Pulkvedis Gaugers: pandēmija likusi pārkārtot un efektivizēt karavīru apmācību sistēmu

NBS
Sargs.lv
karavīri
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Neraugoties uz izaicinājumiem, ko radījusi Covid-19 pandēmija, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes apmācību procesu izdevies ne tikai pārkārtot, bet arī būtiski palielināt tā efektivitāti. Tā intervijā portālam “Sargs.lv” atzīst Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers.

Viņš stāsta, ka Ādažu bāzē, tāpat kā daudzviet Latvijā, noteikta virkne vīrusa izplatības ierobežojošu pasākumu, ar kuriem tagad karavīriem nākas sadzīvot. Lai gan šie darbi prasījuši papildu apmācību procesa un pašu karavīru sadzīves pārplānošanu, to veiksmīgi izdevies paveikt īsā laika posmā.

Kaut arī pandēmijas dēļ nācies atcelt vai pārcelt vairākas šogad plānotās starptautiskās mācības, vienību kaujas gatavība saglabājas tikpat augstā līmenī. Sauszemes spēku Mehanizētās brigādes komandieris atzīst, ka šim laikam ir arī pozitīvs efekts – vienību komandieri savos štābos var apsēsties un izvērtēt paveikto, kā arī stratēģiski nospraust tālākos attīstības mērķus.

karavīri

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Īpašs režīms Latvijas un NATO kaujas grupas karavīriem

Pulkvedis S. Gaugers stāsta, ka visbūtiskāk Covid-19 ierobežošanas pasākumi skāruši Latvijas un NATO karavīru ikdienu. “Ja līdz šim mēs bijām ļoti tuvi un notika daudz kopīgu mācību, kurās NATO kaujas grupas karavīri tika integrēti mūsu bataljonu sastāvos, darbojoties plecu pie pleca, tad šobrīd tas ir mainījies,” stāta Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris.

Lai iespēju robežās mazinātu iespējamo infekcijas izplatību, Ādažu bāzē nācies pilnībā nodalīt Latvijas karavīru apmācību plūsmu no NATO kaujas grupas apmācībām.

“Pēc apmācību cikla mēs, latvieši, dodamies mājās, bet kaujas grupas pārstāvji Ādažu bāzē dzīvo uz vietas visu laiku. Lai pasargātu NATO kaujas grupas karavīrus no vīrusa ienešanas bāzē, mēs esam pieņēmuši lēmumu par abu karavīru plūsmu nodalīšanu.”
Sandris Gaugers
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris
pulkvedis Sandris Gaugers

Dzīvošana poligonā tāda pati kā misijās

Kamēr NATO karavīri pamatā dzīvo Ādažu bāzes kazarmās, uzdevumu izpildei dodoties uz poligonu, latviešu karavīri savu izvietojumu ir pārcēluši uz speciāli izveidotu telšu pilsētiņu poligona iekšienē. Kā uzsver pulkvedis S. Gaugers, tajā tiek nodrošināti tādi paši karavīru izmitināšanas standarti, kādi ir bāzē.

“Kā mēs smejamies, tad tie cilvēki, kuri nav bijuši starptautiskajās misijās, tagad var iepazīties ar sadzīves apstākļiem, kādos mēs iepriekš dzīvojām Irākā un Afganistānā. Pēc būtības tā ir sava veida Irākas un Afganistānas bāzes kopija. Tur ir pilnīgi viss nepieciešamais – dušas, ēdnīca… Jā, tikai diemžēl nav vietas, kur vakarā aliņu iedzert,” joko brigādes komandieris.

Tāpat karavīriem nācies kardināli mainīt savu apmācību ciklu. Tagad dienests ir sadalīts trīs nedēļu blokos. Vienu pilnu septiņu dienu nedēļu 24 stundu režīmā karavīri dzīvo un trenējas poligonā, nākamajā nedēļā režīms ir mazliet brīvāks, ļaujot atgūt spēkus. Savukārt trešajā nedēļā karavīri veic dažādus administratīvos darbus un norīkojumus Ādažu bāzes teritorijā. Kā uzsver pulkvedis S. Gaugers, organizējot dienestu šādā režīmā, Ādažu bāzē dienošos karavīrus izdevies pasargāt no Covid-19 pandēmijas. Ar jauno režīmu apmierināti ir arī paši karavīri.

“Viņi par šādu kārtību ir laimīgi, jo, kaut arī no sākuma pirmā nedēļa dienestā paiet režīmā 24/7, pēc šīs nedēļas karavīram ir iespēja atgūties un vairāk pabūt kopā ar ģimeni,” viņš stāsta.

Pulkvedis S. Gaugers vienlaikus atzīst – šī sistēma izrādījusies daudz efektīvāka arī no apmācību viedokļa. “Iepriekš mēs vairāk strādājām darba dienas ietvaros. Tagad mēs burtiski 24/7 režīmā esam ārā poligonā. Karavīrs poligonā šajā nedēļā pavada dienu un nakti. Tādējādi arī no apmācību viedokļa mēs pagūstam izdarīt vairāk nekā vienā standarta apmācību dienā. Savā ziņā šāds risinājums ir pat labāks,” viņš atzīst.

karavīri

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Brīdis apstāties un padomāt

Pulkvedis S. Gaugers stāsta – ņemot vērā, ka Covid-19 izplatības ierobežošanas dēļ vērienīgākās mācības ir atceltas, daudzi karavīri šo laiku izmanto, lai dotos iepriekš neizņemtajos atvaļinājumos un pavadītu laiku kopā ar ģimeni. Tomēr tas nenotiekot masveidā.

Mehanizētās kājnieku brigādes štābos aizvien norit nopietns darbs. Tiesa, šoreiz tas vairāk vērsts visas brigādes stratēģiskās attīstības virzienā.

“Arī man kā brigādes komandierim ir vairāk laika apsēsties un padomāt. Sākotnēji mēs bijām nepārtrauktā skrējienā no vienām mācībām līdz otrām. Tagad mums ir laiks piesēst un izdomāt fundamentālas lietas, lai saprastu – kurp brigāde iet savā attīstībā, kādas lietas vajag pielāgot, cik ilgā laikā izvirzītos mērķus sasniegsim. Var teikt arī tā – tagad ir vairāk laika “ielikt smadzeni” tajā, ko mēs darām,” atzīst pulkvedis Gaugers.

Vienlaikus viņš norāda – neraugoties uz to, ka šobrīd mācību process ir koriģēts atbilstoši tam, lai maksimāli nodrošinātos pret saslimšanu, vienības kaujas spējas nav mazinājušās.

“Mēs esam paaugstinātā gatavībā. Mēs zinām, kur ārpus dienesta atrodas mūsu karavīri. Mēs zinām, cik ilgā laikā viņi var ierasties. Mēs esam nepārtraukti gatavi savākties jebkurā diennakts brīdī ļoti īsā laika posmā. Tāpēc arī tad, ja karavīri savā brīvajā laikā ir mājās, viņi aizvien ir pieejami,” pauž Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris.

Dalies ar šo ziņu