Zemessardzes 4. Kurzemes brigāde svinīgi atzīmē 28. dibināšanas gadadienu

NBS
Sargs.lv
zemessargi
Foto: Foto: Zemessardzes 4. Kurzemes brigāde/Facebook.com

Līdz ar  ar svinīgo pasākumu un  jauno zemessargu zvēresta došanas ceremoniju pulkveža O. Kalpaka muzejā un piemiņas vietā „Airītēs”, šodien Zemessardzes 4.Kurzemes brigāde atzīmēs 28. izveides gada dienu, portālu “Sargs.lv” informēja 4.Kurzemes brigādē.

Tieši pirms 28. gadiem tika izdota Latvijas Republikas Zemessardzes priekšnieka pavēle nr.14 “Par novadu vienību izveidošanu” ar ko tika izveidotas Zemessardzes brigādes.

1992. gada 30.jūnija pavēle “Par Zemessardzes novadu vienību izveidošanu” paredzēja izveidot piecas Zemessardzes brigādes, tai skaitā  arī 4.Kurzemes novada brigādi. Brigādes sastāvā tika iekļauti 41.Talsu bataljons, 42.Tukuma bataljons, 43.Saldus bataljons, 44.Liepājas bataljons, 45.Kuldīgas bataljons un 46.Ventspils bataljons.

Ritot laikam, Kurzemes novada brigāde piedzīvoja vairākas reorganizācijas, kuru rezultātā 41.Talsu bataljonu pievienoja 46.Ventspils bataljonam, 43.Saldus bataljonu pievienoja 45.Kuldīgas bataljonam, 47.Grobiņas bataljonu pievienoja 44.Liepājas bataljonam, savukārt 42.Tukuma bataljonu pievienoja 51.Dobeles bataljonam.

Zemessardzes 4. Kurzemes brigāde aptver visu Kurzemes novadu un daļu Zemgales novada teritorijas. Brigādes pakļautībā atrodas štābs Kuldīgā, trīs kājnieku bataljoni Liepājā, Dobelē un Ventspilī, viens nodrošinājuma bataljons Kuldīgā un viens kaujas atbalsta bataljons Jelgavā.

Pārliecība par to, ka nepieciešams veidot Zemessardzi, radās 1991. gadā Barikāžu laikā. Zemessardze joprojām ir lielākais militārais formējums Latvijā, un bez tās atjaunotās Latvijas Republikas vēsture nav iedomājama.

1991. gada 23. augustā Latvijas Republikas Augstākā Padome (LR AP) kā vienu no pirmajiem mūsu atjaunotās valsts likumiem pieņēma «Likumu par Latvijas Republikas Zemessardzi». Likums noteica, ka Zemessardze (ZS) ir brīvprātīgs sabiedrības pašaizsardzības formējums un tās mērķis ir iesaistīt valsts iedzīvotājus valsts un sabiedrības aizsardzībā. ZS pakļauta LR AP priekšsēdētajām, kurš vienlaikus bija arī ZS priekšnieks.

Nākamā gada 23. augustā Zemessardze svinīgi atzīmēs 30.gadadienu.

Zemessardze ir lielākā Nacionālo bruņoto spēku struktūra un teritoriālās aizsardzības pamats. Zemessardze dod iespēju pilsoņiem brīvprātīgi kalpot savai valstij, rūpējoties par tās drošību un aizsardzību. Zemessardze ir izaicinājums ikvienam pilnveidot sevi, iegūstot jaunas zināšanas, organizēti un saturīgi pavadīt brīvo laiku.

Zemessardzē uzņem 18 līdz 55 gadus vecus Latvijas Republikas pilsoņus bez sodāmības vai apsūdzībām par nozieguma izdarīšanu. Uz kandidātiem attiecas vairāki citi ierobežojumi, ar kuriem var iepazīties Zemessardzes mājaslapā sadaļā Prasības uzņemšanai. Lai vienkāršotu pieteikšanos dienestam Zemessardzē un veicinātu atgriezenisko saiti ar iedzīvotājiem, interesenti ir aicināti zvanīt uz Zemessardzes vienoto diennakts tālruņa numuru 1811. Vairāk par dienestu Zemessardzē un bataljonu kontaktinformāciju iespējams noskaidrot Zemessardzes mājaslapā: www. https://www.zs.mil.lv/

Dalies ar šo ziņu