicināja nelabvēlīgas vēja virziens un ilgstošais sausuma periods, kā rezultātā izveidojās lielākais ugunsgrēks Ādažu poligonā kopš 1992. gada. Šīs problēmas ir identificētas un atrisinātas.

A. Asīša vērtējumā pašlaik ugunsdrošības līmenis Ādažu poligonā ir augstāks nekā jebkad agrāk, pateicoties mineralizēto joslu izveidei uz paaugstinātas pārgājības ugunsdzēsības tehnikas uz kāpurķēžu platformu BV206 bāzes ieviešanai poligonā. Par NBS spēju parūpēties par poligona ugunsdrošību liecina jau tas, ka lielākajā daļā gadījumu, ja izceļas mazi ugunsgrēki, armija pati ar tiem tiek galā jau ugunsgrēku sākuma periodā.

A.Asītis skaidro – lielāko daļu no ugunsgrēkiem, kas izceļas Ādažu poligonā, likvidē NBS jau to sākuma posmā, savukārt VMD tiek iesaistīts tikai tad, ja pieaug ugunsbīstamība. Šogad Rīgas stacijas Valsts meža dienesta ugunsdzēsēji uz poligonu devušies tikai dažas reizes - mazāk nekā A.Asītis jebkad pieredzējis savā karjerā.

Lūgts komentēt sadarbību starp NBS un VMD, A.Asītis atzīmēja, ka tā ir vērtējama kā laba. Tāpat nepieciešamības gadījumā katru gadu NBS Gaisa spēki sniedz atbalstu ar helikopteriem, kā arī vajadzības gadījumā NBS un Zemessardze nodrošina nepieciešamo personālu apķēdējuma vai ugunsgrēka likvidācijas darbos.

Dalies ar šo ziņu