Zemessargi pārmeklēs Rundāles pils teritoriju, pārliecinoties, vai tajā nav kara laika lādiņu

NBS
LETA
Rundāles pils
Foto: Foto: Ronalds Stikans/Scanpix

Rundāles pils muzeja teritorijā Zemessardzes mācību laikā 9. un 10. jūlijā plānots pārmeklēt teritoriju, kur iepriekš tika uzieti divi nesprāguši kara laika lādiņiMuzeja pārstāvji vērsušies pie Zemessardzes 1. Rīgas brigādes ar šādu lūgumu, lai pārliecinātos, ka teritorija ir brīva no sprādzienbīstamiem priekšmetiem, jo nākamajā gadā šajā vietā plānoti Dārza svētki. 

Atsaucoties uz lūgumu, muzeja teritorijā norisināsies Zemessardzes 1. Rīgas brigādes Inženieru rotas mācības, kuru laikā tiks pārmeklēta zemes platība uz austrumiem no pils.

Kā norāda muzeja pārstāve Ilze Kusiņa, Rundāles pili ir skāris gan Pirmais, gan Otrais pasaules karš. No 1915. līdz 1918. gadam pilī bija ierīkota Vācijas armijas komandantūra un hospitālis. Arī Otrā pasaules kara laikā 1943. gadā pils telpās iekārtoja hospitāli vācu armijas karavīriem.

Ierakumu līnija bija izveidota gar Īslīces upi, arī parka regulārās daļas dienvidu malā tika izraktas tranšejas. Sarkanās armijas uzbrukums vērmahta pozīcijām notika 1944. gada 17. augustā. Divas Sarkanās armijas kājnieku divīzijas un viena tanku brigāde ļoti strauji šķērsoja pils teritoriju, un nopietna kauja notika uz ziemeļiem no pils.

Laimīgā kārtā ēka necieta ne artilērijas apšaudē, ne padomju aviācijas uzlidojumos. Toties Mežaparkā atrasti vairāki desmiti aviācijas bumbu izrautu bedru. Šis uzbrukums Sarkanajai armijai deva iespēju pārraut frontes līniju, nokļūt pie Lielupes un tālāko uzbrukumu pavērst Bauskas virzienā, skaidroja Kusiņa.

Rundāles pils muzeja vadība cer sadarboties ar zemessardzi arī nākamajā gadā, kad varētu pārbaudīt jau plašāku muzeja teritoriju, kur nākotnē iecerēts būvēt siltumnīcas muzeja vajadzībām.

Kusiņa norādīja, ka saistībā ar minētajām mācībām 9. jūlijā un 10. jūlijā iespējami ierobežojumi apmeklētāju plūsmai muzeja teritorijā.

Dalies ar šo ziņu