Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandieris: šogad plānojam attīstīt vairākas jaunas spējas

NBS
Sargs.lv
2. Vidzemes brigāde
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Šogad Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde saņēma jaunu uzdevumu – līdzīgi kā 3. Latgales brigādē veidot jaunas profesionālā dienesta artilērijas un kaujas atbalsta rotas, kuras būs apgādātas arī ar pretgaisa un prettanku raķetēm. Līdztekus plānots attīstīt inženiertehniskās un medicīnas spējas, kā arī eksperimentāla kārtā veidot reģionālu kibervienību. Par šā gada uzdevumiem intervijā “Sargs.lv” plašāk stāsta Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandieris pulkvedis Mareks Ozoliņš.

Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandieris atzīst – gads sācies visai aktīvi. Februārī Zemessardzes 22. kājnieku bataljona teritorijā no Rīgas tika nogādātas pašgājējhaubices “M109A”. Tādējādi brigādē tiks veidota artilērijas baterija, kurai nepieciešami 100 profesionālā dienesta karavīru. Savukārt Stāmerienā 25. kājnieku bataljona teritorijā plānots veidot profesionālā dienesta kaujas atbalsta rotu ar 150 profesionālā dienesta karavīriem.  Šobrīd abām jaunajām vienībām sācies aktīvs rekrutēšanas process.

“Mēs esam uzsākuši rekrutēšanas kampaņu. Protams, savas korekcijas ir ieviesusi Covid-19 pandēmijas dēļ noteiktā ārkārtas situācija, tomēr mēs mēģinām rast risinājumus, kā strādāt ar uzrunāto personālu. Piemēram, šobrīd mēs esam raduši veidu, kā, nekontaktējoties klātienē, saņemt visus vajadzīgos dokumentus un apliecinājumus. Daļa no topošajiem profesionālā dienesta karavīriem jau ir uzsākuši apmācību NBS Kājnieku skolā Alūksnē.”
Ozoliņš
Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandieris
pulkvedis Mareks Ozoliņš

Viņš gan prognozēja, ka abu profesionālo rotu personāla atlase varētu aizņemt ilgāku laiku.

“Mēs skatāmies uz daļēju vienību nokomplektēšanu. Protams, personāls tiks rekrutēts ne tikai no civiliedzīvotājiem, bet arī daudzi vidzemnieki, kuri šobrīd dienē Rīgā un Pierīgā, ir izrādījuši interesi atgriezties un turpināt dienestu tuvāk mājām. Tas ir labs garants, ka mēs īstenosim plānus par abu rotu izveidi,” sacīja 2. Vidzemes brigādes komandieris.

Image
M109A
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Valmierā tiek nogādātas pašgājējhaubices "M109A"

Līdztekus kaujas atbalsta un artilērijas spējām stiprināt paredzēts arī citus Zemessardzes 2. Vidzemes brigādē ietilpstošos bataljonus.

“Mēs konsekventi attīstām un attīstīsim vairākas spējas. Piemēram, tiek attīstīta civilmilitārās sadarbības spēja gan brigādes štābā, gan bataljonos, tādā veidā sniedzot atbalstu bataljona komandējošā sastāva personālam un arī rotu personālam komunikācijā ar civilo sadarbību. Tāpat šogad mēs uzsāksim kauju kameru veidošanu katrā bataljonā un attīstīsim plānošanas un kompetences celšanu brigādes līmenī, lai šie speciālisti tiktu vadīti un apmācīti atbilstoši NATO standartiem,” teica pulkvedis M. Ozoliņš.

Šogad arī katrā no 2. Vidzemes brigādes bataljoniem plānots stiprināt netiešā uguns spējas ar 120 milimetru mīnmetējiem.  “Mēs gadu no gada stiprinām netiešā uguns atbalsta spējas katrā bataljonā. Šogad mēs brigādē esam stiprinājuši apmācības, ne tikai nosūtot personālu apmācībā uz 3. Latgales brigādes 34. bataljonu, kur ir šādu apmācību iespējas, bet arī nodrošinām tās ar savas brigādes instruktoriem, kuri ir sekmīgi pabeiguši paplašinātās apmācības kursu, mīnmetēju apkalpēm,” sacīja 2. Vidzemes brigādes komandieris.

Image
2. Vidzemes brigāde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pulkvedis M. Ozoliņš arī atzina, ka, turpinot Zemessardzes transformāciju, viens no nozīmīgākajiem uzdevumiem ir inženieru rotu attīstība. Tagad šādas spējas plānots attīstīt decentralizēti – katrā brigādes bataljonā.

Turpināta tiks arī pērn aizsāktā medicīnas rotas spēju stiprināšana. “Šī ir jauna spēja. Pateicoties mūsu profesionālā dienesta karavīriem un civilajiem darbiniekiem, mēs esam sasnieguši ļoti labus rezultātus. Katrā brigādes bataljonā ir izveidota mediķu grupa. Mēs arī šogad turpināsim konsekventi attīstīt šo spēju,” viņš sacīja.

Image
2. Vidzemes brigāde
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Kā viena no jaunākajām spējām 2. Vidzemes brigādē šogad plānota arī reģionālā Zemessardzes kiberaizsardzības vienības attīstība. Tieši 2. Vidzemes brigāde ir izvēlēta par to, kur šāds projekts aizsākts reģionālā līmenī.

“Mēs esam pastrādājuši un atlasījuši personālu, kas būs šīs grupas vadībā. Patreiz šie cilvēki apgūst praktiskās apmācības Zemessardzes kiberaizsardzības vienībā Rīgā. Par dalību jaunveidojamajā kiberaizsardzības vienībā mēs esam uzrunājuši gan potenciālos zemessargus no civilās vides, kuri būtu gatavi pievienoties dienestam, gan cerīgi lūkojamies Vidzemes augstskolas virzienā, ar kuru ir noslēgts sadarbības līgums,” stāstīja 2. Vidzemes brigādes komandieris

Pēc viņa teiktā – studenti, kuri jau šobrīd apgūst IT zinātni Vidzemes augstskolā, varētu pievienoties šai vienībai, līdztekus jau iegūtajām zināšanām iegūstot jaunas un nostiprinot tās arī praksē.

“Darboties šajā vienībā būtu unikāla iespēja jaunajiem speciālistiem, jo šajā vienībā viņi iemācītos tādas lietas, kuras civilajā augstskolā nekad nesniegs. Tas ļautu šiem speciālistiem kļūt vēl vērtīgākiem arī civilajā darba tirgū pēc augstskolas pabeigšanas,” viņš piebilda.

Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde dibināta 1992. gada 30. jūnijā, tās pakļautībā ir četri kājnieku un viens inženiertehniskais bataljons.

Dalies ar šo ziņu