NBS psihologi Latvijā pirmie saņem īpašas viedierīces karavīru psiholoģiskā stāvokļa izvērtēšanai

NBS
Sargs.lv
planšete
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku Psihologu dienests saņēmis īpašas viedierīces, ar kuru palīdzību karavīru psiholoģisko testēšanu var veikt ātrāk, ērtāk un jebkurā vietā neatkarīgi no interneta pieejamības. Šī “planšete” ir daļa no jaunās datorizētās indivīda personības novērtēšanas sistēmas, kuras izstrādē vairāku gadu garumā piedalījušies Rīgas Stradiņa Universitātes (RSU) Militārās medicīnas pētījumu un studiju centra un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pētnieki.

Karavīru psiholoģiskā testēšana

Kā stāsta NBS Nodrošinājuma pavēlniecības Štāba vadības grupas vecākā psiholoģe Solvita Vaserberga, līdz šim NBS Psihologu dienesta psihologi, testējot indivīdus, tostarp arī karavīrus, pamatā izmantoja tā saukto MMPI-2 testu jeb Minesotas daudzfaktoru personības testu. Tas ir viens no populārākajiem psiholoģijas instrumentiem, ko izmanto personības psiholoģiskā profila skrīningam.

Image
planšete
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tikmēr RSU Militārās medicīnas pētījumu un studiju centra vadītājs medicīnas doktors Ainārs Stepens norāda -  jau 2014. gadā RSU pētnieki ar Nacionālo bruņoto spēku psihologiem secināja, ka ir nepieciešams pašiem savs, īpaši Latvijas kultūrvidei un mentalitātei piemērots instruments, līdz ar to aizsākās darbs pie jauna testa izstrādes.

Image
planšete
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
RSU Militārās medicīnas pētījumu un studiju centra speciālistu radītais Latvijas klīniskais personības tests ir detalizētāks un dod plašāku ainu par konkrēto cilvēku, ļaujot daudzpusīgi novērtēt indivīda psihisko stāvokli, emocionālās un sociālās adaptācijas spējas, uzvedības īpatnības u.c. personības raksturojumus.

A. Stepens norāda – lai arī tas izstrādāts primāri Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, to var lietot arī citās jomās, piemēram, medicīnas iestādēs un klīnikās, kā arī nodarbinātības jomā – profesijās operatīvajos dienestos, kuru darbiniekiem ir specifiskas prasības.

Image
planšete
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Pirms dodam kādam rokās ieroci vai noteiktās situācijās, kuras var būt psihotraumējošas, piemēram, starptautisko operāciju laikā, ir svarīgi būt drošiem un rūpēties par karavīru psihisko veselību un drošību, jo atbildība šajā profesijā ir ļoti liela."
Ainārs Stepens
RSU Militārās medicīnas pētījumu un studiju centra vadītājs
medicīnas doktors Ainārs Stepens

Arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks, saņemot šīs īpašās viedierīces ar integrētu psiholoģisko testu, atzīst - aizsardzību veido ne tikai tehnika un bruņojums, bet lielā mērā arī cilvēku attieksme, morālā stāja un vēlme savu valsti aizstāvēt, pieņemot pareizos lēmumus pareizajā laikā. Karavīru psiholoģisko un emocionālo stāvokli ikdienā uzrauga NBS Psihologu un Kapelānu dienests, taču šīs viedierīces viņiem būs liels palīgs.

Image
planšete
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
"Ja citās nozarēs kāda kļūda var maksāt lielākoties tikai naudu, tad Nacionālajos bruņotajos spēkos tās cena var būt pat dzīvība. Tāpēc ir ļoti svarīgi zināt, kādi cilvēki nonāk NBS vienībās, saņem ieroci un kuriem cilvēkiem varbūt būtu jāatrod kāda cita nodarbošanās."
Pabriks
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Arī Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš ir pārliecināts, ka šis inovatīvais produkts būs jūtams palīgs NBS psihologiem, testējot un izvērtējot jaunos rekrūšus. Tajā pašā laikā viņš uzsver, ka līdztekus jaunajām tehnoloģijām ir jomas, kurās joprojām būs svarīgs arī cilvēkfaktors. 

"Šis ir tikai pirmais solis, lai tālāk attīstītu mūsu sadarbību ar Latvijas universitātēm, zinātniekiem un tehnoloģiju izstrādātājiem. Mēs no savas puses esam atbalstoši, lai nodrošinātu visas iespējas jums mūsu vidē - bruņotajso spēkos - pielietot zināšanas, tādejādi sniedzot atbalstu Latvijas sabiedrībai kopumā un rūpējoties par valsts drošību."
Komandieris
Nacionālo bruņoto spēku komandieris
ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš
Image
planšete
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Uz precīzu psihodiagnostikas instrumentu izmantošanas nozīmību atlases procesā norāda arī NBS psiholoģe, jo no psihodiagnostikas rezultātiem būs atkarīgs – konkrētais cilvēks dienestam bruņotajos spēkos ir piemērots vai nē.

NBS psihologi – pirmie Latvijā

Kā stāsta S. Vaserberga, Latvijas klīniskais personības tests ir piemērots Latvijas kultūrvidei un vairāku gadu garumā Nacionālajos bruņotajos spēkos ir testēts un aprobēts. Līdz šim karavīri šo testu pildīja NBS Psihodiagnostikas centra datorklasē, taču tagad bruņoto spēku psihologi saņēmuši arī divas īpaši radītas viedierīces, kurās šis tests ir integrēts. Tādējādi NBS Psihologu dienesta speciālisti ir Latvijā pirmie, kuri ārpus RSU sākuši strādāt ar šo testu īpaši pielāgotajās “planšetēs”.

Image
planšete
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kā norāda A. Stepens, testa integrēšana speciālā planšetei līdzīgā iekārtā ir trīspusēja sadarbības līguma starp RTU, RSU un NBS rezultāts, kas nosaukts par datorizētās indivīda personības novērtēšanas sistēmu.

“Pirmkārt, bija skaidrs, ka tests jāpārvērš digitālā formātā, otrkārt, tas bija jāintegrē kompaktā un mobilā iekārtā, kas darbotos neatkarīgi no interneta pieejamības, treškārt, vēlējāmies no ierīces iegūt vēl papildu datus, kuri šo testu padarītu vēl uzticamāku un precīzāku,” par viedierīces tapšanas ideju stāsta RSU Militārās medicīnas pētījumu un studiju centra vadītājs.

Viedierīces tehnisko risinājumu radījuši RTU zinātnieki, turklāt ar tā palīdzību var iegūt arī papildu datus. Jo cilvēks, planšetē pildot testu un atbildot uz jautājumiem, pats arī nospiež vajadzīgo pogu, un šajā laikā ierīce mēra arī indivīda lēmumu pieņemšanas laiku un spiedienu, ar kādu tiek nospiesta poga. Tas ir noderīgi psihologam, jo liecina par cilvēka reakcijām, pildot testu, un tā rezultātu padara vēl uzticamāku.

Image
planšete
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Lai arī šīs “planšetes” esam jau nodevuši NBS rīcībā, saredzam iespēju turpināt mūsu pētniecību arī klīniskajā vidē. Universitātē ir šo iekārtu kloni un iegūto datu tālāka analīze mums palīdzēs vērtēt, kā šo produktu varētu vēl uzlabot,” saka A. Stepens. Tajā pašā laikā viņš norāda, ka mērķis nav šo viedierīci padarīt par melu detektora alternatīvu, jo psihologiem ir svarīgi, lai cilvēkam nav papildu stress un viņš uz jautājumiem atbild patiesi.

NBS vecākā psiholoģe S. Vaserberga informē, ka šobrīd jaunā Latvijas klīniskā personības testa apmācību iziet pieci militārie psihologi, pārējie to sāks rudenī. Primāri viedierīcē iestrādāto testu plānots izmantot karavīru testēšanai pirms došanās uz starptautiskajām operācijām, kā arī Gaisa spēkos un Jūras spēkos.

Viedierīce vairākkārt ir izmēģināta arī Afganistānā

Lai arī šobrīd NBS rīcībā nodotas divas šādas viedierīces, tās jau ir testētas un pirmie secinājumi liecina – ar īpašo planšeti testu iespējams veikt ātri un ērti, turklāt jebkurā vietā, kā arī uzreiz pēc tā aizpildīšanas saņemt rezultātus.  

Image
planšete
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

S. Vaserberga stāsta, ka viedierīces militārie psihologi jau ir izmēģinājuši arī Afganistānā, kur joprojām dien atsevišķi Latvijas kontingenta karavīri. “Kolēģi teica, ka bija ļoti ērti tās paņemt līdzi un lietot. Jo citi varianti psiholoģiskā testa veikšanai tur nav pieejami, tad būtu jāstrādā papīra formātā. Lai arī pirms došanās starptautiskā operācijā karavīri jau atlasi izgājuši, saņemot psihologa atzinumu par atbilstību uzdevumu veikšanai, kolēģi viedierīces gribēja izmēģināt uz vietas un vēlreiz notestēt karavīrus, rezultātus salīdzinot ar iepriekš iegūtajiem,” stāsta NBS vecākā psiholoģe.

Testa aizpildīšanas ilgums atkarīgs no tā, cik ātri cilvēks lasa jautājumus un pārdomā savas atbildes, līdz ar to tas var svārstīties no 40 minūtēm līdz pusotrai stundai.

Savukārt RSU medicīnas doktors A. Stepens norāda arī uz šī testa un viedierīces starptautisko nozīmi zinātniski pētnieciskajā jomā, jo NBS ne tikai lieto, bet arī analizē datus kopā ar RSU pētniekiem un veic izpēti arī savā pusē.

“Zinātniski pētnieciskajā jomā esam izstrādājuši kaut ko jaunu, tam ir pienesums un nozīme arī NATO sadarbības kontekstā, kā arī ļoti liela praktiskā loma. Tajā brīdī, kad kaut kas tiek padziļināti pētīts, paaugstinās katra speciālista kvalifikācija un zināšanas par konkrēto jautājumu, līdz ar to arī spējas. Turklāt mēs ar kopīgiem rezultātiem esam veidojuši arī vairākas veiksmīgas starptautiskas publikācijas,” saka A. Stepens.

Image
planšete
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku Psihologu dienestā ir apvienoti dažādu Nacionālo bruņoto spēku vienību un Psihodiagnostikas centra psihologi, kuri nodarbojas ar konsultatīvo, apmācību, atlases un zinātniski-pētniecisko darbību.

Psiholoģiskais atbalsts bruņotajos spēkos ir pasākumu sistēma, kas vērsta uz karavīru, viņu ģimenes locekļu, militāro vienību civilo darbinieku dažādu psiholoģisko grūtību prevenciju, atvieglošanu vai pārvarēšanu. Psihologa galvenais uzdevums ir palīdzēt karavīram labāk orientēties sarežģītās dienesta un dzīves situācijās, rast izeju no tām, atklājot un izmantojot paša iekšējos resursus.

Dalies ar šo ziņu