Bruņotie spēki aicina rezerves karavīrus pieteikties militārajām mācībām

NBS
Sargs.lv
rezerves karavīri
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Nacionālie bruņotie spēki aicina rezerves karavīrus pieteikties rezerves karavīru militārajām mācībām, kuras plānotas šogad laika posmā no jūlija sākuma līdz septembra beigām.

Lai pieteiktos militārajām mācībām, rezerves karavīram elektroniski jāiesniedz bruņoto spēku Rezerves personāla uzskaites sektoram adresēts iesniegums, kura veidlapa un informācija par iesniegšanas kārtību pieejama tīmekļvietnes www.mil.lv sadaļā “Rezerves karavīru mācības 2020. gadā”.

Bruņotie spēki atgādina, ka par iesaukšanu uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām rezerves karavīru informē, nosūtot pavēsti uz oficiālo elektronisko adresi (e-adresi). Oficiālās elektroniskās adreses likuma 5. pantā ir noteikts, ka rezerves karavīram e-adreses izmantošana ir obligāta no šī gada 1. februāra.

Ja e-adrese vēl nav izveidota, rezerves karavīram jāpiesakās tās izveidei, izmantojot tam paredzētu speciālu formu, kas pieejama vienotajā valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv. E-adresi var izveidot, izmantojot vairākus identifikācijas rīkus: personas apliecību (eID), drošu elektronisko parakstu vai mobilo lietotni “eParaksts mobile”, kas pieejama tīmekļvietnē www.eparaksts.lv.

Lai atjaunotu un pilnveidotu individuālās, speciālistu un kolektīvās iemaņas un zināšanas, rezerves karavīru var iesaukt uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām Nacionālo bruņoto spēku vienībās.  Militāro mācību laiku, vietu un dalībnieku skaitu nosaka Nacionālo bruņoto spēku komandieris.

Virsnieku sastāva rezerves karavīru var iesaukt kopumā līdz deviņiem mēnešiem, viena gada laikā - līdz 60 dienām, bet instruktoru un kareivju sastāva rezerves karavīru - kopumā līdz sešiem mēnešiem, viena gada laikā - līdz 30 dienām. Intervāls starp kārtējām militārajām mācībām, kurās iesaista rezerves karavīru, nav mazāks par četriem gadiem.

Rezerves karavīru kārtējo militāro mācību starplaikos var iesaukt arī uz pārbaudes mācībām līdz 10 dienām gan no darba brīvajā, gan arī darba laikā, kā arī pārsniedzot 10 dienas, gan no darba brīvajā laikā, gan darba laikā, ja rezerves karavīrs un darba devējs tam piekrīt. Šo laiku ieskaita militāro mācību kopējā laikā.
Image
rezerves karavīri
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Rezerves karavīrs, saņemot iesaukšanas pavēsti, bet ne vēlāk kā mēnesi pirms iesaukšanas aktīvajā dienestā, brīdina darba devēju vai izglītības iestādi par plānoto iesaukšanu aktīvajā dienestā.

Uz militārajām mācībām iesauktajam rezerves karavīram kompensē transporta izdevumus, kas radušies, izmantojot personīgo vai sabiedrisko transportu no deklarētās dzīvesvietas līdz pavēstē noteiktajai dienesta pienākumu izpildes vietai un atpakaļ, kā arī līdz veselības stāvokļa pārbaudes vietai un atpakaļ. Izdevumus par taksometra izmantošanu neatlīdzina.

Rezerves karavīrs, kas piedalās militārajās mācībās, atkarībā no dienesta pakāpes par vienu dienu saņem kompensāciju 5 % apmērā no mēneša bāzes algas, kas noteikta profesionālā dienesta karavīram ar līdzvērtīgu dienesta pakāpi. Mācību laikā rezerves karavīram tiek segti ēdināšanas izdevumi.

Lai piedalītos rezerves karavīru militārajās mācībās, atgriežoties no Covid-19 skartajām valstīm, vīrusa izplatības ierobežošanas nolūkos, obligāti jāievēro 14 dienu pašizolācija pirms mācību uzsākšanas un jānovēro sava veselība. Plašāk informācija atrodama Valsts kancelejas izveidotajā tīmekļvietnē www.covid19.gov.lv

Dalies ar šo ziņu