NBS vairs neveiks patruļas uz valsts austrumu robežas

NBS
Sargs.lv/LETA
Krievijas robeža
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Nacionālie bruņotie spēki, tai skaitā Zemessardze, no šodienas vairs neplāno turpināt kopā ar robežsargiem piedalīties patruļās uz valsts austrumu robežas, informē aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Viņaprāt, pašlaik situācija nav tik sarežģīta, lai zemessargi turpinātu sniegt atbalstu Valsts robežsardzei austrumu robežas uzraudzībā, turklāt jāņem vērā, ka zemessargi nav profesionālā dienesta karavīri un viņiem ikdienā jāpelna iztika savās civilajās profesijās. Vienlaicīgi ministrs apstiprināja  - ja nākotnē situācija pasliktināsies, tad Nacionālie bruņotie spēki atkal varētu iesaistīties. 

Jau ziņots, ka valdība iepriekš apstiprināja rīkojuma projektu par Nacionālo bruņoto spēku atbalsta sniegšanas pagarinājumu Valsts robežsardzei līdz 9. jūlijam, pamatojoties uz vērtējumu par epidemioloģisko situāciju Krievijā un Baltkrievijā, kā arī veikto risku analīzi un informāciju par nelegālās imigrācijas straujo pieaugumu pēc ārkārtējās situācijas termiņa beigām.

Ik dienu uz robežas ar Krieviju un Baltkrieviju atbalsta sniegšanā tika iesaistīti 60 karavīru un zemessargu, kā arī līdz 15 transportlīdzekļu.

Lai arī Latvija atcēlusi ārkārtējo situāciju, no 10. jūnija joprojām ir aizliegta personu un transportlīdzekļu kustība caur Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām no un uz valstīm, kurās ir reģistrēta tāda Covid-19 infekcijas izplatība, kas var radīt nopietnu sabiedrības veselības apdraudējumu. Izņēmums ir kravu pārvadājumi un Latvijas valstspiederīgie un viņu ģimenes locekļi, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir ārvalstīs, kā arī ārzemnieki, kuri, šķērsojot Latvijas teritoriju tranzītā, atgriežas savas pastāvīgās dzīvesvietas valstī.

Image
Krievijas robeža
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tāpat aizliegums neattiecas uz Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas un Šveices valstspiederīgajiem un viņu ģimenes locekļiem, kā arī personām, kuras pastāvīgi dzīvo šajās valstīs, lai, šķērsojot Latviju tranzītā, atgrieztos savā mītnes zemē, tai skaitā Latvijā. Aizliegums iebraukt Latvijā arī neattiecas uz transporta un pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniedzēju darbiniekiem un pasažieriem, kravas vai tehnisko reisu apkalpēm, kas ierodas Latvijā vai izbrauc no tās, pildot darba pienākumus.

"Sargs.lv" jau rakstīja, ka Zemessardzes profesionālā dienesta karavīri un zemessargi atbalstu Valsts robežsardzei Eiropas Savienības ārējās robežas kontroles pastiprināšanā sniedza jau no 30. marta. Savukārt no 1. aprīļa zemessargi bija atbalsts robežsargiem uz Latvijas iekšējām robežām ar Igauniju un Lietuvu, kontrolējot, lai Latvijā ieceļojošās un arī tranzītā ceļojošās personas saņem informāciju par īpašu Covid-19 ierobežošanas pasākumu ievērošanu, uzturoties Latvijā. 

Dalies ar šo ziņu