Nacionālajos bruņotajos spēkos pārbaudīs zaļā publiskā iepirkuma principu ievērošanu

NBS
Sargs.lv
industrija
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Tiks uzsāktas pārbaudes Nacionālo bruņoto spēku struktūrās, lai pārliecinātos, ka nolīgtie komersanti pakalpojumu sniegšanas gaitā ievēro līgumos noteiktos zaļā publiskā iepirkuma principus, informē Aizsardzības ministrija.

Kā uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks, ministrija nepārtraukti strādā pie tā, lai Nacionālie bruņotie spēki tiktu nodrošināti ar galvenokārt Latvijā ražotiem resursiem. "Spēja pārvarēt krīzes ar pašu resursiem ir arī viena no visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas dimensijām. Tās nostiprināšana palīdz ne tikai bruņotajiem spēkiem, bet arī pašmāju uzņēmējiem un saimniecībām,” saka A. Pabriks.

Aizsardzības ministrija apkopos visus NBS Nodrošinājuma pavēlniecības, Zemessardzes, kā arī Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra (VAMOIC) noslēgtos līgumus, kuri sastādīti un parakstīti, balstoties uz zaļā publiskā iepirkuma principiem. Regulāras pārbaudes par piegāžu atbilstību līgumu nosacījumiem Nacionālo bruņoto spēku struktūrās plānots veikt turpmāko divu mēnešu garumā.

Zaļais publiskais iepirkums ir process, kurā valsts un pašvaldības iestādes cenšas iepirkt preces un pakalpojumus ar iespējami mazāku ietekmi uz vidi, ņemot vērā dzīves cikla izmaksas produktiem vai pakalpojumiem. Izvērtējot un ievērojot zaļā publiskā iepirkuma principus, iespējams ne tikai mazināt pakalpojuma ietekmi uz vidi, bet gan arī veicināt sociālus uzlabojumus un panākt ietaupījumu valsts budžetā.

Zaļā publiskā iepirkuma piemērošanas kārtību kopš 2017. gada nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.353 “Prasības zaļajam publiskajam iepirkumam un to piemērošanas kārtība”, kas cita starpā paredz obligātu zaļā publiskā iepirkuma kritēriju piemērošanu pārtikas produktu piegāžu un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumos.

Visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanas mērķis ir nodrošināt visas sabiedrības iesaisti krīzes plānošanā, lai katra institūcija, uzņēmums, mājsaimniecība un indivīds zinātu savu lomu un rīcību krīzes gadījumā.

Uzsākot šīs sistēmas ieviešanu, 2019. gadā Aizsardzības ministrija rīkoja krīzes vadības mācības nozaru ministrijām, secinot, ka ministrijām jāizstrādā vai jāpilnveido trauksmes un krīzes plāni. Tāpat tika secināts, ka šāda veida mācības ministrijām, to padotības iestādēm un nozaru komersantiem jāorganizē ik gadu.

Tāpat 2019. gadā Saeima pieņēma Nacionālās drošības koncepciju, kurā uzsvērta visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešana, lai pilnveidotu Latvijas nacionālās atturēšanas spējas, kā arī veidotu sabiedrības noturību pret iespējamajām krīzēm, valsts institūcijām savstarpēji sadarbojoties.

Dalies ar šo ziņu