Liepājas militāro bāzi plāno veidot 35 hektāru platībā

NBS
LETA
Liepājas Karosta
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrija plāno, ka Liepājas militārā bāze būs izvietota 35 hektāru platībā, taču patlaban nav zināms, vai projektā līdzfinansējumu varētu piešķirt arī NATO. Valdība ar ministrijas ziņojumu ar Liepājā, Karostā paredzētās militārās bāzes attīstību tika iepazīstināta jau 2016. gadā.

No toreiz valdībā iesniegtās prezentācijas izriet, ka Liepājā dažādās vietās atrodas Nodrošinājuma pavēlniecības 1. reģionālais nodrošinājuma centrs un tā medicīniskās aprūpes daļa, Jūras spēku flotiles jūras novērošanas un sakaru dienests, Jūras spēku flotiles kuģu eskadra, Jūras spēku mācību centrs (Ūdenslīdēju skola), Zemessardzes 4. brigādes štābs, Zemessardzes 44. kājnieku bataljons, Jūras spēku mācību centrs un Nacionālo bruņoto spēku mācību vadības pavēlniecības valodas skolas Liepājas filiāle.

Slēgtajā koalīcijas sadarbības sanāksmē šonedēļ viens no darbakārtības punktiem bija par iespējamo NATO investīciju projektu Liepājas Karostā un kā ziņotājs bija aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Patlaban gan vēl nav zināms, vai un kādā apmērā NATO varētu piešķirt līdzfinansējumu.

Jau ziņots, ka Aizsardzības ministrija militārās infrastruktūras attīstības plānos ir paredzējusi finansējumu jaunas bāzes attīstībai, kas ietver sauszemes un ostas infrastruktūras izbūvi.

Šobrīd norit darbs pie infrastruktūras tehnisko prasību izstrādes, kā arī tiek plānots ietekmes uz vidi novērtējuma sākotnējais izvērtējums.

Viens no būtiskākajiem jautājumiem bāzes projekta plānošanas gaitā ir nepieciešamo zemes vienību iegūšana. Patlaban ministrijas īpašumā ir aptuveni puse no bāzei nepieciešamās 35 hektāru platības.

Lai paplašinātu un iegūtu ministrijas valdījumā nepieciešamās teritorijas, norit sarunas ar Liepājas pilsētas pašvaldību un Liepājas Speciālās ekonomikās zonas pārvaldi.

Dalies ar šo ziņu