Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris: krīze stiprinājusi dienestu savstarpējo sadarbību

NBS
Sargs.lv
atbalsts policijai
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Katrā krīzē var rast ko labu, un šī ārkārtējā situācija partnerdienestiem ļāvusi saprast, kā vēl efektīvāk strādāt kopā, lai rūpētos par valsts drošību. Tā sarunā ar “Sargs.lv” stāsta Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris pulkvežleitnants Aivars Krjukovs.

Viņš saka, ka veiksmīgs sadarbības piemērs ir Valsts un Rīgas pašvaldības policija.  Šogad saistībā ar Covid-19 ierobežojošo pasākumu nodrošināšanu sadarbība ar policiju izveidojusies vēl ciešāka.

“Sadarbības modeli aizvien attīstām. Pērn zemessargu mācībās ar policiju izspēlējām hibrīddraudu scenāriju, esam sadarbojušies arī viņu apmācību ietvaros, kā arī snieguši atbalstu ikdienas darbā, piemēram, piedalījušies pazudušu cilvēku meklēšanā.”
Krjukovs
Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris
pulkvežleitnants Aivars Krjukovs

Tāpat aprīļa sākumā Zemessardzes 1. Rīgas brigāde kopā ar Valsts policiju uzsāka arī apmācību kopīgu patruļu veikšanai, lai nepieciešamības gadījumā sniegtu atbalstu Covid-19 izplatības ierobežošanā.

Viņš stāsta, ka sadarbība veicināta arī ar Valsts robežsardzi, sniedzot atbalstu uz valsts iekšējās robežas ar Lietuvu. “Tā bija laba pieredze mūsu brigādes 53. kājnieku bataljonam, uzzinot, ko nozīmē kontroles pasākumi uz robežas, kā arī cilvēku un ļoti intensīva transportlīdzekļu pārbaude,” stāsta pulkvežleitnants Krjukovs.

“Sargs.lv” jau rakstīja šoruden mācību “Zobens 2020” laikā Zemessardzes 1. Rīgas brigāde Rīgā un tās priekšpilsētās izspēlēs konvencionālās kara darbības scenāriju. Vienlaikus mācību laikā tiks veikta arī visas 1. Rīgas brigādes neplānotā kaujas gatavības pārbaude. Pulkvežleitnants Krjukovs norāda – arī tajā plānots, ka zemessargi pastiprināti trenēs savstarpējo sadarbību ar citām atbalstošajām struktūrām – Valsts un Rīgas pašvaldības policiju, slimnīcām, citiem pašvaldības uzņēmumiem un iestādēm.

1. brigādes komandieris atzīst, ka katra krīze sniedz konkrētas mācības un šī situācija partnerdienestiem ļāvusi saprast, kā vēl efektīvāk darboties kopā valsts drošības interesēs. “Gandarījums, ka, piemēram,  policija Rīgā mums saka atzinīgus vārdus, ka daudz ko no mums mācījušies, tāpat kā mēs no viņiem. Tā ir pieredzes apmaiņa un apziņa, ka jāstrādā kopā. Tas disciplinē, jūtamies atbildīgi katrs par savu struktūru, gribam parādīt to labāko,” rezumē pulkvežleitnants Krjukovs.

Dalies ar šo ziņu