Sabiedrībā pieaug interese par dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos

NBS
Sargs.lv
karavīri
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Pēdējo nedēļu laikā strauji augusi sabiedrības interese par iestāšanos Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS), atzīst NBS Rekrutēšanas un atlases centrs. Kandidātu atlase un pieņemšana turpinās gan profesionālajā dienestā, gan Zemessardzē, ievērojot valstī ieviestos noteikumus ārkārtas situācijas dēļ.

Neskatoties uz valstī ieviestajiem ierobežojumiem ārkārtas situācijas dēļ, ja salīdzina ar pagājušā gada šo pašu periodu, pēdējo divu nedēļu laikā interese par profesionālo dienestu ir augusi par 50 - 60%.

“Šāds pieaugums varētu dot cerības par dienestā pieņemto karavīru kopējo skaitu, tomēr jāatzīst, ka daļa no kandidātiem ir “nogaidošā” pozīcijā – viņi gaida, kas tālāk notiks darba tirgū un kad varēs atgriezties savās nozarēs un specialitātēs”, norāda NBS Rekrutēšanas un atlases centra priekšnieks kapteinis Rihards Rozenbaums.Tomēr kopumā uzņemto skaits bruņotajos spēkos šogad jau ir pieaudzis.

"Ja salīdzina gada pirmos trīs mēnešus ar iepriekšējo gadu, tad arī bez valstī pieņemtiem ierobežojošiem pasākumiem esam pieņēmuši profesionālajā dienestā par 25% vairāk karavīru nekā pērn.”
Rozenbaums
NBS Rekrutēšanas un atlases centra priekšnieks
kapteinis Rihards Rozenbaums

Turpinās arī profesionālā dienesta kandidātu apmācības. Kājnieku skolā Alūksnē gandrīz katru mēnesi tiek uzsākts militārās pamatapmācības kurss. Šodien, 15. aprīlī, mācības Kājnieku skolā uzsāks vairāk nekā 30 jaunie karavīri.

Image
karavīri
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Arī zemessargu pamatapmācība tiek plānota bez būtiskām izmaiņām. Atsevišķām vienībām pamatapmācības nometnes plānotas vasarā, līdz ar to tās pagaidām nav ietekmētas. Tiek noteiktas stingrākas drošības prasības un pārbaudes mācību komplektēšanā, kā arī apsvērti riski un nepieciešamie pasākumi, ja mācību laikā parādītos saslimšanas gadījumi. Atkarībā no situācijas ar COVID-19 izplatību, iespējams, tiks pārvērtēta lielāku pamatapmācības nometņu decentralizēšana pēc iespējas mazākām auditorijām, norāda Zemessardzes štāba Personālsastāva un administrēšanas pārvaldes priekšnieks pulkvežleitnants Artūrs Barons.

Valstī noteiktās ārkārtas situācijas dēļ ieviestie ierobežojumi ietekmē arī profesionālā dienesta un Zemessardzes kandidātu atlases procesu. NBS Rekrutēšanas un atlases centra darbs tagad tiek pakārtots tam, lai pieņemšana profesionālajā dienestā noritētu, ievērojot visus noteiktos ierobežojumus, norāda kapteinis R.Rozenbaums. Viņš stāsta, ka NBS rekrutēšana un atlase turpinās, pārbaudījumi ir palikuši nemainīgi. Galvenais nosacījums - paša kandidāta veselība. Uzsākot atlasi, kandidātam ir jāparaksta apliecinājums, ka viņš vai viņa nav kontaktējies ar Covid-19 potenciālajiem nēsātājiem, pēdējā laikā nav bijis ārzemēs un, ka pašsajūta ir laba.

Image
karavīri
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Arī Zemessardzē kandidātiem rekrutēšanas process nav apstājies. Iespēju robežās tas tiek nodrošināts elektroniski un telefoniski, aizpildot nepieciešamos dokumentus, kā arī klātienē apmainoties ar dokumentiem un informāciju, ievērojot papildus drošības pasākumus, norāda pulkvežleitnants A.Barons.

Zemessardzē, sākoties ārkārtas situācijai, sākumā interese no potenciālajiem kandidātiem varbūt nedaudz pazeminājās, kas varētu būt skaidrojama ar noteiktajiem ierobežojumiem un neziņu, kas notiks tālāk un cik ilgi šī krīze ieilgs, bet pēdējās nedēļās interese ir atgriezusies iepriekšējā līmenī ar prognozi nedaudz palielināties tuvākajā nākotnē. Rekrutēšanas apjomu ietekmē tas, ka vienības neorganizē ierastos rekrutēšanas pasākumus, tādēļ populārāka paliek pieteikšanās telefoniski vai elektroniski, izmantojot vienoto adresi esizemessargs@mil.lv.

“Lielākās izmaiņas ir saistītas ar mūsu plānotajiem rekrutēšanas pasākumiem skolās, izglītības izstādēs un darba tirgos. Pulcēšanās un citu ierobežojumu dēļ tie ir vai nu atcelti, vai pārcelti uz nenoteiktu laiku, tāpēc uzturam kontaktus ar sadarbības partneriem ”, stāsta kpt. R.Rozenbaums. Kandidātu rekrutēšana NBS pašreiz pārsvarā notiek caur reklāmām.

Pārbaudījumi – medicīniskās un fiziskās sagatavotības pārbaudes un psiholoģiskā izpēte – notiek tā, lai ievērotu visus ārkārtas situācijas dēļ noteiktos ierobežojumus, kur arī tiek ieguldīti lielākie centra resursi. Tas gan attiecas vairāk uz NBS Rekrutēšanas un atlases centra iekšējo darba organizēšanu un kandidātu veselības drošību.

Kapteinis R.Rozenbaums atzīst, ka ir izaicinājumi, kas palēnina kandidātu atlasi, un tie skar civilo jomu – nereti kandidātiem pašreiz ir problēmas laikus saņemt nepieciešamo ģimenes ārsta izziņu par kandidāta veselības stāvokli, kā arī nav pieejami papildu izmeklējumi ārstniecības iestādēs. Ja izziņa no ģimenes ārsta ir saņemta, nedēļas vai pusotras nedēļas laikā tiek uzsākta kandidāta atlase.

Pulkvežleitnants A .Barons uzsver, ka interesentiem noteikti pirms ierašanās Zemessardzes vienībā sākumā ir jākontaktējas telefoniski vai elektroniski. Pirmos pieteikuma dokumentus aizpilda un nosūta elektroniski, un tikai pēc apstiprinājuma saņemšanas ar vienību tiek koordinēts laiks par tālāku rekrutēšanas procesu. Ņemot vērā esošo situāciju, kandidātiem jāsaprot, ka rekrutēšanas un apmācības laiks var būt nedaudz garāks. Iesniedzot dokumentus klātienē, drošības nolūkos, Zemessardzes vienības aicina ar parakstu apliecināt, ka kandidāts nav bijis saskarē ar Covid-19 slimnieku, kā arī dokumentu formēšanai paredz atsevišķu telpu, lai maksimāli pasargātu vienības personālu. Potenciālajiem kandidātiem jārēķinās un jāsaprot, ka kandidāti ar paaugstinātu temperatūru vai saslimšanas pazīmēm vienības izvietojumā ielaisti netiks.

Image
karavīri
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Tā kā civilās medicīnas iestādes darbojas ļoti ierobežoti, tad NBS Militārās medicīnas centrs sniedz atbalstu Zemessardzei, lai centralizēti varētu veikt Zemessardzes kandidātu veselības pārbaudi, nodrošinot nepieciešamo pārbaužu veikšanu. Kandidātiem tikai tas jāsaskaņo ar attiecīgo vienību un jāatrod iespēja doties uz Rīgu, lai dienas laikā izietu veselības pārbaudi. Vienlaikus tiek meklētas iespējas veikt veselības pārbaudes arī Kuldīgā, Liepājā un Alūksnē.

NBS Militārās medicīnas centrs ikdienā sadarbojas arī ar Rekrutēšanas un atlases centru. Pašreiz NBS Rekrutēšanas un atlases centrs koncentrējas uz kandidātu piesaisti profesionālajam dienestam. Savukārt iespējamie kandidāti studijām Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā tiks uzrunāti, kad būs skaidri centralizēto eksāmenu norises laiki. 

Ja ir interese par profesionālo dienestu, tad vislabāk ir kontaktēties, zvanot uz tālruņa numuru 67137137 vai rakstot uz e-pasta adresi rekrutesana@mil.lv. Ar profesionālā dienesta pamatprasībām var iepazīties bruņoto spēku tīmekļvietnē: https://www.mil.lv/lv/klusti-karavirs. Savukārt par stāšanos Zemessardzē, var interesēties rakstot uz e-pasta adresi esizemessargs@mil.lv.

Dalies ar šo ziņu