Ādažu bāzē atklātas jaunuzceltās kazarmas

NBS
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Ādažu bāzē atklātas divas jaunuzceltās kazarmas, kas paredzētas Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku karavīru izvietošanai. Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš uzsver - kazarmas nav tikai skaistas ēkas, tās arī būtiski palielinās karavīru uzdevumu izpildes efektivitāti.

Svinīgajā kazarmu atklāšanas ceremonijā piedalīsies aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, Sauszemes spēku  Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers, Kanādas bruņoto spēku pārstāvniecības Latvijā komandieris pulkvedis Ēriks Laforē (Éric Laforest) un citi aicinātie viesi.

Image
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants L. Kalniņš norāda, ka tuvāko trīs gadu laikā nav plānota jaunu kazarmu būvniecība, tomēr vēl viena Sauszemes spēku Mehanizētajai brigādei būtu pat vitāli nepieciešama, sakot, ka brigādē tiek veidotas jaunas vienības un tām ir vajadzīgas atsevišķas telpas, kurās izvietot karavīrus un viņu ekipējumu.

Vienlaikus arī ģenerālleitnants atzīst – lai arī jaunuzceltās kazarmas nav salīdzināmas ar vecajām Padomju laikā celtajām kazarmām, kurās karavīri uzturējušies teju 30 gadus, šīs četras kazarmas pilnā apjomā nevar nodrošināt brigādes vēlmi uzlabot karavīru dzīves vidi. Viņš gan piebilst, ka jaunceltnes nav dāvanā saņemtas skaistas mantas, ar kurām lielīties, tās ir būtisks papildinājums, kas ļaus karavīriem daudz efektīvāk pildīt savus uzdevumus.

“Kazarmās, turpat uz vietas atrodas viss karavīriem vajadzīgais ekipējums – gan individuālais, gan kolektīvais. Tāpat arī ekipējuma apkope ir daudz efektīvāka, kur tā uzturēšana iegūst daudz labāku, reālāku izpildi. Galu galā karavīrs var veltīt daudz vairāk laika savai atpūtai,” saka ģenerālleitnants L. Kalniņš.

“Ir pagājuši trīs gadi un beidzot NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas vadošās valsts, Kanādas, karavīri ir ieguvuši modernas kazarmas. Tas nozīmē, ka viņi beidzot varēs pārcelties no teltīm uz kazarmām. Arī mūsu karavīri ir ieguvuši vēl vienas tādas pašas jaunas kazarmas, kas ļaus viņiem sniegt savu devumu valstij un pildīt sev uzticētos uzdevumus,” sacīja aizsardzības ministrs A. Pabriks, uzrunājot klātesošos.

Vienā no jaunuzceltajām ēkām uzturēsies Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona un Artilērijas diviziona karavīri, kuri līdz šim mitinājušies vienā no Padomju laikā celtajām kazarmām – sestajā kazarmā. Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis S. Gaugers, uzrunājot klātesošos, uzvēra – beidzot, ar jauno kazarmu atklāšanu, būs iespēja nojaukt sestās kazarmas.

“Es esmu tuvāk savam plānam nojaukt  vecās sestā korpusa kazarmas. [..] Es zinu, ka kādam ir sentimentāla sajūta par ēku. Tās arī bija pirmās kazarmas, kurās es sāku dienestu Ādažos 1995. gadā, bet mēs tai vecajai miskastei pieliksim punktu. Es gribētu apsveikt Kaujas atbalsta bataljona un Artilērijas diviziona karavīrus ar jaunām mājām. Tās ir jūsu mājas [..] Izbaudiet, taupiet un saudzējiet to, kas šobrīd mums ir dots,” saka pulkvedis.

Jaunuzceltās kazarmas arī atzinīgi vērtē Kanādas bruņoto spēku pārstāvniecības Latvijā komandieris pulkvedis Ē. Laforē, sakot, ka tās apliecina Latvijas ciešās saistības ar NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu.  “Tas, ko jūs mums piedāvājat šeit, ir viena no taustāmākajām saistību izpausmēm. Jūs rūpējaties ne vien par mūsu komfortu, bet arī nodrošināt mūsu palikšanu uz ilgu laiku. Žēl, ka šī rotācija nespēs piedzīvot ievākšanos jaunajās kazarmās, bet zinu, ka nākamā rotācijas un arī daudzas citas pēc tam būs ļoti priecīgas šeit dzīvot,” norāda pulkvedis Ē. Laforē.

Image
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Aizvien Ādažu bāzē turpinās infrastruktūras attīstība. Viens no projektiem ir jaunā Sporta centra būvniecība. Ādažu garnizona komandants, 3. reģionālā nodrošinājuma centra komandieris pulkvežleitnants Armands Veters stāsta, ka jauno sporta kompleksu ekspluatācijā plānots nodot jau tuvākajā laikā. Savukārt līdz gada beigām plānots pabeigt septiņas kolektīvā ekipējuma noliktavas. Pulkvežleitnants arī piemin, ka tuvākajā laikā ekspluatācijā plānots nodot arī artilērijas garāžas, bet būtībā no jauna ticis izveidots daudznacionālais divīzijas štābs “Ziemeļi”.

Savukārt sesto kazarmu nojaukšanu iespējams realizēs divu gadu laikā. Pulkvežleitnants akcentē, ka šī projekta realizācija atkarīga gan no finansiāliem, gan daudziem citiem aspektiem, tomēr ēkas renovācija un uzturēšana neesot apsverama. “Sestā kazarma ir viena no četrām Padomju laika kazarmām, kas ir vissliktākajā stāvoklī. Eksperti ir atzinuši, ka tā ir kritiskā stāvoklī un ieguldīt līdzekļus tās atjaunošanai vai uzturēšanai nav vērts. Tāpēc, tiklīdz karavīri ievāksies jaunajā ēkā, tā tiks ierosināts šo kazarmu nojaukt,” saka pulkvežleitnants A. Veters.  

Pulkvežleitnants arī norāda, ka procesā ir arī vairāki NATO atbalstīti projekti, kur pašlaik notiek iepirkumu procedūras. “Plānots realizēts telšu pilsētas projektu, kas nepieciešams uzņemošās valsts uzdevumu izpildei. Turpat arī atrodas helikopteru laukums, prettanku šautuve un auto apmācības poligons, kas ir procesā,” stāsta pulkvežleitnants A. Veters.

Savukārt bruņoto spēku komandieris uzsver – Zemessardzes rīcībā ir ļoti daudz infrastruktūras, kuras ir nepieciešams uzlabot. Tāpēc tuvākos trīs gadus Zemessardzes attīstībā plānots ieguldīt 101 miljonu eiro. Ģenerālleitnants norāda, ka nākošajā gadā vien ir 42 Zemessardzes objekti, kuru plānots būvēt vai renovēt tieši Zemessardzes vajadzībām.

Plānots arī turpināt Lielvārdes bāzes infrastruktūras attīstību, tāpat arī citos regulāros spēkos, piemēram, Mācību vadības pavēlniecībā jeb Nacionālajā aizsardzības akadēmijā ir nepieciešams sakārtot infrastruktūru. Ģenerālleitnants L. Kalniņš stāsta, ka akadēmijā plānots izveidot kazarmas un ēdināšanas kompleksu.

Image
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Būvniecības projekta kopējās izmaksas ir 15,5 miljoni eiro (bez PVN), kurā ietilpst gan kazarmu izbūve, gan mēbeļu iegāde. Aptuveni 4,8 miljonus eiro no izmaksām sedza NATO Drošības investīciju programmas (NSIP) finansējums. Izmantojot NATO Atbalsta un iepirkumu aģentūras (NSPA) starptautisko iepirkuma procedūru, projekta īstenošana 2019. gada aprīlī tika uzticēta uzņēmumam AS “UPB”.

Daudzfunkcionālo kazarmu būvniecības projektā izmantots Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra (VAMOIC) izstrādātais standarta kazarmas dizains, kurš papildināts un uzlabots, izmantojot karavīru atsauksmes un ierosinājumus. Katrā kazarmā tiek nodrošinātas noliktavas ekipējuma uzglabāšanai, mācību klases, darba kabineti, sanitārās telpas un izmitināšanas telpas. Katra no kazarmām paredzēta līdz 450 karavīru izvietošanai.

Kazarmu būvniecības projekts īstenots, izmantojot NATO Drošības investīcijas programmas finansējumu ar mērķi nodrošināt NATO sabiedroto spēku, tai skaitā paaugstinātās gatavības vienību, uzņemšanu un darbību Latvijā.

Šis un vairāki citi projekti ir rezultāts 2014. gada Velsas un 2016. gada Varšavas samitiem, kuros sabiedrotās valstis apņēmās uzlabot NATO spēju ātri un operatīvi pastiprināt alianses austrumu robežas aizsardzību, ja tas kļūst nepieciešams.

Pirmā četrstāvu kazarma Ādažu bāzē tika atklāta 2018. gada decembrī un otrā – 2019. gada jūlijā. Tāpat Ādažu bāzē iepriekš uzbūvētas arī četras trīsstāvu kazarmas, kur katrā no tām var izvietot līdz 304 karavīrus. Šī kazarmu kompleksa pirmā ēka tika atklāta 2014. gada novembrī, otrā – 2016. gada oktobrī, bet trešā un ceturtā – 2017. gada augustā.

Dalies ar šo ziņu