Karavīrs no dienesta brīvajā laikā attīra vidi no nelegāliem atkritumiem

NBS
Sargs.lv
karavīrs
Foto: Foto: G. Vondas personīgais arhīvs

Jau apmēram gadu dižkareivis Georgijs Vonda no dienesta brīvajā laikā attīra savas pilsētas apkārtni no nelegāli izgāztiem atkritumiem. Auto riepas, būvgruži un pat elektriskie darba instrumenti – tā tikai neliela daļa no tā, ko var atrast mežā un vietējo iedzīvotāju tik ļoti iecienītajā karjera peldvietā. Atpūsties vajag skaisti, tas nozīmē – savākt visu aiz sevis un vēl mazliet vairāk, intervijā portālam “Sargs.lv” saka G. Vonda, kurš šajos vides sakopšanas  darbos iesaistījis arī dēlu.

Lēmumu attīrīt vidi no nelegāli izgāztiem atkritumiem dižkareivis Georgijs Vonda pieņēma pagājušajā pavasarī, kad viņš aizbraucis apskatīt vietējo karjeru dažu kilometru attālumā no savas pilsētas. Tā īpaši vasarās ir daudzu vietējo iedzīvotāju iecienīta atpūtas vieta. “Ieraudzīju reālo situāciju un nobijos, ka viens tik daudz atkritumu es nemaz nevaru savākt! Taču tā kā arī mana ģimene vasarās turp labprāt brauc peldēties, nolēmu kaut ko lietas labā darīt, jo tie atkritumi jau nekur paši nepazudīs, sapratu, ka tas jādara man,” stāsta G. Vonda.

Tā nu viņš no dienesta brīvajā laikā pievērsies šim labajam darbam, vismaz pāris stundas nedēļā veltot apkārtnes sakopšanai. “Ieguvumi ir arī man pašam – svaigs gaiss, fiziskas aktivitātes un cēls mērķis,” saka G. Vonda.

atkritumi dabā

Foto: G. Vondas personīgais arhīvs

Pārsvarā viņš to dara viens, taču pēdējā laikā iesaista arī dēlu. Par savākto atkritumu daudzumu  kopā ar fotogrāfijām “pirms un pēc” viņš ieraksta arī sociālajā vietnē “Facebook”, bet ne tāpēc, lai palielītos ar savu veikumu, bet gan parādītu – cik daudz un dažādu atkritumu ir mums līdzās. Kā stāsta Georgijs – pagaidām gan cilvēki to novērtējot tikai ar uzmundrinošiem komentāriem, neviens reāli palīgā vēl nav pieteicies.

“Reiz dēls man jautāja: Tēti, kāpēc mums neviens nepalīdz? Atbildēju viņam, ka ar varu nevienu nevar piespiest, jo tad tas būs īslaicīgi. Jāpanāk, ka cilvēks pats to vēlas darīt. Tajā pašā laikā saprotu, ka katram savas darīšanas un pienākumi, varbūt viņi sabiedrības labā dara kādus citus labus darbus. Tāpēc es nevienu negribu nosodīt. Esmu atradis veidu, kā konkrēti es varu palīdzēt dabai, un esmu laimīgs,” saka G. Vonda.

Arī dēlam viņš atgādina – kad beigsies ierobežojumi un atsāksies skola, tu ar lepnumu varēsi stāstīt, ko vēl darīji paralēli mācībām mājās.

Pagaidām G. Vonda visus atkritumus vāc maisos un liek vienkopus. Šķirojamos atkritumus iespējams sašķirot pilsētā pieejamajos konteineros, taču pārējie būs jāved uz speciālu atkritumu nodošanas punktu, kas ir maksas pakalpojums. “Labi, ka man ir auto piekabe, vieglāk būs visu aizvest, piemēram, auto riepas, šīferus, celtniecības un citus atkritumus, ko esmu savācis,” saka G. Vonda. Visvairāk dabā atrodami dažādi sadzīves atkritumi – pudeles, papīri, čipsu pakas, pamperi, taču diemžēl arvien biežāk tiek izmesti arī būvgruži, auto riepas, arī elektriskie darba instrumenti. “Atradu divus figūrzāģus, viens no tiem pat darbojās. Nosmējos, ka tas man tāds bonuss par darbu,” pauž G. Vonda.

figūrzāģi

Foto: G. Vondas personīgais arhīvs

Tāpat viņš regulāri savāc  atkritumus arī savas mājas un ielas tuvumā. Pagaidām nav lūdzis palīdzību pašvaldībai, jo uzskata – šie atkritumi pēc būtības jau nav pašvaldības. Tos radījuši vietējie iedzīvotāji, un viņiem pašiem tie arī būtu jāsavāc.

“Ja citi neiesaistās, tad iespēju robežās to daru es. Ir mums netālu tāda iecienīta vietiņa, kur visi met atkritumus un sētnieki nevāc, laikam nav viņu teritorija. Tāpēc ar dēlu to satīrām, jo tā ir taču ir mūsu pilsēta, kurā dzīvojam,” saka G. Vonda. Viņš gan cer, ka nākotnē pašvaldība varētu nākt palīgā vismaz ar savākto atkritumu nogādāšanu speciālajos pieņemšanas punktos.

Kā stāsta dižkareivis G. Vonda – jautājums, kāpēc to dara, viņam prātā ienācis tikai vienu reizi, kad pirmo reizi ķērās klāt lielajiem atkritumu kalniem karjera apkārtnē. “Man patīk kārtība un šis ir tas, ko es kopā ar savu dēlu reāli varu izdarīt. Arī viņš  tādā veidā iemācās cienīt dabu, uzturēt tīru apkārtējo vidi, savākt aiz sevis un aicināt arī citus to ievērot. Tāpat es gribu dot atkritumiem otru iespēju, lai tie tiek pārstrādāti, līdzīgi kā cilvēks cilvēkam dod otru iespēju. Šī doma mani motivē,” saka G. Vonda.

atkritumi dabā

Foto: G. Vondas personīgais arhīvs

Par Georgija labajiem darbiem zina arī viņa vienībā Militārajā policijā, arī komandieris atzinīgi izteicies par viņa paveikto. Tāpat G. Vonda iespēju robežās palīdz arī apkārtējiem cilvēkiem, piemēram, vairākiem pensionāriem. “Palīdzu kaut ko atvest, pielabot, ja, kas salūzis. Tāpat palīdzu savai mammai. Mamma vispār ir svēts cilvēks, viņai jebkurā gadījumā vienmēr jāizpalīdz. [..] Visu mūžu gan neesmu bijis tāds izpalīdzīgs, tāds kļuvu pirms vairākiem gadiem. Arī dēla piedzimšana izmainīja mani, jo gribu viņam būt labs piemērs. Iesaistot viņu darbos svaigā gaisā, viņš tik daudz laika nepavada pie datora, jo tā visiem jauniešiem ir diezgan liela problēma, ” saka G. Vonda.

Viņš norāda, ka ikgadējās talkas, kuras nu jau regulāri tiek organizētas pavasaros, ir vērtīgas, taču kampaņveidīgas aktivitātes problēmu nerisina pilnībā. Jā, Latvija kļūst tīrāka, un tas ir labāk nekā nekas, taču ir tik daudz vietu pludmalēs un mežos, kur atkritumi krājas jau gadiem.

atkritumi dabā

Foto: G. Vondas personīgais arhīvs

“Tāpēc labi, ja katrs varētu satīrīt kaut nedaudz. Pirmā vieta – ap savu māju. Kad savāc tur, ej mazliet tālāk. Ja katrs tā darīs, būs tīra gan pilsēta, gan mežs, līdz ar to kopīgās atpūtas vietas būs sakoptas un visiem būs patīkamāk dzīvot,” rezumē dižkareivis G. Vonda, piebilstot, ka viņam automašīnā vienmēr līdzi ir vairāki atkritumu maisi, lai, jebkurā vietā ieraugot atkritumus, tos varētu iespēju robežās varētu aizvākt.

“Uzskatu, ka atpūsties ir jāmāk skaisti. Tas nozīmē – savākt visu aiz sevis un vēl mazliet vairāk – arī to, ko citi atstājuši. Tas nekas, ka tie nav tavi atkritumi, paņem, piepildi savu maisu pilnu, nevis aizbrauc ar pustukšu, zinot, ka tur, zālē, palikuši vēl daudzi papīri un tukšas pudeles,” rezumē dižkareivis G. Vonda.

Dalies ar šo ziņu