Atvaļinātiem karavīriem medikamentu un zobārstniecības izdevumi tiks apmaksāti pilnā apmērā

NBS
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Tagad arī karavīriem, kuri atvaļināti, sasniedzot aktīvajam dienestam noteikto maksimālo vecumu un kuri dienestā pavadījuši ne mazāk kā 25 gadus, medikamentu un zobārstniecības izdevumi tiks apmaksāti pilnā apmērā. To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 590, kuri izdoti saskaņā ar Militārā dienesta likumu un stājās spēka šī gada 19. maijā. 

Aizsardzības ministrijas Sociālo lietu nodaļas vadītājs Andris Jaško stāsta – iepriekš veselības aprūpes apmaksas nosacījumi atšķīrās. Karavīriem, kuri tika atvaļināti maksimālā vecuma dēļ vai kuri nodienējuši  vismaz 25 gadus, medikamenti un zobārstniecības pakalpojumi tika apmaksāti 50% apmērā.

“Karavīri profesionālajā dienestā cenšas dienēt maksimāli ilgi, tāpēc mēs atradām iespēju, kā viņus atbalstīt, nosakot visiem atvaļinātajiem karavīriem vienādus veselības aprūpes nosacījumus un vienādas tiesības, atceļot iepriekšējos ierobežojumus, kas bija 50% apmērā,” saka A. Jaško.

Viņš arī norāda, ka šiem veselības pakalpojumiem nav noteikts limits, uzsverot, ka Aizsardzības ministrija apmaksā pacienta iemaksas un līdzmaksājumus par medikamentiem, kuri iekļauti Latvijas Republikas zāļu reģistrā kā recepšu medikamenti. Savukārt no zobārstniecības pakalpojumiem tiek apmaksāta zobu labošana (zobu plombēšana un kanālu ārstēšana), ekstrakcija, vietējā anestēzija un diagnostika. Tāpat arī karavīriem, kuri atvaļināti maksimālā vecuma dēļ, papildnosacījums apmaksātas veselības aprūpes saņemšanai – viņiem jābūt piešķirtai izdienas pensijai.

Tāpat A. Jaško vērš uzmanību, ka maksas medicīnas pakalpojumi, piemēram, privātklīnikās karavīriem netiek segti. “Tur ir zināms pamatojums – karavīriem sākotnēji ir jāizmanto valsts apmaksātās programmas. Protams, mēs saprotam, ka ir jāgaida rindās, bet, ja valsts ir paredzējusi segt šos medicīnas izdevumus, tad sākotnēji ir jāizmanto tie. Iespējams, daži izsaka vēlmi, lai tiktu apmaksāti arī maksas medicīnas pakalpojumi, tomēr uzskatu, kas tas nebūtu sociāli godīgi, ja mēs sāktu arī privātsektorus uzturēt pa valsts budžeta līdzekļiem,” uzsver A. Jaško.

Viņš arī norāda, ka izmaiņas likumā rada divējādus ieguvums. Pirmkārt, Nacionālajos bruņotajos spēkos ir daudzi karavīri, kuri dienējuši līdz maksimālajam vecumam un ir gados veci cilvēki, tāpēc Aizsardzības ministrijai un bruņotajiem spēkiem ir zināma morāla atbildība šo karavīru priekšā, īpaši to, kuri bruņotos spēkus ir veidojuši.

Savukārt otrs ieguvums – izmaiņas likumā jaunajiem karavīriem var būt kā vēl viens neliels stimuls profesionālajā dienestā dienēt ilgāk. “Mēs uzskatām, ka tomēr šī medicīniskās aprūpes apmaksas sistēma ir privilēģija, salīdzinot ar pārējām sociālajām grupām,” saka A. Jaško.

Militārā dienesta likums nosaka – tiesības saņemt valsts apmaksāto veselības aprūpi ir atvaļinātajiem karavīriem, kuri atvaļinājušies maksimālā vecuma vai slimības dēļ. Tāpat arī tiem, kuriem, pildot dienesta uzdevumus, radušās veselības problēmas un kuri nodienējuši profesionālajā dienestā ne mazāk par 25 gadiem un atvaļinājušies, beidzoties profesionālā dienesta līguma termiņam.

Dalies ar šo ziņu