Bruņoto spēku pārstāvjiem pirmo reizi pasniedz aizsardzības ministra Goda zīmi

NBS
Sargs.lv
apbalvojums
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks pieciem Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjiem pirmo reizi pasniedzis jaundibināto aizsardzības ministra Goda zīmi “Par īpašu ieguldījumu aizsardzības nozares izaugsmē”, kas reprezentē gan sasniegto aizsardzības nozarē, gan izvirzītās nākotnes attīstības idejas.

Savā uzrunā ministrs sacīja, ka apbalvojumu saņēmējus izvēlējusies īpaša komisija. Tā novērtējusi apbalvojuma saņēmējus “par spēju savienot tradīciju pamatus, uz kuriem balstās Nacionālie bruņotie spēki, ar perspektīvu nākotnē.”

Kā norādīja ministrs, nākamajos gados šādu apbalvojumu noteikti saņems arī citi Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji, taču tas nebūs masveidīgs. “Apbalvojuma dizains ir saule [..] tas jau 100 gadus ir mūsu heraldikā. [..] Tas ir spēcīgs simbols. Es ceru, ka jums būs prieks un gods par šo apbalvojumu, kā arī gods to valkāt,” piebilda A. Pabriks.
Image
komandieris
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Svinīgajā apbalvojumu pasniegšanas ceremonijā bruņoto spēku pārstāvjus sveica arī Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, kurš atzina, ka visi goda zīmes saņēmēji ir snieguši izcilu ieguldījumu Nacionālo bruņoto spēku izaugsmē.

“Jo vairāk jūs caur savu pozitīvo rīcību vairosiet piemērus, kā rīkoties padotajiem, jo stiprāku jūs padarīsiet mūsu tautas stiprības ozolu,” sacīja ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Aizsardzības ministra Goda zīmi saņēma Nacionālo bruņoto spēku virsseržants augstākais virsseržants Edgars Joksts Bogdanovs, kurš ir sniedzis nozīmīgu ieguldījumu instruktoru korpusa stiprināšanā. Viņš ar savu piemēru, nepārtraukti izglītojoties un ceļot savu profesionalitāti, veicinājis instruktora korpusa nozīmību sabiedrības un karavīru vidū.

Image
Joksts-bogdanovs
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kā sarunā ar “Sargs.lv” atzina augstākais virsseržants E. Joksts – Bogdanovs, viņš par šī apbalvojuma piešķiršanu uzzinājis tikai pēdējā brīdī, tiesa, ikviens Nacionālo bruņoto spēku komandiera vai Aizsardzības ministra piešķirtais apbalvojums dod pozitīvu enerģiju un sparu sasniegt jaunus mērķus. Turklāt, kā uzsver Nacionālo bruņoto spēku augstākais virsseržants – apbalvojums viņam piešķirts īpašā dienā.

“Paraksts par apbalvojuma piešķiršanu datēts ar 2020. gada 20. maiju. Tieši pirms 28 gadiem - 1992. gadā 20. maijā es uzsāku dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos Siguldas sakaru apmācības centrā. Šogad aprit pilni 28 gadi, turklāt šajā jubilejā es vēl saņemu apbalvojumu par īpašu ieguldījumu. Tas viss sagādā 28 reizes spēcīgākas emocijas,” atzina augstākais virsseržants E.Joksts-Bogdanovs.
Image
Skuja
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Savukārt veterāns pulkvežleitnants Vilis Skuja aizsardzības ministra Goda zīmi saņēma par personīgu ieguldījumu speciālo operāciju spēju veidošanā Zemessardzē, bez kurām nav iedomājama pretterorisma un visaptverošās aizsardzības spējas mūsdienās, kas turpina Nacionālo bruņoto spēku un Zemessardzes attīstību. Pulkvežleitnants arī būtiski sekmējis vairāku kvalificētu profesionāļu un vecāko un augstāko virsnieku izaugsmi.

"Vislielāko paldies vēlos teikt saviem karavīriem, jo virsnieks nopelna tikai pirmo dienesta pakāpi. Pārējās dienesta pakāpes virsniekam nopelna viņa karavīri. To vidū ir karavīri un Speciālās uzdevumu vienības kaujinieki, kuri jau ar savu dienesta sniegumu ir nopelnījuši arī daudzus apbalvojumus, tostarp šo,” viņš atzina.
Image
Rieksts
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Goda zīme arī piešķirta Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes komandierim pulkvedim Andrim Riekstam par ieguldījumu sadarbības veicināšanā ar sabiedrību, aktīvi atbalstot visaptverošās aizsardzības uzdevumus sadarbībā ar pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām. Tāpat pulkvedis A. Rieksts ir viens no nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas spēju veidotājiem.

Arī pulkvedis A. Rieksts pēc apbalvojuma saņemšanas pateicās saviem karavīriem.

“Esmu priecīgs par to, ka man ilgstoši ir bijusi iespēja būt par komandieri - sākot no nodaļas komandiera līdz brigādes komandierim. Man vienmēr apkārt ir bijuši cilvēki, kuri manas dienesta idejas ir atbalstījuši. Paldies viņiem par to!” sacīja Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes komandieris.
Image
pļaviņš
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministra apbalvojumu saņēma arī Nacionālo bruņoto spēku virskapelāns Elmārs Pļaviņš. Viņam tas piešķirts par ieguldījumu Kapelānu dienesta nostiprināšanā, garīgo vērtību veidošanā un attīstīšanā. Virskapelāns veicinājis labdarību un brīvprātīgā darba popularizēšanu, kā arī ar savu personīgo piemēru karavīru fiziskajai un garīgajai noturībai veicinājis visa Kapelānu dienesta autoritāti.

Līdzīgi kā pārējiem apbalvotajiem arī E. Pļaviņam paziņojums par jaunā apbalvojuma piešķiršanu nācis kā pārsteigums. Tas licis steigšus izrauties no Nacionālo bruņoto spēku kapelānu lauka mācībām.

“Šorīt es atbraucu pa taisno no kapelānu mācībām Daugavpilī. Mani kapelāni palika tur. Tagad došos atpakaļ viņus “spīdzināt” tālāk. Gan jau viņi mācībās pa šo laiku būs guvuši, kaut nelielu atelpu,” jokoja E. Pļaviņš.
Image
bocmanis
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Jūras spēku galvenajam bocmanim galvenajam bocmanim Jānim Strazdiņam aizsardzības ministra Goda zīme piešķirta par ieguldījumu Jūras Spēku instruktoru sistēmas izaugsmē. Galvenais bocmanis devis personīgu ieguldījumu, veidojot un veicinot starptautisko Jūras spēku sadarbību. Kā sarunā ar portālu “Sargs.lv” atzina J. Strazdiņš, šāda līmeņa apbalvojums viņam piešķirts pirmo reizi.

Tālākajā dienestā man izvirzītie mērķi ir jātur tikpat augsti un tikpat ambiciozi. Ja tā notiek, tad rezultāti būs. Arī šoreiz, izrādās, par veikto darbu esmu novērtēts,” viņš sacīja.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka aizsardzības ministra apbalvojums Goda zīme “Par īpašu ieguldījumu aizsardzības nozares izaugsmē” dibināts, atzīmējot Latvijas armijas 100. gadskārtu. Apbalvojuma dizaina autors ir mākslinieks Ivars Drulle.

Apbalvojuma dizaina pamatā ir mākslinieka Anša Cīruļa uzlecošās saules motīvs, kas datēts ar 1917. gadu. I. Drulle iedvesmojies no strēlnieku vienību karogos un mākslinieka A. Cīruļa valsts ģerboņa skicēs attēlotās uzlecošās saules motīva. I. Drulles darbā ietverta doma, ka latvju saule nekad nenorietēs.

Dalies ar šo ziņu